Notă: Acest articol nu este publicitar, ci unul care descrie o experiență personală a unui om care e client ocazional al acestui lanț de restaurante tip fast-food.
McDonald’s România se află în plină campanie de „apropiere” de clienții săi, motiv pentru care au desemnat perioada 2-8 noiembrie „Săptămâna porților deschise”. Oricine e intersat să vadă cum se prepară mâncarea de la Mac, cum e livrată și cum se depozitează ingredientele, are acces liber în bucătăriile celor 67 de restaurante deschise la noi în țară. Vizitele se fac în urma unei programări online sau direct în localuri. Însă, dacă ratați această perioadă, nu-i bai, căci puteți programa oricând o vizită în bucătărie.
UPDATE: Din cauza pandemiei, vizitele în bucătăriile McDonald’s au fost suspendate.
M-am înscris și eu pe listă și am fost primit la restaurantul din Piața Romană, primul deschis în România de lanțul american de fast-food-uri. Primul lucru pe care ți-l cer cei de la Mac e să-ți lași toate lucrurile personale, mai ales telefonul și camera foto, într-o încăpere. Pe toată durata turului mi s-a interzis să fac fotografii, motivul fiind acela că lanțul de restaurante nu dorește ca cei cu care concurează în industrie să vadă ce ustensile folosesc la prepararea mâncărurilor.
Restricția nu i-a împiedicat pe concurenți să-și trimită „spioni” care să se amestece în mulțime și să observe tot ce se află într-o bucătărie McDonald’s. În fine. Am fost echipat din cap până în picioare (halat și bonetă) astfel încât să nu-mi las firele de păr pe acolo.
Răcoritoarele sunt sucuri concentrate
Primul lucru pe care l-am aflat, cu stupoare, e că băuturile carbogazoase de la Mac, servite de la dozator, nu sunt precum cele pe care le găsim în magazine. Grupul Coca Cola furnizează restaurantelor Cola, Fanta, Sprite etc. sub formă de sirop concentrat, în pungi din plastic de 25 de litri ambalate în cutii de carton (bag in box). Siropul concentrat de Cola e amestecat cu apă carbogazoasă într-un tanc special conectat la dozator. Din 25 de litri de sirop rezultă 100 de litri de băutură carbogazoasă.
Pe ambalaj e trecută concentrația de zahăr/100 ml: 10,6 grame, adică ceva mai mult de două plicuri. Întrucât nu am fost lăsat să fotografiez această instalație, postez mai jos o poză luată de la alții, pentru a înțelege cum funcționează aparatul care alimentează dozatoarele. Notă: imaginea e doar cu titlu de prezentare. Instalația celor de la Mac arată mai bine.
Toate ingredientele de la Mac vin ambalate în țiplă, cutii de aluminiu, pungi sau cutii de carton, cu termen de valabilitate. A văzut castraveții murați pentru sandvișuri ambalați în pungi de 2 kg, salata tot la pungă, cu valabilitate cinci zile, toppingul de ciocolată pentru înghețata McSundae – tot la pungă. Mâncărurile sunt „asamblate” în bucătărie, iar termenul-limită de livrare a majorității produselor către client e un minut.
Interesant mi s-a părut faptul că toate chiflele McDonalds din restaurantele din România, dar și din alte țări din sud-stul Europei, sunt livrate de fabrica Titan. Unele dintre ele sunt depozitate în stare proaspătă, altele sunt congelate pentru a nu se altera până la comercializarea lor. De ce nu comandă restaurantele mai puține chifle și mai des, pentru evita congelarea lor? Din rațiuni economice, firește. Livrări mai dese înseamnă costuri mai mari.
Iată mai jos alte 14 curiozități pe care le-am avut înainte de a intra în bucătărie și răspunsurile oficiale ale celor de la McDonald’s!
1. De ce sunt cartofii de la McDonald’s atât de gustoși? De ce sunt atât de lungi? Ce soi de cartofi sunt și unde se cultivă?
Cartofii de la McDonald’s sunt furnizați de Lamb Weston, cel mai mare procesator de cartofi din Austria. Compania este furnizor McDonald’s din 1982 și are 19 fabrici la nivel mondial, din care cinci în Europa (trei în Olanda și câte una în Austria și Marea Britanie). Folosim doar cartofi întregi, soiul Innovator de cea mai bună calitate – există peste 120 de evaluări calitative pentru a pregăti cartofii prăjiti pornind de la selecționarea semințelor de cartof, până la plantarea, recoltarea, pregătirea și verificarea produsului finit. Se aleg soiurile cele mai bune și apoi se selecționează cartofii manual.
Atent aleși, cartofii sunt prăjiți în ulei vegetal (un amestec de ulei de rapiță și floarea soarelui) și sărați manual înainte de a fi serviți – la comandă pot fi serviți și fără sare. Cartofii au un singur secret: acela de a fi perfect pregătiți, respectând standardele și procedurile McDonald’s. Mai mult decât atât, pentru că McDonald’s pune transparența pe primul loc, am organizat în luna septembrie o vizită la fabrica de cartofi din Austria împreună cu un grup de jurnaliști și bloggeri, pentru a arăta încă o dată procesul complex și minuțios care transformă niște cartofi într-un produs preferat de clienții din toată țara.
2. Care este proveniența cărnii de vită folosită la hamburgeri?
Carnea de vită este achiziționată de la furnizorul nostru aprobat din Uniunea Europeană, Inalca Italia. Carnea este preparată pe plită, fără adaos de grăsime. Produsul este doar prăjit în restaurant, în condiții de siguranță alimentară la cel mai înalt nivel. McDonald’s folosește doar carne de vită 100% condimentată cu sare și piper după preparare. Folosim doar carne de vită sfert anterior și flanc, atent selecționate.
3. Hamburgerul de vită (carnea) este un produs refrigerat sau congelat? Câte zile este păstrat în această stare până la utilizare?
Carnea de vită folosită în restaurantele McDonald’s este un produs congelat. Ea este preparată pe plită, fără adaos de grăsime. (au evitat să răspundă la cea de-a doua parte a întrebării).
4. De câte ori e folosit același ulei la prepararea cartofilor prăjiți?
Uleiul este schimbat periodic, conform unor parametri de calitate atent monitorizați. Fiecare tip de produs are propriul vas de prăjire și o anumită temperatură și timp de preparare. De asemenea, uleiul folosit la prepararea cartofilor prăjiți este testat frecvent, iar atunci când parametrii de calitate o indică, el poate fi schimbat de mai multe ori în aceeași zi.
5. La prepararea produselor sale McDonald’s folosește potențiatori de gust sau acesta este gustul natural al ingredientelor?
McDonald’s nu foloseste potențiatori de gust. De asemenea, lista de ingrediente a fiecărui produs, împreună cu valoarea nutritivă, poate fi consultată de toți clienții pe website-ul McDonald’s sau în fiecare din cele 67 de restaurante.
6. Ce fel de carne de pește se foloseste la prepararea sortimentului Filet-o-fish?
În România, Filet-O-Fish conține cod. Ne asigurăm că folosim doar pește de cea mai bună calitate și că toate oasele sunt îndepărtate în timpul procesului de prelucrare. McDonald’s este prima companie din sectorul său de activitate care introduce pește alb certificat MSC (Marine Stewardship Council) pe teritoriul Europei. Această certificare asigură că peștele provine de la furnizori care respectă legislația în domeniu și standardele de piscicultură durabilă.
7. De ce nu miroase Filet-o-fish a pește?
Fileul de pește care intră în componența sandvișului McDonald’s Filet-O-Fish este 100% pește. Nu se adaugă niciun fel de aditivi în procesul de producție. Întreaga cantitate de pește utilizată de noi este de origine controlată, putându-se verifica vasul cu care a fost pescuit fiecare pește, precum și ziua capturii.
Ce carne de pui se folosește la McPuișor (pagina următoare)
Leave a comment