La 1 ianuarie 2007, cetățenii români au primit dreptul de a intra în 22 de state europene doar cu ajutorul cărții de identitate. La vremea respectivă, doar autoritățile din Cipru, Cehia și Suedia refuzaseră românilor acest drept. Între timp, oficialii de la București au reușit să obțină din partea omologilor din aceste țări o decizie favorabilă românilor. În acest moment, toate statele membre UE acceptă intrarea românilor pe teritoriul lor cu acest document de călătorie. În plus, conaționalii noștri au acces în baza cărții de identitate valabile și pe teritoriul Republicii Macedonia, în Muntenegru, Moldova și Serbia. Dar să revenim la chestiunea de față și să vedem dacă putem intra în UE cu cartea de identitate expirată.
Conform legislației române și înțelegerilor dintre statele membre, românii au acces în UE în baza unui act de identitate valabil – pașaport sau carte de identitate. Prin urmare, în cazul în care aveți cartea de identitate expirată și nu ați observat acest lucru în timp util pentru a o preschimba, accesul în spațiul UE se face în baza unui pașaport valabil.
Dacă în cazul cărții de identitate nu există prevederi referitoare la câte luni trebuie să fie valabilă aceasta la intrarea într-o țară vecină, pașaportul beneficiază de condiții speciale. Într-un articol anterior am scris câte luni trebuie să fie valabil pașaportul tău înainte de a intra pe teritoriul altui stat.
Cum intri în țara ta cu o carte de identitate expirată
În situația în care cartea de identitate se afla în termen de valabilitate la intrarea într-o țară a Uniunii Europene, dar documentul și-a pierdut valabilitatea la revenirea în România, accesul în țara natală vă este permis. În acest caz, conform Legii 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, polițiștii de frontieră au obligația de a vă verifica în baza de date, în scopul stabilirii identității. Conform legii, durata verificărilor efectuate nu poate depăși 24 de ore din momentul prezentării la punctul de trecere a frontierei.
„În situația în care persoana este titulară a unui document de călătorie eliberat de un alt stat și îndeplinește condițiile de intrare pe teritoriul României, potrivit legii, polițiștii de frontieră permit intrarea acesteia în țară, în calitate de străin, și o îndrumă totodată să se adreseze Direcției Generale de Pașapoarte, pentru clarificarea situației privind cetățenia română”, spun reprezentanții Poliției de Frontieră.
Aceia dintre voi care obișnuiți să călătoriți în state europene care fac parte din spațiul Schengen ați observat, probabil, că nu vi se cere întotdeauna să prezentați cartea de identitate sau pașaportul la punctele de control. Cu toate acestea, e important să aveți asupra voastră măcar unul din aceste documente în curs de valabilitate.
Călătoriile în Schengen și în afara lui
Astfel vă veți putea dezvălui identitatea la îmbarcarea în avion sau la controalele poliției din statele respective. În cazul în care călătoriți dintr-o țară care nu face parte din spațiul Schengen (cum sunt România, Croația, Cipru, Irlanda, Regatul Unit al Marii Britanii) înspre o țară care e în Schengen, prezentarea actelor de identitate valabile (pașaport sau carte de identitate) la punctele de control este obligatorie.
Călătoriile în spațiul Schengen mai au o specificitate. În situații extraordinare (cum sunt amenințările teroriste), statele membre au dreptul să introducă temporar controale la frontiere. De exemplu, autoritățile suedeze au instituit controale la frontiere în aprilie 2017, în urma atentatului terorist de la Stockholm.
În noiembrie 2017, statul suedez a anunțat că prelungește aceste acțiuni de control până la 11 mai 2018, dată la care se așteaptă ca nivelul de alertă teroristă să coboare suficient de mult încât să asigure un climat de siguranță în rândul populației. Totuși, Suedia și-a revizuit legislația în materie de securitate națională, iar începând cu 1 martie 2018 străinii care intră sau ies din această țară sunt monitorizați mai atent.
Consultați site-ul MAE
Germania a luat aceleași măsuri privind prelungirea perioadei de efectuare a controalelor la frontierele sale, iar măsura suplimentară de securitate e valabilă până la 11 mai 2018. Înainte să plecați la drum, indiferent de zona de pe glob, consultați sfaturile de călătorie ale Ministerului Afacerilor Externe! Informațiile postate aici sunt la zi și reflectă realitatea din teren.
În situația în care vă aflați într-o țară străină și aveți ambele documente de călătorie expirate (carte de identitate și pașaport), vă puteți adresa ambasadei sau consulatului României din statul respectiv pentru eliberarea unui titlu de călătorie. Acest document vă permite doar întoarcerea în România și are o valabilitate de cel mult 30 de zile. Detalii găsiți AICI.
Dacă ai cartea de identitate expirată sau pașaportul aproape de expirarea perioadei de valabilitate, și te afli în alt stat decât România, nu ezita să începi demersurile pentru preschimbarea lor! Procedura pe care o ai de urmat se găsește la toate consulatele României din afara țării. Vezi AICI procedura explicată de Consulatul General al României de la Bonn!
Te mai pot ajuta cu ceva? Ai întrebări sau nelămuriri? Scrie un comentariu și voi căuta un răspuns pentru tine!
Citește și:
Se schimbă valabilitatea pașapoartelor. Ce trebuie să știi
Zece idei smart care te vor ajuta să câștigi bani făcând economie la energie
Leave a comment