Mobila din carton le-a dublat cifra de afaceri. Poveste de succes în pandemie

Foldo - Mobila din carton

Share This:

Îi cunosc din 2017. Erau tineri, energici, visători, dar bine ancorați în realitate; perseverenți, conștienți de valoarea lor, dornici să învețe totul despre ce le aduce oamenilor confortul în casele lor. Suntem în 2021, pe finalul unei pandemii necruțătoare (dă, Doamne!), și ei au rămas la fel. Totuși, ceva mai aproape de targetul lor de atunci, acela de a ajunge, în 10 ani, Ikea la vânzări cu mobila din carton pe care o produc.

Ei sunt Foldo și, în ciuda crizei provocate de Covid-19, au reușit să-și dubleze cifra de afaceri. Cum au făcut asta? Ne explică Nicolae Baciu, fondatorul studioului de creație și fabricii de mobilă din carton din București.

Au demonstrat că și cartonul e cool

Când toată lumea e topită după MDF sau lemn masiv, ei mizează pe carton în amenajarea interioarelor. Au creat atâtea produse din carton ecologic, încât îți poți mobila toată casa cu ele. Paturi, fotolii, canapele, corpuri de iluminat, mese, comode, biblioteci, noptiere. Orice ai tu în casă pot ei face din carton.

Materia primă e ușor de găsit și de manevrat, poate fi reciclată de patru ori după folosire, e rezistentă și nu necesită adezivi. Piesele se mobilier se asamblează prin îmbinări, deci nu se pune problema de toxicitate. Sigur, întrebarea care le vine cel mai des în minte celor care aud de Foldo e aceeași la care te gândești tu acum. De ce naiba mi-aș cumpăra mobilă din carton?

Păi din mai multe motive: deși durabilă, e mai ieftină, e rezistentă, ușor de asamblat și de mutat. Deși ideea de a utiliza cartonul i-a venit lui Nicolae Baciu tocmai pentru că lemnul era o pacoste pentru un om care se muta dintr-un loc în altul.

Acum trei ani și jumătate locuiam într-un apartament închiriat și a trebuit să mă mut de acolo. Am închiriat alt apartament care nu era mobilat, dar nu agream ideea de a-mi cumpăra mobilă. Știam că nu voi locui mereu în același loc și nu avem ce să fac cu ea după aceea. Așa m-am decis să-mi fac eu mobilierul, neapărat dintr-un material ușor, ieftin”, îmi povestea când ne-am cunoscut. Așa că, iată de ce a ales cartonul!

Au dezvoltat produse noi

În cei 5 ani scurși de la idee la afacerea de azi, Nicolae Baciu și echipa lui din București au reușit să lanseze o sumedenie de corpuri de mobilă din carton. Însă, ideea anului 2021 a venit de la soția lui, care e scenografă: de ce nu colorăm frumos mobilierul pe care îl producem? Propunerea i s-a părut lui Nicolae Baciu genială, însă nu e chiar ce ți-ai imaginat la începutul acestei fraze. De fapt, au decis să lase clienților lor plăcerea de a-și personaliza mobilierul.

Conceptul se numește Făcut De Tine și cred că o să aibă un impact foarte bun. Iei mobilierul care este dezasamblat și îl vopsești, se usucă foarte repede. În 10-15 minute îl poți asambla și nu o să se mai vadă că e un corp de mobilă din carton”, spune Nicolae, care a decis să le ofere clienților Foldo șansa de a-și personaliza după bunul plac corpurile de mobilier cumpărate. Asta înseamnă că fiecare produs va avea cutia lui cu vopsea (sau mai multe cutii cu vopsea), pensule și/sau trafalet pentru ca fiecare să-și coloreze mobilierul din carton.

E o vopsea pe bază de apă, cu zero compuși volatili, deci ecologică, o vopsea foarte mată și care are elasticitate. Exact ce ne trebuia”, mai spune antreprenorul, care pregătește o serie de tutoriale video din care oamenii se pot inspira pentru a-și vopsi mobila din carton.  

Au știut ce vor românii – mobila din carton

Într-un an greu pentru multe industrii, tinerii români care fac mobilă din carton într-o făbricuță de pe Șoseaua Iancului din Capitală au reușit să-și sporească vânzările. Pandemia le-a schimbat românilor prioritățile și obiceiurile de consum, motiv pentru care tot ce a ținut de munca de acasă, și de casă în general, a fost la mare căutare. Mobila din carton a avut și ea mare succes în ultimul an.

S-a vândut bine dispenserul pentru dezinfectat mâini, pe care l-am botezat Dințosu. L-am făcut pentru școli și grădinițe, și e creația noastră 100%. A mers foarte bine în perioada de lockdown, când a înlemnit toată economia.

Pentru că oamenii au stat acasă, am vândut birouri din carton, căsuțe de joacă pentru copii, căsuțe pentru pisici, am vândut din toate produsele”, mi-a spus Nicolae Baciu.

În prezent, produsele lor se găsesc pe www.foldo.ro și pe www.vivre.ro.

Mobila din carton Foldo – extinderea afacerii

Tinerii români care au pariat pe mobila din carton spun că în acest an și-au mai setat un obiectiv: acela de a intra pe piața de retail.

Anul acesta intenționăm să colaborăm cu o rețea de magazine de bricolaj. E un pas foarte important pentru noi. Dacă nu reușim să facem asta, va fi un an în care vom bate pasul pe loc. Am crescut foarte mult volumul pe site-ul propriu și vindem foarte bine acolo, dar cred că nu se compară cu vânzarea într-o rețea de 50 de magazine fizice”, mai spune Nicolae Baciu.

Dacă vor realiza acest lucru, cei de la Foldo vor trebui să-și externalizeze producția fiindcă actuala fabrică nu ar face față cererii unui astfel de parteneriat.

CITEȘTE ȘI:

Be the first to comment on "Mobila din carton le-a dublat cifra de afaceri. Poveste de succes în pandemie"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.