Definește viața! Poți? Unii pun un preț mai mare pe ea, alții nu dau doi bani. Tu ce fel de om ești? Nu te grăbi să-mi răspunzi! Citește mai întâi poveștile oamenilor care ar fi trecut prin iad ca să dea naștere unui copil! Unii chiar au făcut-o. Acest articol este despre copii în eprubetă.
***
Irina are 41 de ani. Când s-a măritat credea că va avea casa plină de copii. Făcuse o listă lungă de nume și nu se putea decide câte fete și câți băieți să crească. Viața avea să le dea o lovitură grea ei și lui Theodor, soțul ei. Acum, când o minunăție de fetiță le zâmbește zi de zi prin casă, se gândesc că Divinitatea nu le-a pus în spate greutăți pe care să nu le poată duce.
„Aveam 35 de ani când m-am decis să rămân însărcinată. Credeam că va fi simplu să am un copil, că nu ne va lua mai mult de două săptămâni. La șase săptămâni de sarcină am suferit un avort spontan, fără să înțeleg de ce. Medicul ginecolog mi-a spus că nu e cazul să mă panichez și să-mi văd de treabă. Dar mie îmi era frică să mai încerc, de teamă să nu pățesc din nou. Nu puteam fi la fel de liniștită ca doctorul. Poate era o problemă pe care o puteam controla”, mărturisește Irina.
Irina a consultat mai mulți medici ginecologi, în încercarea disperată de a afla ce era în neregulă cu ea. După un an de întrebări fără răspuns, speranța s-a arătat din nou. Rămăsese iar însărcinată. „Am dus-o doar 8 săptămâni. S-a întâmplat iar, în ciuda faptului că începusem un tratament anticoagulare. Atunci mi-am pus problema că nu pot avea copii. Aveam 38 de ani și eram devastată”, își amintește femeia, care a început să bată la ușile altor medici.
Sfătuită de o prietenă care a avut parte de o sarcină extrem de complicată, Irina îl cunoaște pe medicul grec Andreas Vythoulkas, specialist în infertilitate care oferă consultații în cadrul clinicilor Medsana. Doctorul a sfătuit-o să facă un profil hormonal și o analiză de sânge pentru determinarea rezervei ovariene (AMH).
Orice femeie se naște cu o anumită cantitate de material genetic (ovule). Depozitul se reduce odată cu înaintarea în vârstă, iar la menopauză acesta se epuizează, astfel încât nu mai pot rămâne însărcinate. De aceea, medicii recomandă femeilor să se gândească la copii în perioada de maximă fertilitate, care e cuprinsă între 18 și 24 de ani. Orice sarcină avută după această vârstă crește riscul de avort ori de aducere pe lume a unor copii cu malformații.
Conștientă că vârsta sa destul de înaintată (38) și antecendentele de până acum i-ar reduce considerabil șansele de a avea un copil pe cale naturală, Irina decide, alături de Theodor, să mizeze totul pe fertilizarea in vitro (FIV). Copii în eprubetă? Da, e posibil, și-a zis. Alții au reușit.
„Înainte de FIV am făcut un tratament injectabil de stimulare ovariană. Erau niște injecții pe care le făceam de trei ori pe zi în burtă. Eram monitorizată la fiecare trei zile, pentru a vedea efectul lor asupra corpului meu. Până la urmă era vorba de niște hormoni”, spune Irina.
Tratamentul i-a adus un număr de șase ovule, însă doar două au supraviețuit după fecundarea în eprubetă. În cadru procedurii de FIV, embrionii trebuie transferați în uter la cel mult șase zile, altfel mor.
„În cazul meu, doar unul a putut fi transferat cu succes, căci unul nu a supraviețuit. Deși aveam așteptări mari, nu am obținut sarcina nici de această dată. A fost lovitură mai mare decât cele două sarcini pierdute. Eram plină de speranță, transferasem un embrion curat și, totuși, nu a funcționat”, își amintește Irina.
Copii în eprubetă nu se fac ușor. Fertilizarea in vitro nu e o operațiune dureroasă, dar una care te marchează foarte mult în plan emoțional. Irina avea acum posibilitatea să se oprească sau să meargă mai departe. „Decizia de a continu am luat-o pentru că am avut mare încredere în dr. Vythoulkas. A știut cum să ne fie alături”.
La scurt timp de la eșecul intervenției, în urma unor teste suplimentare, Irina află o posibilă cauză a nereușitei dezvoltării embrionului în uter. A fost diagnosticată cu endometrioză, o boală misterioasă care constă în dezvoltarea mucoasei uterine în cu totul alte părți ale corpului decât ar trebui.
S-a operat cu succes și a fost trimisă acasă să se pregătească pentru a doua procedură de FIV. La sfârșitul lunii mai, anul 2014, Irina și-a făcut un test de sarcină după ce a avut o întâzierea menstruală de cinci zile.
„Testul a ieșit pozitiv, rămăsesem gravidă pe cale naturală, dar îmi era frică să mă bucur. Nu puteam să zâmbesc, eram imună la bucurie. În iunie trebuia să fac a doua inseminare artificială, dar eu rămăsesem gravidă, deși nu mai speram”, îmi spune emoționată Irina. După ce a îndepărtat cauza pierderii sarcinii și în baza tratamentelor pentru stimularea creșterii numărului de ovule, în corpul Irinei s-au creat condiții pentru dezvoltarea unei sarcini naturale.
A născut prin cezariană la 40 de ani, o fetiță perfect sănătoasă. Recuperarea a fost extrem de ușoară și nu a regretat nici o clipă decizia de a naște programat. Cu palma dreaptă își șterge o lacrimă ivită în colțuil ochilor, lăsând să se vadă, pe antebraț, un tatuaj fin, discret.
„Miracle” și-a scris pe mână după a doua sarcină pierdută. „L-am făcut pentru a-mi aminti în fiecare dimineață că miracole există, că trebuie să sper. Acum miracolul meu are un an și cinci luni și se numește Teo. Dar ne place să-i spunem Thea”, mărturisește Irina. Thea este un nume grecesc care înseamă „Zeiță”. În mitologia greacă, Thea era zeița luminii, mama Soarelui, a Lunii și a zorilor de zi.
***
Nicoleta (33 de ani) și Constantin Mișa (35 de ani), din Constanța, au aflat de la televizor de fertilizarea in vitro. După ce Nicoleta a s-a confruntat cu trei sarcini extrauterine, în urma cărora a pierdut ambele trompe, cei doi au apelat la doctorul Vythoulkas pentru a-i scoate din impas.
„La noi n-a fost vorba de infertilitate, ci de sarcini care s-au dezvoltat în afara uterului. După o serie de analize și teste, medicul ne-a trimis la Atena, la clinica Genesis, una dintre cele mai căutate clinici de profil din Europa datorită ratei de reușită. Mi s-au implantat trei embrioni, pentru a fi siguri că măcar unul va prinde viață. Ceea ce a urmat, a depășit orice așteptare”, îmi spune Nicoleta.
Familia din Constanța a fost binecuvântată cu trei băieți, care au venit pe lume la interval de câteva minute. Lumea în jurul lor era șocată, iar ei nu înțelegeau ce tocmai li se întâmpla.
„Nu-mi amintesc să fi avut o zi mai fericită decât cea în care soția mea a născut tripleți. Deși ne-am fi dorit ca printre ei să fie și o fetiță, le suntem recunoscători medicilor și Cerului că toți trei sunt sănătoși”, îmi spune Constantin. Cei doi au niște copii ieșiți din comun.
Deși nu au împlinit încă un an, par a înțelege ce greu trebuie să le fie lui mami și lui tati să se descurce cu toți trei. Nu plâng niciodată la unison, nu fac nazuri dacă mâncarea nu ajunge la timp și nu trebuie să se roage nimeni de ei ca să adoarmă.
La vârsta lor au zburat deja cu avionul și au făcut nenumărate călătorii cu mașina. Hmm! Copii în eprubetă. Părinții lor nu au bonă, nici o mamă sau soacră dispusă să stea peste zi cu ei. Cei doi se descurcă singuri cu treburile zilnice deoarece au o răbdare de fier, un calm imperturbabil și un program extrem de flexibil la serviciu. Ar mai face copii, dar nu acum. Să mai crească ăștia mici să meargă pe picioarele lor.
***
Ionela este o altă tânără care a apelat la fertlizarea in vitro pentru a avea copii. Deși tot răul pe care l-a trăit în viață s-a transformat în bine, a fost reticentă să vorbească despre experiența sa. Se teme de reacția celor din jur, a celor care o cunosc. „Știu că nu avem motive să ne fie rușine de problema noastră, însă nu toți oamenii reacționează potrivit când aud că ai conceputi copii în eprubetă. Cred că tot ce e omenește posibil trebuie să faci în viață. Mai ales când vine vorba de un copil”, mi-a spus tânăra.
Teama de a vorbi pe șleau despre FIV nu e de neînțeles. În societatea românească acest subiect e adesea considerat tabu. Nu departe de zilele noastre, femeile erau arătate cu degetul și stigmatizate dacă nu puteau face copii. Mai mult, eșecul unei sarcini sănătoase era considerat strict o problemă a femeilor și nicidecum a bărbaților.
Infertilitatea este o problemă a stilului de viață a omului modern și afectează în mod egal femeile și bărbații. Voi trata acest aspect într-un articol viitor, mulțumită dr. Andreas Vythoulkas, care a dat curs invitației de a realiza un interviu.
A făcut 23 de fertilizări in vitro până să aibă un copil
Poate cea mai cunoscută femeie din întreaga lume pentru efortul colosal pe care l-a depus în aducerea pe lume a unui copil este Mary Coustas (51 de ani). Actrița și vedeta de televiziune de origine australiană a făcut nu mai puțin de 23 de fertilizări in vitro până să o nască pe Jamie (doi ani și șase luni).
Ultima procedură, cea cu noroc, a fost realizată în clinica Genesis din Atena, unitatea medicală în care, din 2004 și până azi, au fost concepuți 29.000 de copii în eprubetă. Dintre aceștia, peste 900 sunt români. Am întâlnit-o pe Mary la Atena zilele trecute și a avut amabilitatea să-mi spună de ce și-a riscat viața vreme de zece ani pentru a aduce pe lume un copil. Iată ce mi-a spus.
„Nu credeam că mai rezist, însă când ești pus în astfel de situații grele nu știi de ce ești capabil. Da, știam că mă expun unui risc mare, dar șofatul te pune și mai mult în pericol și nu văd pe nimeni să renunțe la mașină. Nu m-am gândit ce se va întâmpla cu mine, dar a meritat tot efortul. Acum o am pe Jamie, pe care mi-am dorit-o mai mult decât orice pe lume”, a mărturisit Mary Coustas.
Femeia a scris chiar și o carte, intitulată „All I know” („Tot ce știu” – n.n.), care a fost tipărită în limba engleză, deocamdată doar în Australia. Se poate găsi pe site-uri precum Amazon.com, atât în varianta tipărită, cât și în versiunea eBook. „Mi-am scris povestea pentru că m-a ajutat foarte mult să trec peste greutăți. Am văzut-o ca pe o terapie și cred că va ajuta și pe alții”, mi-a spus Mary.
Ce trebuie să știi despre fertilizarea in vitro
FIV e o procedură care se efectuează în clinici de specialitate când cel puțin unul din parteneri are probleme cu materialul genetic (ovule insuficiente sau deloc ori, la bărbați, lipsa spermatozoizilor). FIV se mai face și atunci când femeile au parte de sarcini extrauterine sau se confruntă cu afecțiuni specifice aparatului reproducător.
Procedura nu e dureroasă și implică efectuarea unui tratament premergător cu hormoni, pentru stimulare ovariană ori pentru creșterea numărului de spermatozoizi/creșterea calității spermei.
FIV poate costa câteva mii de euro și se poate face și în România. Înainte de a alege clinica, aflați care este rata de reușită a acesteia.
Infertilitatea e o problemă actuală care afectează atât femeile, cât și bărbații. Femeile care amână mulți ani ideea unei sarcini, concentrându-se pe carieră, sunt mai predispuse la infertilitate. Materialul genetic se deteriorează și se epuizează odată cu trecerea anilor.
Dacă vreme de un an o femeie nu reușește să rămână gravidă pe cale naturală, e recomandat să consulte un medic specialist în infertilitate, nu ginecolog generalist.
Nu orice caz de infertilitate ajunge să fie rezolvat prin FIV. Statisticile Genesis Atena arată că doar 30% din pacienții care se prezintă la clinică chiar au nevoie de fertilizare. O sarcină poate apărea și după un tratament medicamentos, injectabil sau prin înlăturarea unor afecțiuni de care suferă partenerii.
Bio Genesis Atena va deschide o clinică la București pe 13 octombrie, pe strada Polonă. Astfel, pacienții din România nu vor mai fi nevoiți să bată drumul până în capitala Greciei pentru efectuarea procedurii.
Ți-a plăcut ce ai citit? Dă un LIKE paginii mele da Facebook!
Leave a comment