Premieră în România. Mama unui copil cu dizabilități candidează la europarlamentare

Share This:

Parlamentul European este gata pentru primirea noilor reprezentanți ai statelor membre. Pentru prima dată în istoria alegerilor europarlamentare din România, mama unui copil cu dizabilități va candida. Nu din partea unui partid, ci din postura de independent. Maria Mădălina Turza, președintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD), este susținută de mii de părinți din România.

Mădălina Turza, care are o fetiță cu dizabiltăți pe nume Clara, își va lansa candidatura în mod oficial luni, 21 ianuarie 2019, chiar de ziua micuței. Anunțul va fi făcut în cadrul unei conferințe de presă pe care candidata o va susține la sediul Pyramid Learning Center (PLC). Acesta este un centru de terapii pentru copiii cu dizabilități, situat în București. Evenimentul e programat la ora 11.00. Organizatoarea spune că în cadrul lui veți afla povestea care stă în spatele unei mișcări sociale, care își cere auzită vocea.

Cine e Mădălina Turza și cum e viața cu un copil cu dizabilități

Maria Mădălina Turza este activistă pentru drepturile omului și voluntar pentru drepturile copiilor cu dizabilități de mai bine de 10 ani. Este licențiată în Științe Politice la Universitatea din București. Are un Master în Politici de Educație Incluzivă și Psihopedagogie Incluzivă la Universitatea din Minnesota, SUA. A făcut studii postuniversitare în Drept Internațional Umanitar. A urmat cursuri de specializare în domeniul dreptului persoanelor cu dizabilități, al instituțiilor și legislației europene privind combaterea discriminării.

Între anii 2016 și 2017, Maria Mădălina Turza a fost beneficiara unei burse Fulbright/Humphrey a Departamentului de Stat al SUA în domeniul drepturilor omului și al politicilor de educație incluzivă.

Alegerile europarlamentare 2019 vor avea loc la 26 mai, iar României îi revin 32 de locuri în Parlamentul de la Strasbourg. Parlamentul European are trei sedii (Strasbourg, Bruxelles și Luxemburg. Sediul central se află la Strasbourg. Precedentele alegeri au avut loc în mai 2014, iar de atunci componența grupului de europarlamentari români s-a schimbat.

În prezent, România are 10 parlamentari de la PSD, 8 parlamentari de la PNL,  2 parlamentari de la ALDE, 2 parlamentari de la UDMR, un parlamentar de la PUR, 8 parlamentari independenți și un parlamentar neafiliat.

Citește și: Casa Experimentelor face știința accesibilă copiilor cu deficiențe de auz și de vedere

Citește și: Când știi că ai nevoie de ochelari? Programează o consultație gratuită ca să afli!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.