Prima autoritate locală din România care va demara un proiect de valorificare în interes public a alimentelor care se apropie de expirare este Primăria Sectorului 6. Banca de alimente inițiată de Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului va fi construită din temelii în curtea unei biserici din sector. Edilii au semnat miercuri un parteneriat cu o asociație de ajutorare a persoanelor vulnerabile a Patriarhiei Române pentru demararea programului social „Hrănim comunitatea. Sădim speranța”. Banca de alimente din Sectorul 6 se va baza pe sprijinul voluntarilor și beneficiarilor acestui proiect pentru colectarea și distribuirea produselor alimentare către cei aflați în nevoie.
Datele disponibile la nivelul autorității locale arată că 18.000 de vârstnici și 1.000 de familii monoparentale din sector se vor bucura de alimentele cu termen de valabilitate redus. Primăria așteaptă sprijin de la marile rețele comerciale, procesatori din industria alimentară, restaurante, hoteluri și firme de catering. De luna trecută, donarea alimentelor supuse degradării și care se apropie de expirare este obligatorie în cazul agenților economici. Legea care are ca scop reducerea risipei alimentare la nivel național mai are nevoie doar de norme de aplicare, adică de reguli clare referitoare la condițiile în care vor fi preluate produsele.
Banca de alimente e pregătită să preia inclusiv legume și fructe care nu ajung pe raftul magazinelor din cauză că nu îndeplinesc standardele estetice. În plus, agricultorii sunt încurajați să doneze o cotă-parte din recoltă în schimbul unor ore de muncă prestate de beneficiarii acestui program. „Noi nu vedem această inițiativă ca o obligație sau ca o campanie de donare. Credem că cel mai bun termen este cel de parteneriat, în care chemăm alături de noi reprezentanți ai agenților economici care își desfășoară activitatea în această zonă administrativă. Sectorul 6 este o comunitate interesantă, care aduce bani frumoși în buzunarele investitorilor. Dacă aceștia sunt mulțumiți de veniturile pe care le înregistrează în sector, atunci cred că ar trebui să dea și ei ceva comunității în care fac business”, a declarat primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu.
Produsele donate de retaileri nu ar trebui să le diminueze acestora veniturile. Normele de aplicare a legii privind reducerea risipei alimentare vor veni cu o serie de facilități fiscale pentru magazinele care scot din lanțul comercial alimentele care se apropie de expirare.
Banca de alimente va funcționa pe Calea Giulești nr. 236, pe un teren de 5.000 mp situat în curtea Bisericii Adormirea Maicii Domnului. În acest moment, terenul identificat pentru realizarea acestui proiect are funcțiune de grădină de legume pentru lăcașul de cult.
Locul se află în proprietatea Bisericii Ortodoxe Române, dar va fi donat comunității pentru realizarea acestui proiect. Studiul de fezabilitate și proiectul tehnic vor fi realizate prin Asociația „Diaconia”, a Patriarhiei, iar fondurile necesare vor fi alocate din bugetul Arhiepiscopiei Bucureștiului, prin Protoieria Sectorului 6.
Costurile ridicării din temelii a stabilimentului, estimate la 4,5 milioane de lei, precum și cele de funcționare a proiectului, vor fi suportate din bugetul Consiliului Local. Pe lângă hrană pentru persoanele defavorizate, banca de alimente va asigura o serie de alte servicii sociale. Pachetul pentru weekend și vacanțe este un ajutor alimentar pe care îl vor primi copiii din familii sărace care frecventează școala. În perioada când nu sunt la școală sau când nu frecventează centrele sociale, elevii vor primi un pachet cu mâncare pentru a-l consuma în zilele de weekend.
Bucătăria socială. Centrul social din curtea bisericii va găzdui o cantină și o bucătărie, unde beneficiarii acestui program social vor avea ocazia să muncească. Unii vor fi instruiți ca bucătari, alții vor ajuta la servirea mesei pentru bucureștenii aflați în evidențele Direcției de Asistență Socială.
Fresh market. În cadrul proiectului social al băncii de alimente vor fi înființate mai multe piețe mobile cu legume și fructe, amplasate în zone defavorizate ale sectorului. De aici, persoanele sărmane se vor putea aproviziona gratuit cu fructe și legume donate de lanțurile de retail.
***
Primăria Municipiului București are un proiect similar, care prevede realizarea unei bănci de alimente. La sfârșitul lunii septembrie, Consiliul General a aprobat trecerea unor imobile din patrimoniul Administrației Fondului Imobiliar în administrarea Direcției de Asistență Socială pentru realizarea acestui proiect. Clădirile trebuie renovate și aduse la standarde de funcționare, iar banii ar putea proveni de la instituțiile europene. Proiectul Municipalității prevede constuirea unei bănci de alimente, unei cantine sociale, unui centru de zi și unui centru de formare în industria alimentară.
Citește și:
Risipa de alimente, iată încă o problemă pe care o are România acum!
De ce avem nevoie de o lege care să stopeze risipa alimentară
In 2009 s-a inaugurat si in tara noastra programul “Banca de Alimente” importat de Margareta Paslaru si implementat impreuna cu Crucea Rosie Romana. De altfel, artista a donat drepturile din vanzarea CD-ului ‘Margareta 70’ lansat in 2013 catre programul “Banca de Alimente”. In aproape 8 ani, tone de alimente au fost stranse prin donatia cumparatorilor la magazinele Mega Image si Carrefour si au ajuns la beneficiari din numeroase orase ale tarii.