Prima bancnotă care va purta chipul unei femei din România, lansată în 2020

Share This:

UPDATE: După un an de amânări, prima bancnotă românească ce va avea chipul unei femei va fi lansată până la finele anului 2021.

Banca Națională a României (BNR) a decis să emită bancnote cu chipul unei femei care a scris o pagină însângerată din istoria acestei țări. Din 2020, BNR va pune în circulație un nou tip de bancnotă. În valoare de 20 de lei, bancnota va avea chipul Ecaterinei Teodoroiu, eroina de la Jiu.

Decizia, luată de Consiliul de Administrație al BNR, vine la un an de la lansarea campaniei Femei pe Bancnote a jurnalistei Janina Nectara. Ea a inițiat acest demers la nivel național și a transmis o scrisoare deschisă Guvernatorului Mugur Isărescu. Atunci, ea îi cerea să repare o nedreptate făcută femeilor geniale ale României, prin recunoașterea oficială a meritelor lor la dezvoltarea României.

„Trăim un moment istoric”

Trăim un moment istoric. După 150 de ani de la nașterea leului românesc, o femeie va apărea pe o bancnotă permanentă! Mulțumită ȚIE! Pentru că ai susținut campania națională Femei pe Bancnote. Mulțumită tuturor celor care s-au implicat și au crezut în acest demers. Alegerea Ecaterinei Teodoroiu nu e întâmplătoare, ea este un model de altruism și sacrificiu uman”, a spus Janina Nectara pentru danbrumar.ro.

Prin decizia luată, Banca Națională a României recunoaște și susține inițiativele în domeniul egalității de gen și recunoaște meritele unui erou național, onorând numele Ecaterinei Teodoroiu și sacrifiul pe care aceasta l-a făcut în Primul Război Mondial.

Banca Naţională a răspuns încă de anul trecut acestui demers prin alegerea imaginii Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecţie dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”, se arată într-un comunicat de presă al BNR.

Citește și: PunemPunct, inițiativa care ar putea pune capăt umilirii românilor din Diaspora la alegeri

Reprezentanții BNR au anunțat că vor face publice, în curând, macheta bancnotei, elementele de siguranţă şi identificare, precum şi data exactă a lansării în circulaţie.

Prima femeie pe o bancnotă: Cine a fost Ecaterina Teodoroiu

Cătălina Vasile Teoderoiu s-a născut la 14 ianuarie 1894, în Vădeni, Gorj. A fost o cercetașă și participantă la Primul Război Mondial. După intrarea României în Marele Război, Ecaterina Teodoroiu a activat ca asistentă medicală pe frontul din Oltenia. S-a încris la o unitate de combatanți pentru a-i răzbuna pe cei patru frați care au murit pe front.

A fost luată prizonieră alături de comandantul plutonului ei, dar a reușit să evadeze folosind un revolver ascuns pentru a-l împușca pe soldatul ce îi păzea. A murit la 22 august 1917, la vârsta de 23 de ani, la sfârșitul bătăliei de la Mărășești, luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

Be the first to comment on "Prima bancnotă care va purta chipul unei femei din România, lansată în 2020"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.