Premieră pentru lumea medicală din România. Medicii unei clinici private din Capitală vor realiza prima operație pe creier din țară transmisă în direct. Pacientul care va avea „onoarea” de a apărea în public într-o astfel de ipostază este un bărbat de 55 de ani, diagnosticat cu adenom hipofizar corticotrop. Operația, care va consta în îndepărtarea endoscopică a unei tumori a glandei hipofize, va fi realizată marți de medicii neurochirurgi de la Brain Institute. Intervenția va putea fi urmărită LIVE pe pagina de Facebook a clinicii, https://www.facebook.com/braininstitute/, de la ora 11.30.
Echipa medicală care va realiza intervenția este formată din dr. Sergiu Stoica – medic primar neurochirurg, dr. Bogdan Mocanu – medic primar ORL, dr. Silviu Oprescu – medic specialist ORL și dr. Anca Vișan – medic primar ATI. Dr. Sergiu Stoica şi Dr. Bogdan Mocanu operează împreună astfel de patologii de peste nouă ani, experienţa lor fiind un element de siguranţă şi confort psihic pentru pacienţi.
Transmisiunea LIVE nu este un demers ştiinţific, spun reprezentanții clinicii, ci este un demers social destinat transparentizării unei activităţi care, în ultimii zeci de ani, a devenit extrem de impresionantă pentru publicul larg. Începând cu aceasta, curioșii vor putea urmări în direct activitatea din sala de operaţii, iar tinerii interesaţi de o carieră în neurochirurgie vor fi încurajaţi să se documenteze în continuare.
Nu este pentru prima dată când medicii acestei clinici fac astfel de excentricități. Tot ei au operat pe creier, pentru prima dată în România, o pacientă aflată în stare de veghe. Adică, trează complet. Se întâmpa în 2009, iar Doina, căci așa se numește pacienta, duce acum o viață normală. În aprilie anul trecut, a fost rândul medicilor de la Spitalul Colentina să realizeze această performanță, prima operație pe creier cu pacient treaz din sistemul public. Femeia în vârstă de 48 de ani a putut chiar și desena în timpul intervenției.
Conform medicilor, o operaţie de neurochirurgie craniană este la fel de simplă sau de complicată ca orice altă intervenție chirurgicală, dacă e pregătită şi executată corect. La finalul ei, pacienţii părăsesc spitalul după trei-patru zile, fără urme evidente ale tratamentului neurochirurgical.
„Pentru a minimiza riscurile acestor intervenții, utilizăm instrumente ghidate prin neuronavigație, precum și un sistem endoscopic de vizualizare cu angulație variabilă”, spune dr. Sergiu Stoica, medic primar neurochirurg.
„Practicăm abordul transnazal transsfenoidal endoscopic pentru excizia adenomului hipofizar împreună cu dr. Sergiu Stoica de peste nouă ani. Operăm cu succes transnazal și craniofaringioame, meningioame sau alte tumori de bază de craniu atat la adulți, cât și la copii. Beneficiile acestei metode inovatoare sunt evidente pentru pacienți: operația este minim-invazivă, se efectuează printr-o singură nară și durează între una și trei ore. Disconfortul postoperator al pacientului este minim, singura neplăcere fiind o senzație ca de răceală (nu există dureri, hemoragii, tamponament nazal, puncții lombare etc.)”, a declarat dr. Bogdan Mocanu, medic primar ORL.
Citește și: „Eu am învins cancerul”. Povestea de viață a unor tineri de nici 30 de ani
Cum se va derula intervenția?
Pacientul va fi internat seara, înaintea operației, pentru a fi văzut de anestezist și de chirurgul care îl va opera a doua zi. Pacientul este rugat să nu mai mănânce și să nu mai bea nimic după miezul nopții.
Dimineața, este condus în sala de operații de către o asistentă medicală. Apoi, va fi adormit de anestezist în sala de operații. Echipa chirurgicală va începe poziționarea pacientului pe masă și instalarea câmpurilor operatorii. Pacientul este așezat în poziția anatomică cea mai eficientă pentru chirurg. Poziționarea pacientului ține cont și de confortul acestuia, chiar dacă este adormit, astfel încât la trezire să nu prezinte niciun disconfort cauzat de așezarea neadecvată pe masa de operații – escare, întinderi musculare, amorțeli etc.
În cazul de față, adenomul hipofizar va fi operat endonazal endoscopic: o videocameră este introdusă printr-o nară și, cu ajutorul instrumentelor specifice pentru endoscopie, se realizează de chirurgul ORL (specialistul care cunoaște cel mai bine cavitatea nazală) abordul chirurgical până la nivelul tumorii. Odată ajunși cu disecția la nivelul tumorii, neurochirurgul continuă, ajutat de medicul ORL, intervenția chirurgicală și realizează excizia adenomului în limitele de siguranță permise de anatomia cazului.
Care este prognosticul?
Prognosticul în adenoamele hipofizare este foarte bun. Incluzând toate tipurile de adenoame hipofizare, rata de excizie completă este de 78% (fiind mai mare în cazul micro-adenoamelor și mai mică la macro-adenoame), cu o rezoluție a tumorilor secretante de hormoni de 81-84% (81% pentru adenoamele secretante de ACTH, 84% pentru cele secretante de GH și 82% pentru cele secretante de prolactină). Pentru adenoamele non-funcționale, rata de exereză completă este de peste 70%.
„Toate aceste rezultate sunt menite să încredințeze pacientul că vindecarea este posibilă în cea mai mare parte din cazuri. Vom continua transmisiunile LIVE cu alte afecțiuni neurochirurgicale cerebrale, pentru a acoperi cât mai bine cazuistica obișnuită pe care o rezolvăm în fiecare zi”, spun reprezentanții clinicii.
Ce este adenomul hipofizar?
Adenomul hipofizar este o tumoră hipofizară benignă – în marea majoritate a cazurilor. Este cel mai comun tip de tumoră a regiunii selare și paraselare. De asemenea, acesta reprezintă 5-8% din toate tumorile intracraniene. Conform unui studiu recent publicat în literatura de specialitate, prevalența adenomului hipofizar este de 94 de cazuri la 100.000 de locuitori.
Leave a comment