Anul școlar 2017-2018 începe, cum altfel, cu o criză a manualelor. Cu sau fără manuale, „marele bal” va începe la 11 septembrie, iar prima zi de școală va fi plină de emoție pentru fiecare părinte. După eșecul lamentabil al programului „Masă caldă pentru elevi”, care trebuia implementat de probă în cursul anului trecut, părinților nu le-a mai rămas decât speranța că cei care conduc destinele învățământului românesc nu vor contribui și mai mult la „subminarea” eforturilor de educare a copiilor lor.
Dar, destul cu emoțiile negative, căci de data aceasta am pregătit pentru părinți niște sfaturi legate de ce trebuie să conțină ghiozdanul unui prichindel de clasa zero în prima zi de școală.
Pe baza informațiilor primite de la părinți, voi încerca să ofer sfaturi utile pentru părinții care au copii ce trec în clasa I. În final vă voi da câte ponturi legate de modul cum să vă faceți cumpărăturile, idei care vin direct de la părinți care au trecut deja prin experiența primelor clase. Să purcedem, deci, că nu mai e vreme de pierdut.
Deși vorba „câte bordeie, atâtea obiceie” e cât se poate de actuală, instituțiile de învățământ cer cam aceleași rechizite în prima zi de școală. Așadar, țineți cont de aceste sfaturi, însă nu pretind că trebuie să vă ghidați doar după ele când plecați la cumpărături!
Ce trebuie să conțină ghiozdanul unui copil de clasa zero
Comunicare în limba română. Pentru această disciplină e nevoie, în general, de un caiet cu foi veline pentru fiecare semestru. Unele școli cer un caiet de tip I pentru semestrul al doilea, deoarece atunci copiii vor începe să scrie primele lor litere. Asta dacă nu cumva au exersat acasă.
Matematică și explorarea mediului. Aveți nevoie de un caiet de matematică format A5, liniat, însă fără spirală, pentru fiecare semestru. Unele școli mai cer obiecte care îi pot ajuta pe copii să socotească (bețișoare).
Arte vizuale și abilități practice. Disciplina cu cele mai multe nevoi, Artele vizuale, necesită o invetiție în acuarele, pensule cu păr natural, bloc de desen (în format mic, de regulă), pahar din plastic, lavetă sau cârpă, penar tip portofel care să conțină foarfecă (cu vârf rotunjit), lipici lichid (de regulă aracet) și lipici solid. Mai e nevoie de hârtie glasată, hârtie pentru Origami și hârtie autocolantă colorată. Nu trebuie să lipsească un top de foi colorate în format A4, un set de carton colorat, tot format A4, plastilina și, în unele cazuri, un ghem de sfoară și un set de fetru de diferite culori.
Educație fizică. Nu se poate mișcare fără trening (școlile decid ce culori acceptă), un tricou (de preferat alb) și pantofi sport.
Muzică. Un caiet de muzică.
Limbi străine. Un caiet (dimensiuni normale sau studențesc) cu foi veline pe semestru e cerința uzuală.
Când ți-ai verificat ultima oară sănătatea ochilor? Programează o consultație GRATUITĂ acum!
Alte rechizite absolut necesare
Penarul este, poate, cel mai scump dintre toate. Aici, e mare bătaie de cap, fiindcă cei mici vor vrea cu siguranță să fie decorat cu cel puțin unul din personajele lor preferate din desene animate sau din cărțile cu povești. Asigurați-vă că, în prima zi de școală, din penar nu vor lipsi creioanele colorate și cariocile. În clasa pregătitoare, un copil mai are nevoie de creioane de grafit (două-trei bucăți), creioane colorate, ascuțitoare cu rezervor (neapărat), riglă mică și gumă de șters.
Unele școli cer pixuri cu gel sau cu tuș (cu vârf subțire), de culori diferite. Aici pot să vă și recomand unul, poate cea mai bună alegere. Pixul Pilot Frixion este ideal pentru copii, deoarece le permite să scrie, să șteargă ce au greșit și să scrie din nou, fără să distrugă hârtia. Pixul (roller) poate veni și la pachet cu trei rezerve, care asigură o folosire îndelungată. Click pe poza de mai jos ca să afli ce poate face acest pix.
O să mai ai nevoie de un biblioraft etichetat, care va conține zece dosare de plastic, destinate fiecărei discipline; Mape din plastic transparent în format A4; Un caiet cu foi veline pentru desen; Coperte pentru toate caietele și manualele utilizate; Sugativă.
REDUCERI FINALE la ochelari de soare și de vedere. Vezi oferta AICI!
Ghiozdanul. Nu se poate fără el, așa că ghiozdanul potrivit copilului tău e unul adaptat vârstei lui. Alți părinți mi-au spus că rucsacul se cumpără în funcție de înălțimea copilului, și nu după culoare sau duăp eroul de benzi desenate pe care îl are pe el. Ghiozdanul nu e doar pentru prima zi de școală, el este o investiție pe termenul lung, așa că sfatul meu este să nu vă zgârciți chiar de tot la bani când vine vorba de o astfel de achiziție. Cel mai bun ghiozdan pentru copiii de clasa zero este acela care are mai multe compartimente sau buzunare (pentru sticla cu apă, pentru sandvișul de acasă) și un singur sistem de închidere/deschidere (fie capse, fie fermoar, fie șnur). Click pe poză pentru a afla oferta Cărturești la ghiozdane!
Ghiozdane mai ieftine, dar care conțin și persoaneje din desene animate, puteți găsi pe elefant.ro.
Dacă cel mic ar putea avea dificultăți în a căra ghiozdanul în spate, atunci o alegere mai bună poate fi un ghiozdan tip troller.
Ce trebuie să conțină ghiozdanul unui copil de clasa I
Prima zi de școală pentru elevul de clasa I arată puțin altfel decât pentru unul de clasă pregătitoare. Deși materiile nu diferă foarte mult, activitățile se schimbă sau se intensifică. Prin urmare, copilul ar putea avea nevoie de un număr dublu de rechizite. În general, paleta de rechizite este aceeași ca în cazul unui copil de clasă pregătitoare.
Ponturi pentru cumpărături inteligente
@ Niciodată, dar niciodată, să nu mergi împreună cu cel mic la cumpărat rechizite! Te va determina să cumperi lucruri pe care nu le-ai programat, rechizite cu personaje din desene animate, care sunt și de trei ori mai scumpe decât cele fără imagini care fură ochiul.
@ Evită supermarketurile în weekend! În această perioadă toți părinții se înghesuie pentru a cumpăra, pe ultima sută de metri, rechizitele.
@ Nu cumpăra toate rechizitele odată! Vânează ofertele din magazine din această perioadă. De exemplu, Libris are o campanie de reduceri la manuale, carte școlară și rechizite care se întinde în toată luna septembrie. Poți găsi ceva necesar și peste o săptămână sau două.
@ Atenție la foarfecă! Nu toate foarfecile din comerț sunt omologate pentru a putea fi folosite de copii. Pe lângă vârfurile rotunjite, o foarfecă nu trebuie să taie sau să zgârie pielea la atingere.
@ Cea mai bună alegere în materie de pixuri e să le cumpărați la set. Sunt mult mai ieftine. În clasa zero și în clasa I, copiilor li se va cere și stilou. Sfatul meu este să le cumpărați un set de două bucăți. Din experiența altor părinți, până se obișnuiesc cu stiloul, copiii îl strică repede, dar îi vor simți lipsa. Așadar, e foarte bine să aveți două la fel.
@ Rezervele de cerneală pentru stilou sunt costisitoare, prin urmare cel mai bine e să cumpărați seturi de 100 de bucăți.
@ Creioanele de colorat trebuie să fie cât mai groase, ca să se tocească mai greu și să fie ascuțite mai rar. Din câte mi-au spus părinții pe care i-am chestionat, creioanele cerate nu sunt acceptate la școală. Nu știu dacă este o regulă.
A, era să uit. În prima zi de școală nu trebuie să uiți de „doamna”. Buchetul de flori de început de an trebuie să fie special.
Ziceți ceva și de stațiile de tramvai cu peroane înguste lipsite de balustrade de protecție!https://petitieonline.net/petitie/68026148