Primăria Sectorului 2 vrea să majoreze taxa de salubritate. Care e motivul

Share This:

Reprezentanții Primăriei Sectorului 2 îi cheamă pe locuitorii acestui sector la o dezbatere publică pe tema instituirii „taxei de habitat”, o altă denumire folosită de edili pentru taxa de salubritate. Marți, 29 ianuarie 2019, începând cu ora 15.00, bucureștenii din Sectorul 2 sunt așteptați la sediul primăriei din strada Chiristigiilor 11-13 pentru a răspunde dacă sunt de acord cu majorarea taxei.

Conform proiectului de hotărâre privind instituirea taxei de habitat, fiecare locuitor al sectorului, indiferent de vârstă, ar urma să plătească 159 de lei pe an pentru ridicarea gunoiului începând cu 1 martie 2019. Taxa de salubritate majorată se adresează exclusiv persoanelor fizice și are ca scop implementarea mai eficientă a Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor.

Cu alte cuvinte, operatorul de salubritate are nevoie de mai mulți bani pentru a colecta separat deșeurile reciclabile, în vederea valorificării și repunerii în circuit, în conformitate cu principiile economiei circulare.

Taxa de habitat cu destinația specială de salubrizare se va plăti în două tranșe egale, nu lunar ca până acum. Prima rată – până la 31 martie, inclusiv, a doua rată – până la 30 septembrie, inclusiv. Pe lună, suma pe care ar trebui să o plătească un locuitor al sectorului se ridică la 13,25 de lei, față de 8,4 lei, în prezent.

Pentru întârzieri la plata taxei de salubritate se vor percepe penalizări de 1% pentru fiecare lună sau fracție de lună.

Edilii Sectorului 2 spun că taxa de salubritate are ca principal scop stimularea sortării și colectării separare de deșeurilor – fracție umedă/fracție uscată. Pentru încurajarea celor care înțeleg necesitatea reciclării deșeurilor reutilizabile, primăria promite o reducere de 30 de lei/lună/persoană din tariful taxei de salubritate.

Pentru luarea în evidență și calcularea cuantumului taxei de habitat, contribuabilii trebuie să depună la direcțiile de taxe și impozite locale o declarație de impunere, din care să reiasă numărul de persoane din locuință. Declararea numărului de persoane se face pe proprie răspundere, sub sancțiunile aplicate faptei de fals în acte publice.

Cei care locuiesc la bloc pot depune declarația de impunere la asociația de proprietari, care va preda apoi datele primăriei de sector. Membrii asociației de proprietari sunt obligați să anunțe primăria de fiecare dată când numărul de persoane dintr-un apartament se schimbă.  

Proiectul de hotărâre mai prevede amenzi contravenționale de la 71 la 283 de lei pentru cei care nu depun declarațiile de impunere sau le depun peste termenul legal, pentru depunerea declarațiilor cu informații eronate și pentru nedeclararea, în termen de 30 de zile, a modificărilor survenite în componența familiei.

Citește și: De ce campania de colectare selectivă e total greșită și ce-i e făcut cu resturile reciclabile

Consilierii USR din cadrul Consiliului Local al Sectorului 2 spun că vor contesta proiectul de hotărâre privind taxa de salubritate, inclusiv în instanță, dacă primăria nu-l retrage.

„Consiliul Local Sector 2 a impus o taxă de habitat de 159 lei/persoană/an pe care orice locuitor din Sectorul 2, nou-născut sau pensionar, va trebui să o plătească de la 1 martie. Valoarea acestei taxe este cu peste 50% mai mare decât valoarea pe care o plătesc locuitorii următorului sector. Sectorul 1 şi Sectorul 3 au taxă zero la gunoi. Valoarea de 159 lei/persoană/an este cea mai mare valoare din ţară. Consilierii locali USR sunt singurii consilieri care au votat împotriva acestei taxe”, a scris pe Facebook consilierul Adrian Alexandru.

Citește și: M-am dat cu parfum făcut din gunoaie și nu mi-a zis nimeni că sunt respingător

Anunțul Primăriei Sectorului 2 vine la doar câteva zile după ce Tribunalul București a declarat ilegală taxa de salubritate introdusă la începutul acestui an de Primăria Sectorului 4. Edilii acestui sector au instituit o taxă lunară de 12 lei/persoană (6 lei de persoană pentru persoanele cu venituri lunare sub 2.000 de lei). Primăria a contestat decizia tribunalului, însă Curtea de Apel București a respins demersul primăriei, care a fost obligată să revină la taxa de 5,03 lei/lună/persoană.

Be the first to comment on "Primăria Sectorului 2 vrea să majoreze taxa de salubritate. Care e motivul"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.