Inspectorii Direcției de Impozite și Taxe Locale Sector 3 au definitivat inventarierea locurilor de parcare de reședință. Proces a fost demarat la 1 noiembrie 2017. La începutul lunii februarie, când procesul era finalizat în proporție de 90%, aceștia contabilizaseră nu mai puțin de 56.984 de locuri de parcare. Nici un alt sector din București nu se apropie măcar de numărul de parcări deținute de Sectorul 3. Acum, edilii pregătesc prima licitație pentru locurile de parcare din sector, care va avea loc la sfârșitul lunii martie.
Care e procedura de desfășurare a licitației, cine poate participa și în ce condiții își pot păstra locurile actuale posesorii de autoturisme din sector aflați în cele ce urmează.
Ca urmare a definitivării procesului de inventariere a locurilor de parcare din sector, angajații DGITL vor afișa în scările de bloc, în această lună, o situație a locurilor de parcare disponibile la nivelul fiecărui bloc. Locatarii vor fi informați în legătură cu atribuirea acestora prin licitație publică deschisă. Aceste informații vor putea fi găsite și la sediul Primăriei Sectorului 3 (Calea Dudești nr. 191), dar și online, pe site-ul primăriei.
Din momentul postării listelor cu locurile de parcare neocupate, proprietarii vor avea 10 zile pentru depunerea cererilor de participare la licitație.
Unde se depun cererile
„Cererile vor putea fi depuse la sediile Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale Sector 3 din str. Sfânta Vineri nr. 32, str. Câmpia Libertății nr. 36 și str. Lucrețiu Pătrășcanu nr. 3-5 sau online la o adresă de e-mail menționată în anunț. Cererile trebuie să fie însoțite de documentele justificative care să ateste îndeplinirea condițiilor de atribuire”, spun reprezentanții primăriei.
Pentru a te putea înscrie la licitație trebuie să îndeplinești condițiile impuse de autoritatea locală:
- Să deții calitatea de proprietar al unui autoturism. Sau să ai în folosință un autoturism în baza unui contract de comodat sau în baza unui contract de leasing.
- Autoturismul trebuie să fie declarat fiscal în Sectorul 3, adică să plătești impozit pentru el la Sectorul 3.
- Să ai domiciliul/rezidența, dovedită cu documente de identitate (B.I./C.I.), în imobilul care are arondat locul de parcare solicitat.
- Să deții o poliță de asigurare RCA și o ITP valabilă.
- Să ai toate taxele, impozitele și amenzile achitate la termenele de plată. (Aici e cam ciudat fiindcă dările locale pot fi achitate până la 31 martie, respectiv până la 30 septembrie. Probabil că prin această măsură se încurajează achitarea grabnică a taxelor și impozitelor).
- Locul de parcare pentru care îl soliciți prin cerere să nu fie într-o baterie de parcări situată la mai mult de 30 de metri de limita blocului. Distanța se măsoară între cel mai apropiat punct de pe limita perimetrală a blocului și bateria de parcări.
- Să nu deții alt loc de parcare de reședință, atribuit anterior pentru apartamentul/imobilul în care locuiești.
- Să achiți o taxă de participare la licitație (garanție), în valoare de 50 de lei. Taxa se achită la unul din sediile DGITL și îți va fi restituită dacă nu câștigi licitația.
Cum se atribuie locurile de parcare
La expirarea termenului de depunere a dosarelor, solicitările locatarilor vor fi analizate de o comisie de la Impozite și Taxe. Comisia verifică dacă petenții îndeplinesc condițiile de participare la licitație. În cazul în care răspunsul e negativ vor fi anunțați în acest sens. Dacă te numeri printre cei care au dosarul complet, vei fi anunțat în scris să te prezinți în data X, ora Y și în locul Z pentru licitație.
Atribuirea locurilor de parcare de reședință se efectuează în funcție de numărul de locuri libere și de numărul cererilor validate. „Dacă numărul de cereri validate este mai mic decât numărul locurilor libere, atunci acestea se atribuie în mod direct, urmând să fie achitată taxa prevăzută în HCGMB. În cazul în care numărul cererilor este mai mare decât numărul locurilor libere, se va proceda la licitarea acestora de către contribuabili. Licitația se efectuează pentru fiecare loc liber și începe de la tariful stabilit prin HCGMB, pasul de licitare fiind de 10 lei. Locul de parcare va fi atribuit persoanei care licitează prețul cel mai mare”, ne-au răspuns oficialii Sectorului 3.
Dacă ai fost desemnat câștigător la această licitație pentru locurile de parcare vei plăti tariful licitat pe toată durata utilizării locului de parcare. Vei putea folosi locul de parcare de reședință atâta vreme cât vei continua să îndeplinești condițiile prevăzute în regulamentul aprobat prin HCLS nr. 16 din 29 ianuarie 2018. Adică acelea pe care le-am amintit mai sus.
Ce mai trebuie să știi despre prima licitație pentru locurile de parcare
Persoanele care au deja atribuit un loc de parcare și îndeplinesc noile condiții de deținere NU trebuie să se prezinte la sediile DGITL pentru a dovedi acest lucru. Verificarea va fi efectuată din oficiu de Direcția de Impozite și Taxe Locale. Însă, persoanele care nu îndeplinesc noile condiții pentru a deține locul de parcare déjà atribuit, vor pierde acest loc. Prin urmare, cei care vă știți cu probleme trebuie să faceți tot posibilul să vă încadrați în noile prevederi.
Care e strategia sectoarelor 1, 2, 4, 5, 6
Celelalte primării de sector rămân fidele metodei clasice de atribuire a locurilor de parcare. Cel puțin deocamdată. Însă, unii edili sociali-democrați vor să vadă cum va evolua proiectul celor de la Sectorul 3.
„Măsura licitării locurilor de parcare de reședință nu se aplică și la nivelul Sectorului 6. Dar nu excludem nici o măsură care va ajuta cetățenii sectorului să acceseze, în mod corect, serviciile pe care le oferim”, spun cei de la Sectorul 6. Edilii au comandat, la rândul lor, o acțiune de inventariere a locurilor de parcare.
SECTORUL 6
Primăria Sectorului 6 are propria viziune pentru sporirea numărului locurilor de parcare. Edilii mizează pe o mai bună utilizare a locurilor de parcare. Prin marcarea corectă a spațiilor existente și prin creşterea ofertei locurilor de parcare pe stradă.
„Introducerea sensurilor unice pe străzile secundare oferă, pe lângă alternative de fluidizare a traficului, şi posibilitatea parcării pe ambele laturi ale străzii, fără obstrucţionarea traficului. Exemple aplicate în alte sectoare au demonstrat eficienţa acestei măsuri şi îmbunătăţirea substanţială a numărului locurilor de parcare, iar echipa Sectorului 6 studiază această posibilitate”, spun reprezentanții Primăriei Sectorului 6.
SECTORUL 1
Sectorul 1 are cele mai puține locuri de parcare de reședință, dar o viziune pe termen lung pentru rezolvarea acestei probleme. Conform primăriei, în al doilea trimestru al acestui an va fi prezentată Consiliului Local o strategie pe zece ani privind amenajarea unor parcări supraetajate.
„În acest sens, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 329/31.10.2017, a fost înființată Comisia Tehnică de Circulație de la nivelul Unității Administrativ Teritoriale Sector 1, care va avea și un rol de reglementare și control în ceea ce privește implementarea acestei strategii”, ne-au spus edilii.
SECTORUL 4
Edilii Sectorului 4 au în vedere crearea a peste 10.000 de locuri de parcare noi. E vorba de parcări de reședință realizate în spic pe marile bulevarde. Dar și patru parcaje supraetajate (Piața Sudului, Piața Berceni, Piața Străduinței și Straja).
„De asemenea, la data prezentei, sunt în lucru parcări publice cu plată, în promixitatea stațiilor de metrou IMGB, Apărătorii Patriei, bd. Constantin Brâncoveanu (intersecție cu Drumul Găzarului), bd. Constantin Brâncoveanu (intersecție cu strada Izvorul Rece), precum și pe străzile Alunișului, Huedin, Aleea Terasei”, au declarat edilii, pentru danbrumar.ro.
SECTORUL 5
Nu știu dacă și-au propus să creeze mai multe locuri de parcare sau sunt delăsători, însă edilii Primăriei Sectorului 5 nu au cu ce să se laude în această direcție. Primăria așteaptă din 2016 un aviz din partea Comisiei Tehnice de Circulație din cadrul PMB pentru 390 de locuri de parcare.
„În plus, față de cele mai sus precizate, au fost demarate demersuri pentru întocmirea planurilor care să cuprindă propunerile de înființare de noi locuri de parcare la nivelul Sectorului 5, în vederea soluționării cererilor, urmând a fi depuse spre avizare în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, ne-au răspuns cei de la Sectorul 5.
SECTORUL 2
Ultimul, dar nu cel din urmă, e Sectorul 2, care are în plan înființarea a 315 locuri noi în parcaje supraterane. Două parcaje – în zona Pantelimon, un parcaj – în zona Colentina, un parcaj – în zona Delfinul. În plus, edilii vor să amenajeze încă două parcaje supraetajate, de tip carusel, pe Șos. Pantelimon, cu o capacitate de circa 144 de locuri.
Câte locuri de parcare de reședință sunt în București
- Sectorul 1: Administrația Domeniului Public Sector 1 (ADP) administrează un număr de 8.521 de locuri de parcare de reședință. În 2017, la Compartimentul Parcări Publice al ADP Sector 1, au fost înregistrate 1.431 de cereri de locuri de parcare. Dintre acestea, au fost onorate aproximativ 75 de solicitări.
- Sectorul 2: ADP Sector 2 are în administrare 25.627 de locuri de parcare de reședință. Însă, ținând cont de solicitări, necesarul de locuri de parcare „este de cel puțin patru ori mai mare”. Sectorul 2 nu are în perspectivă apropiată implementarea sistemului de licitație pentru parcări de reședință.
- Sectorul 3: 56.984 de locuri de parcare inventariate până la începutul lunii februarie.
- Sectorul 4: în evidențele DGITL Sector 4 sunt înregistrate un număr de 43.320 locuri de parcare de reședință. În afara locurilor de parcare acordate deja conform cererilor (6.160), în evidențele DGITL Sector 4 sunt înregistrate 6.026 de solicitări ce urmează a fi soluționate. Edilii estimează că cererea este mult mai mare.
- Sectorul 5: Primăria Sectorului 5 administrează un număr de 12.797 locuri de parcare de reședință avizate de Administrația Străzilor.
- Sectorul 6: Serviciul Parcări din cadrul ADPDU Sector 6 are în evidență 39.100 de locuri de parcare de reședință și 648 de locuri în SMART PARKING-uri.
Citește și:
Cum să-ți crești inteligent afacerea folosind Facebook și Google
Când ești deprimat ascultă ce cred acești copii despre ce contează în viață
Adică nu există o procedură prin care să fie anunțat sau somat contribuabili ci va automat un pierzator al locului de parcare, chiar dacă o deține de x ani și poate are vreo taxa/amenda de care nu știe. Păi o să se ajungă că acum 10-14 ani când se vandalizau mașinile cu autor necunoscut. Momentan și noi așteptăm experimentele doctorandului, dar posibil să se lase cu scandal și carne în frigiderul parvenitului din popesti leordeni. De la mine un sincer huuuuoo coclitule avar. Rog pupincuristi postaci să-i transmită dosului nespalat. Abtineti-vă că oricum urmați la restructurări.
„o să se ajungă că acum 10-14 ani când se vandalizau mașinile cu autor necunoscut”
Nu stiu ce masini cu autor necunoscut ai tu acolo, dar de ce te-ai atinge de masina cuiva care pur si simplu a respectat legea, in loc sa o respecti si tu si sa il votezi pe unul mai inteligent?
Daca te prinde posesorul masinii cu autor necunoscut si ajungi sa hranesti papadii prin vreo padure?
Zic si eu…