A oferit știrea momentului în săptămâna care tocmai s-a încheiat și a fost luat la țintă pentru modul în care cheltuiește banii Sectorului 4. Primarul Daniel Băluță a fost criticat pentru că a cumpărat elemente de mobilier urban (jardiniere) cu 4.000 de lei bucata. Unii zic că prețul e astronomic, însă edilul este de altă părere.
Edilul Sectorului 4 spune că cei care-l acuză de cheltuirea iresponsabilă a banilor publici nu cunosc realitățile din sector și că privesc cu superficialitate activitatea sa și a Consiliului Local. Într-un interviu acordat danbrumar.ro, primarul Daniel Băluță explică tuturor care este rolul jardinierelor „de lux”, câți bani a investit în sector de când a preluat mandatul și de ce este important ca primăria să promoveze proiecte care să se adresee tuturor locuitorilor din sector.
„Nimeni nu-i perfect, dar dacă din întreaga activitate ești judecat numai pentru o sărbătoare a sectorului sau pentru niște jardiniere, nu e corect”, spune primarul Daniel Băluță.
Am stat 80 de minute față în față cu edilul de la 4 în încercarea de a înțelege cum a stabilit prioritățile în mandatul său și după ce rațiuni cheltuiește banii din impozitele și taxele locale. Chestia e, spune primarul Daniel Băluță, că se ghidează după rezultatele unui sondaj de opinie realizat în sector imediat după preluarea mandatului.
Realizat de Avangarde, sondajul i-a indicat ce vor locuitorii sectorului să facă primăria cu banii lor.
„M-a interesat cum percep oamenii serviciile de salubrizare, care sunt dorințele pe care le au. Peste 40% dintre ei își doreau târguri, cum era specificul sectorului într-un anumit moment. Tot cam pe acolo au fost și spectacolele. Peste 70% dintre ei au solicitat lărgirea bulevardelor, indicând Șos. Berceni, str. Turnu Măgurele și str. Luică. Peste 70% și-au dorit un spital, tot peste 70% s-au exprimat pentru construirea unui teatru; 85% dintre ei au vrut reabilitare termică. După sondajul ăsta, pe care l-am început în iunie 2016, ne-am apucat de treabă. Toate erau contractate la sfârșitul anului 2016. De aici a plecat toată construcția asta”, mărturisește primarul Daniel Băluță.
Și le-ați dat oamenilor trei zile de festival, în Parcul Lumea Copiilor, că așa v-au cerut ei?
„Avem o singură sărbătoare pe an, Zilele Sectorului 4, care are loc pe 1 iunie, când oricum trebuie să le oferi copiilor ceva. Anul acesta nu ne-a ajutat vremea, au fost alegerile europarlamentare, plus că a fost și vizita Papei la București. Așa că am decis să mutăm sărbătoarea. În trei zile de festival, în parc au venit undeva la 30.000-35.000 de oameni. Am plătit trei euro pentru fiecare om care a venit să vadă concertele, oameni care, în condiții normale, poate nu-și permit să cumpere un bilet la un spectacol de genul acesta. Asta e filosofia.”
„Banii publici sunt tot pentru oameni. Îi folosesc oamenii, nu altcineva. Trebuie să le dăm oamenilor câte puțin din toate lucrurile astea. Noi nu le-am dat subcultură.”
Cum v-a lăsat mâna să dați 4.000 de lei pe o jardinieră? Aveți bani în buget pentru așa ceva?
„E adevărat că bugetul de stat pe care-l are Sectorul 4 este cel mai mic. Dar, în același timp, nimeni nu a fost interesat, sau s-a făcut că nu vede, că Sectorul 4 a fost extrem de activ în obținerea fondurilor extrabugetare – bani europeni și fonduri guvernamentale. Pe banii ăștia noi construim acum bazin de înot, refacem Liceul Miron Nicolescu, facem trei grădinițe noi; avem opt centre afterschool și o grădiniță, pentru că de la 1 septembrie nici un copil nu se mai duce într-o clădire cu risc seismic. Am făcut expertiză pentru toate. Străzile au avut co-finanțare.”
„Până la data de 1 noiembrie ne apucăm de construirea primului spital, singurul din SEAP în acest moment. Spital de Stomatologie și Amfiteatru pentru Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Se finalizează acum licitația.”
„Nimic nu e ca nuca-n perete. Toate aceste lucruri au avut un proiectant, care le-a făcut de la A la Z, atât partea de tramă stradală, cât și partea de amenajare spații verzi. E o strategie pe care nu eu am inventat-o, o strategie a calității care spune că pe termen lung e mult mai ieftin să ai un lucru de calitate.”
„Este foarte simplu să-mi pozezi o jardinieră fără să o pui într-un context. Nepunând-o pe o stradă care este reabilitată, care are parcări, stații STB, inclusiv indicatoare pentru stații STB, la care spațiile verzi sunt refăcute într-un mod absolut spectaculos. Dacă aș fi pus jardiniera respectivă într-o groapă nenorocită, aveați dreptate. Eram eu un mare nenorocit. Toate aceste obiecte de mobilier urban au fost puse pe străzi reabilitate”, spune primarul Daniel Băluță.
Și nu vi se pare scumpă o jardinieră de 4.000 de lei?
„O să fiu foarte sincer cu dumneavoastră. Acel produs costă mai puțin decât ar trebui să coste. Lucrurile de calitate sunt mai scumpe. Prețul lor este unul corect. Dacă vine cineva și-mi compară cu o chestiune care costă 500 de lei, înseamnă că n-au nici o legătură una cu alta. Mi-am asumat și asta. Mi-am asumat să pun lucruri care sunt de calitate, pentru că vreau să dureze. Și din punct de vedere estetic arată așa cum trebuie să arate. Eu cred că le-am demonstrat oamenilor că gestionăm corect banii.”
Păi n-aveți pe ce da banii? N-aveți treabă de făcut în Sectorul 4?
„Noi, care avem cei mai puțini bani din orașul ăsta, am reușit să facem niște proiecte absolut surprinzătoare pentru un tip de comunitate ca a noastră. Acum, de exemplu, din octombrie ne apucăm de Spitalul de Stomatologie, de Amfiteatrul de Stomatologie și de încă o grădiniță care n-a mai avut finanțare pe POR. Suntem în negocieri cu POIM pentru finanțarea stației de metrou, pentru Piața Timpuri Noi.”
Citește și: VIDEO Demolări la BIG Berceni. Un parc de 1 ha, în locul buticurilor din fața magazinului
„Același lucru poți să-l spui și despre Piața Sudului. După unii, poate, e prea scumpă. Alții ar putea spune că n-aveam nevoie de așa ceva, dar trebuie să învățăm să facem lucrurile la standardele anilor 2019-2020. Logo-ul acesta cu Hai că se poate spune foarte multe. Chiar putem. Chiar avem bani să facem lucruri bune, de calitate și multe.”
„Primăria Sectorului 4 este printre puținele locuri din România în care oamenii văd ce se întâmplă cu banii lor. Sunt lucruri pe care le-au făcut profesioniștii, că nu m-am trezit eu dimineața să zic dăm trei bidinele aici, patru bidinele dincolo. Nu. Am avut arhitecți, am făcut studii pe tema asta.”
Câte jardiniere de-astea ați amplasat până acum și câte veți mai cumpăra?
„Sunt 100-150 de bucăți. Le punem doar pe bulevardele pe care am lucrat. Dar nu trebuie să ne uităm la o jardinieră, ci la o stradă reabilitată complet, făcută european. Așa arată una. Că nu m-am apucat să cumpăr o jardinieră, e un mizilic cât costă jardiniera aia, raportându-mă la investiția pe care am avut-o. Și, mai mult decât atâta, am și făcut rost de bani pentru ea. Că nu am luat de la apă caldă sau de la gura copiilor bani ca să m-apuc să fac jardiniere. Și nici n-am dat pomeni. Am dat burse.”
Mai aveți bani și de bursele elevilor care fac performanță?
„Da, avem. Am dublat cuantumul. Sunt 3 milioane de euro, dar nu e bine, că nu le dăm la toți. Bursa înseamnă performanță.”
„Dar, revenind la ce vorbeam mai devreme. Am investit în Sectorul 4 peste 120 de milioane de euro. Nu s-a întrebat nimeni de unde am făcut rost de bani, că nu-i aveam. Tot mobilierul urban m-a costat 3-4 milioane de euro, din 120 de milioane. Omule, hai să le privim așa! E un nimic. Eu vorbesc de investiția per ansamblu, că nu o privesc la bucată.”
Cum credeți că s-ar administra mai bine Bucureștiul? În forma actuală sau cu un singur edil general?
„Cred că Bucureștiului i-ar fi cel mai bine să aibă un primar general și 7 viceprimari numiți la sectoare care să se subordoneze direct primarului Capitalei. Fără un concept unitar orașul nu se găsește pe un drum bun (…) Dacă te duci în nord, vezi lucruri foarte frumoase, obiecte de bună calitate, construcții de bun gust. Aici de ce să nu încercăm să stimulăm oamenii? Și au început să apară efectele. Avem aici pe Kempec, care a investit 50 de milioane de euro numai anul trecut și are o cifră de afaceri triplată, cu sediul în Sectorul 4; avem Porsche care vrea să investească într-un centru de inovație pe Șos. Berceni.”
Stați în chirie la mall de doi ani. Când vă întoarceți în vechiul sediu al primăriei?
„Aici este o chestie foarte interesantă. Sediul cel vechi este în lucrări finanțate prin PNDL 1. Ne-am mutat la Grand Arena în 2017 și termenul de finalizare a lucrărilor era 31 decembrie 2018. Nu s-au finalizat, nu s-a întâmplat nimic. Aici, de la 1 ianuarie 2019 nu mai plătim noi chiria. O plătește constructorul, fiindcă nu a terminat lucrarea la timp. Și-a prelungit lucrarea cu un an și jumătate, deci va plăti 375.000 de euro pentru chiria primăriei.”
„Pentru constructor, lucrarea este daună totală. La o investiție de 1,6 milioane de euro, cât ne costă modernizarea sediului vechi, el ne dă înapoi aproape 400.000 de euro. Le-am spus: Nu vă iau penalizări, dar ne plătiți chiria până ne mutăm în vechiul sediu. Și asta fac ei acum. Când termină, ne vor anunța”, ne-a spus primarul Daniel Băluță.
Nu mai terorizati saracu om nu vedeti ca l-ati adus in pragul disperarii… Ce daca a furat si el 2 lei.
Cu ce drept legal poate primarul sa decida sa nu ia niste penalitati contractuale ?
Sunt frumoase jardinierele si pretul poate ca este justificat. Dar nu asta este problema.
Problema este ca amenjarea bulevardelor nu s-a făcut suficient de inteligent.
1. NU au fost prevăzute piste de biciclete
2. Multe jardinierele au fost puse acolo unde s-ar fi putut lasa spatiu verde sau s-ar fi putut aduce pământ si inalta terenul.
3. Multe din refugiile pentru pietoni nu sunt protejate.
4. Trotuarele, în loc să fie pavate sunt asfaltate.
5. Copacii care au picat in parcari au fost efectiv gatuiti de asfalt si borduri.
6. Pe bulevarde au fost pusi piloni din ciment cu lanturi care incercuiesc un simplu asfalt. Locul acela putea fi lasat vrede sau inaltat cu borduri din ciment si adus pamant pentru a permite plantarea de arbusti.
7. Parcarile sunt si ele asfaltate in loc sa fie pavate pentru a permite scurgerea apei la arbori.
8. O alta problema este ca proiectele de amenjare nu sunt puse in discutia publicului inainte sa fie adoptate. Populatia se trezeste cu ele si trebuie sa le accepte. Intrebati oamenii ce vor si apoi luati decizii. Supuneti proiectele unei dezbateri publice si fiti deschisi la propunerile oamenilor.