Cătălin Psenișnic are 21 de ani și este din Iași. În urmă cu 8 ani a beneficiat de primul transplant de celule stem hematopoietice realizat în România. Intervenția i-a salvat viața și i-a deschis ochii: trebuie să dea mai departe bucuria șansei pe care a primit-o.
Tânărul poate spune că s-a născut a doua oară. Binefăcătorul său este un german care nu-l cunoaște. Dar, ca mulți alți europeni, el a donat celule stem hematopoietice, recoltate din corpul său. Din 2013, această terapie este și cea mai bună șansă la viață a bolnavilor de cancer de sânge din România. De aceea, te poți înscrie pe lista donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice. NU doare.
8 ani de la primul transplant de celule stem hematopoietice
Cătălin Psenișnic este primul român care a beneficiat de acestă intervenție salvatoare, grație bazei de date comune a statelor membre UE. Fiecare țară are un registru național de evidență a donatorilor de celule stem. Infomațiile sunt împărțite cu toți vecinii noștri și, când apare un donator compatibil, statul care are nevoie cere ajutor.
Au trecut 8 ani de când Cătălin a primit diagnosticul de aplazie medulară. Numită și aplazia măduvei osoase, această boală apare ca urmare a reducerii drastice a numărului de celule stem din măduvă. Aceste celule sunt esențiale pentru producerea eritrocitelor, trombocitelor, granulocitelor și monocitelor.
„Mă simțeam slăbit, analizele nu-mi ieșeau prea bine și mama a crezut că e din cauza stresului, a școlii, dar nu a fost asta. A fost din cauza problemei ce-am avut-o”, își amintește Cătălin. „A urmat o perioadă grea, cu internări, cu analize și singura soluție a fost un transplant de celule stem. Cel mai greu a fost că mă gândeam că poate n-o să mai trăiesc”, mai spune tânărul, conform Alianței Pacienților Cronici.
A doua șansă, din Germania
Spre norocul lui, registrul donatorilor de celule stem indica existența unui donator compatibil 100%. Cel care urma să-i salveze viața era tocmai din Germania, un om pe care nu-l cunoștea. Un om care nu știa că el va contribui decisiv la primul transplant de celule stem hematopoietice din România.
Cătălin spune că îi va fi recunoscător toată viața salvatorului său. Mama tânărului l-a numit deja pe binefăcătorul fiului ei „fratele băiatului meu” și îi dorește viață lungă.
„Îi mulțumesc și îi doresc, în viața asta, să aibă bucuria pe care o am eu”, a declarat Veta Psenișnic.
Citește și: Cum devii donator de celule stem hematopoietice
Semnal de alarmă: e nevoie de noi!
Puțin peste 78.300 de români sunt azi donatori voluntari de celule stem hematopoietice. În 2021, niciun donator din registrul național nu a fost compatibil cu un bolnav de cancer de sânge care are nevoie de transplant de celule stem. Motivul principal este numărul mic de voluntari.
De la începutul anului, doar 2.913 români s-au înscris în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Ei vor fi sunați pentru prelevarea de celule doar atunci când apare un bolnav compatibil.
Pentru bolnavii cu cancer de sânge, transplantul este singura soluție terapeutică. Anul acesta au fost transplantați 21 de pacienți. Alți 37 de pacienți diagnosticați cu cancer de sânge speră în fiecare zi că un donator voluntar nou înscris va fi șansa lor la viață.
„Cancerele de sânge au, în acest moment, doar șanse teoretice de vindecare dacă numărul persoanelor înscrise în Registru este mic. De aceea, este nevoie de mai multă implicare din partea tuturor. Este foarte complicat să găsești donatorul compatibil. În peste 70% din cazuri, el nu este din cadrul familiei. Astfel, orice persoană nou înscrisă înseamnă o șansă la normalitate. Chiar dacă suntem în pandemie și eforturile medicilor s-au concentrat pe pacienții cu Covid-19, trebuie să fim în continuare alături de bolnavii de cancer”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
Nevoie de echilibru
Donarea de celule stem hematopietice este voluntară și neremunerată. Statele care împart aceeași bază de date sunt de acord să pună la dispoziția vecinilor terapia salvatoare în caz de compatibilitate ridicată. Deși nu există o regulă, toți partenerii trebuie să facă eforturi în creșterea numărului de donatori voluntari.
În acest moment, România poate oricând să ceară ajutor din străinătate pentru a efectua transplant de celule stem. Însă, trebuie să ofere la rândul ei posibilitatea altor bolnavi să se vindece cu celule provenite de la donatori români. De aceea, românii sunt încurajați să doneze.
Anul trecut, din cauza restricțiilor impuse de pandemia Covid-19, cinci români au donat celule stem hematopoietice pentru pacienți cu un cancer de sânge. Georgian Trocea este unul dintre ei. Iată povestea lui mai jos!
Be the first to comment on "Primul român cu transplant de celule stem hematopoietice | Viața, 8 ani după"