Priviți aceste chipuri! Sunt ale unor copii care au păcălit moartea

Nefericirea de pe chipul acestui băiat este evidentă. Însă, acum poate zâmbi din nou, căci operația lui a fost o reușită

Share This:

Scriam acum ceva mai mult de o săptămână despre un proiect îndrăzneț care se conturează la Sibiu, și anume un centru medical nou destinat salvării copiilor cu boli de inimă. Tot atunci vă spuneam de o echipă de medici britanici care s-a oferit să opereze gratuit în orașul de pe Cibin, un gest nobil pe care îl fac specialiștii din insulă din 2015 încoace. Acum vreau să vă dau o veste la fel de bună și să vă spun că 17 copii de vârste fragede au fost salvați de la o moarte sigură în doar o săptămână. Operațiile-maraton au avut loc în cadrul Spitalului European Polisano. Priviți aceste chipuri! Așa arată niște copii care au păcălit moartea!

În săptămâna 16-21 aprilie 2018 s-a înfăptuit la Sibiu un nou miracol. 17 copii, din cei 60 selectați pentru operații urgente, au fost salvați de la moarte de medicii sibieni și cei britanici. A fost un maraton de operații pe inimă la care au fost supuși micuți din mai multe colțuri ale țării, amânați de nenumărate ori de la operațiile salvatoare. Intervențiile au fost 100% reușite, 12 dintre cei 17 copii fiind deja externați. Haideți să facem cunoștință cu unii dintre ei!

Copii care au păcălit moartea. Cine sunt ei

David. Are un an și opt luni și este din Biertan, județul Sibiu. Suferă de defect septal atrial mare; hipertrofie ventriculară dreaptă, HAD. David nu merge, nu crește, obosește foarte repede și se învinețeste când plânge. Este mereu bolnav, refuză să mănânce, supraviețuiește pe bază de vitamine. Părinții săi au fost la Institutul Inimii din Târgu Mureș și au fost amânați din lipsă de locuri. Este singurul copil al familiei. Dacă nu era operat, murea.

Albert. În vârstă de un an și o lună, din Vatra Dornei. Suferă de CAVC subtipul Rastelli A, Trisomie 21. Copilul prezintă un ușor retard, în schimb are reflexe bune și gângurește. Familia are o situație financiară precară, veniturile fiind reprezentate de salariul tatălui si alocația copilului. Mama este casnică în prezent, a renunțat la locul de muncă pentru a avea grijă de copii.

Denis. Are patru ani, este din satul Mașloc, județul Timiș. Suferă de fistulă între aorta descendentă și vena pulmonară stângă inferioară. Denis nu doarme, transpiră și obosește repede. Refuză să meargă neînsoțit permanent de mama lui, preferă să se joace singur. În familie doar tata lucrează, mama are grijă de cei cinci copii.

Inimi Sănătoase pentru Copii, la Sibiu

Vestea bună este că toți au fost operați cu succes în cadrul campaniei „Inimi Sănătoase pentru Copii”, derulată de Fundația Polisano încă din 2015. Ceea ce trebuie să înțelegeți este că acești copii care au păcălit moartea au fost salvați din mila publică. Banii necesari realizării acestor intervenții s-au strâns din donații. Și vor continua să fie operați din mila publică până când statul român va găsi resursele necesare să stopeze acest fenomen. În prezent, circa 3.000 de copii cu malformații cardiace grave trebuie operați în fiecare an. Din nefericire, doar circa 600 ajung pe masa de operații a unuia din cele două-trei centre de chirurgie cardiovasculară pediatrică din țară.

O mică parte din copiii bolnavi reușesc să ajungă în străinătate, unde se operează pe cont propriu sau cu decont prin Casa de Asigurări. Acolo, însă, costul unei operații pe inimă este între 40.000 și 75.000 de euro, iar resursele CNAS sunt limitate. Restul copiilor sunt lăsați în voia sorții sau a organizațiilor neguvernamentale.

Medicii sibieni și britanici au operat împreună săptămâna trecută

O șansă pentru copiii cu malformații cardiace grave

De această ultimă categorie încercăm noi să ne ocupam, la Fundația Polisano. Am început proiectul «Inimi Sănătoase pentru Copii» încă din 2015, iar în fiecare an acesta ia amploare. Mai precis, organizăm misiuni umanitare efectuate de echipe medicale specializate în chirurgia cardiacă pediatrică, din Marea Britanie (Londra și Bristol) și Suedia (Lund). Echipele sunt formate nu doar din chirurgi cu experiență, ci si anesteziști, perfuzioniști, asistente bloc operator, etc. Aceștia vin de 3-4 ori pe an în România, în Sibiu și București, pentru a opera cazurile complexe cele mai urgente, dar și pentru a forma echipele de la fața locului. Până în prezent, am ajutat peste 60 de copii suferinzi de malformații cardiace grave și proveniți din familii defavorizate, să se opereze cu ajutorul echipelor internaționale”, spune Cătălina Costache, managerul Fundației Polisano.

Nu e nici un secret că dacă vrei să sprijini această cauză, dar și construirea unui nou centru de chirurgie cardiovasculară pediatrică, o poți face donând ce sumă îți permiți în contul Fundaţiei Polisano: RO04BRDE330SV97331943300. Mai mulți copii pot păcăli moartea și spera la o viață mai bună.

Citește și: 

Cum am condamnat la moarte trei copii ca să-l salvez pe al patrulea

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.