Probleme de infertilitate? Cum poți obține stimulent financiar pentru FIV

Credit foto: Jonathan Borba/Pexels.com

Share This:

Cuplurile care se confruntă cu probleme de infertilitate au o nouă șansă de a beneficia de sprijin financiar pentru realizarea unei proceduri de fertilizare in vitro (FIV). Primăria Capitalei a demarat proiectul FIV 2 – „O șansă pentru cuplurile infertile” – etapa 2020. Nu mai puțin de 1.000 de cupluri vor beneficia de suport pentru a-și spori șansele de a avea copii pe cale artificială.

Care este valoara stimulentului, care sunt condițiile de participare în acest program și care e procedura de urmat, aflați mai jos.

Valoare stimulent infertilitate

Pentru al treilea an la rând, Primăria Capitalei a decis să aloce fonduri pentru susținerea financiară a cuplurilor cu probleme de infertilitate. Ca și în 2018 și 2019, valoarea voucherelor este de 13.800 de lei și acoperă cheltuielile aferente tratamentului medicamentos de stimulare ovariană și procedurii de fertilizare in vitro.

Suntem la a treia etapă de înscrieri în proiectul FIV, primele 2.000 de locuri din anii 2018-2019 au fost accesate rapid, ceea ce a arătat interesul extrem de ridicat. Rezultatele nu întârzie să apară: deja 458 de copii s-au născut în urma acestei forme de sprijin, iar aproape 400 de cupluri au devenit părinți. Este un proiect de suflet, întrucât pun mare preț pe familie și știu tot ce simte o mamă care visează să își strângă în brațe copilașul mult dorit”, a declarat primarul Gabriela Firea, care a născut un băiat după o procedură de fertilizare in vitro.

O șansă pentru cuplurile cu infertile – care sunt condițiile de participare

  • Prima condiție pentru a te califica pentru obținerea unui stimulent financiar este să ai domiciliul în București (cel puțin partenera de cuplu).
  • În program pot intra doar cuplurile care au indicație de la medicul specialist în obstetrică-ginecologie. Pentru aceasta, e necesar să fi fost diagnosticat cu o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală.
  • Femeile care se înscriu în program trebuie să aibă AMH sub 1, ceea ce se traduce printr-o rezervă ovariană diminuată. Conform primăriei, excepție fac femeile sub 35 de ani, pentru care testul AMH nu este un criteriu de excludere.
  • Cupluri cu celule reproductive proprii sau cupluri în care partenerul suferă de azoospermie (nu sunt exluse procedurile cu spermă donată).
  • Indicele de masă corporală al partenerei să fie între 20 și 30.
  • Vârsta partenerei să fie între 20 și 45 de ani.
  • Ambii parteneri ai cuplului să nu figureze cu datorii la bugetul local.

Obținere stimulent infertilitate – procedura

Primul pas în vederea obținerii stimulentului pentru realizarea procedurii de fertilizare in vitro este obținerea indicației de FIV. Pentru acesta, cuplurile interesate trebuie să se prezinte la una dintre unitățile sanitare publice sau private autorizate de Agenția Națională de Transplant și agreate de primărie. Vezi lista completă mai jos!

Important! Investigațiile necesare eliberării indicației de FIV vor fi suportate de cuplurile care se înscriu în program (costul consultației).

Procedura: etapa 1

După eliberarea indicației de FIV de la unitatea sanitară parteneră, cuplul cu probleme de infertilitate se înscrie online pe site-ul A.S.S.M.B. la secțiunea Proiect FIV 2, introducând următoarele date:

  • Adresa de e-mail – în spațiul destinat pentru verificare;
  • Indicația de FIV – fișier max. 2 MB, în spațiul destinat;
  • Solicitantul va bifa că este de acord cu termenii și condițiile prezentului regulament;
  • Solicitantul va bifa că este de acord ca datele personale să fie prelucrate confo rmRGPD(UE) nr.676/2016;
  • Solicitantul va bifa dacă dorește să primească informații pe adresa de e-mail referitoare la programele /proiectele derulate de A.S.S.M.B.

După finalizarea pasului 1 se va genera următorul mesaj ce va fi transmis pe adresa de e-mail menționată în aplicație:

Vă mulţumim! Datele se vor șterge automat după 15 zile dacă nu completați și pasul 2! A fost trimis un e-mail cu instrucțiuni pentru pasul 2 al procesului de înscriere pe adresa de e-mail : ………………..

Procedura: etapa 2

Urmează completarea unor date de identificare personală pentru ambii parteneri.

Pentru parteneră

▪ Nume /Prenume

▪ Cod Numeric Personal

▪ Serie, Număr CI

▪ Valabilitate CI

▪ Domiciliul din CI

▪ Domiciliul de reședintă (dacă domiciliul din CI nu este în București)

▪ Valabilitate viză de reședintă

▪ Sector

▪ Telefon

▪ Solicitantul va bifa unitatea sanitară de la care a primit indicația FIV, din lista afișată în fereastra dedicată. Este interzis beneficiarului schimbarea unității sanitare pentru care a optat la înscrierea online în program.

Pentru partener

▪ Nume /Prenume

▪ Cod Numeric Personal

▪ Serie , Număr CI

▪ Valabilitate CI

▪ Domiciliul din CI

▪ Sector

▪ Telefon.

Procedura: etapa 3

Urmează încărcarea unor documente scanate, în format PDF/JPG, lizibile (toate fișierele încărcate nu vor depăși dimensiunea de 2 MB).

  • Cererea de includere în proiect – se găsește pe pagina dedicată proiectului, la secțiunea Anexe, completată și semnată.
  • Adeverinţa eliberată de Casa de Asigurări de Sănătate din care să rezulte calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate a membrilor cuplului, valabilă la data încărcării în sistem. Documentul va purta sintagma „Conform cu originalul” și semnătura solicitantului.
  • Copii după actele de identitate ale membrilor cuplului care să ateste domiciliul stabil în București pentru parteneră, indiferent de data când a fost dobândit acesta. Opțional, viza de reședință în București pentru parteneră, dobandită cu cel puțin 6 (şase) luni înainte de data depunerii cererii de aplicare în cadrul proiectului. Documentul va purta sintagma „Conform cu originalul” și semnătura solicitantului.
  • Certificat fiscal din care să rezulte că partenerul din cadrul cuplului nu are datorii la bugetul local, eliberat de Serviciul Taxe și Impozite Locale al primăriei unde își are domiciliul/reședința. Acesta se cere doar în situația în care partenerul nu are domiciliul stabil/reședința în București.

După completarea datelor, se va genera automat numărul de înregistrare alocat în cadrul proiectului. Solicitanții vor primi pe adresa de e-mail confirmarea înregistrării și numărul de înregistrare.

Credit foto: Jonathan Borba/Pexels.com

Be the first to comment on "Probleme de infertilitate? Cum poți obține stimulent financiar pentru FIV"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.