Programul Rabla pentru electrocasnice 2022 | Televizoarele, eliminate de pe lista dispozitivelor finanțate

Credit foto: Peter Geo/UNSPLASH

Share This:

Programul Rabla pentru electrocasnice 2022 debutează la 17 iunie cu schimbări importante. Mult mai restrictiv decât în anii trecuți, programul guvernamental de încurajare a înlocuirii aparaturii vechi, poluante, va avea totuși un buget mai mare. Iată principalele modificări!

Statul nu mai subvenționează cumpărarea de televizoare noi

Televizoarele au fost eliminate de pe lista dispozitivelor care pot fi cumpărate cu subvenții guvernamentale. În 2022, aceste echipamente nu mai beneficiază de susținere financiară de stat, a anunțat ministrul mediului, Barna Tánczos.

Am promovat aceste modificări pentru că succesul acestui program se măsoară, în mod special, în numărul de frigidere, lăzi frigorifice, aparate de aer condiționat, mașini de spălat haine sau vase iar, pe de altă parte, pentru că Rabla pentru Electrocasnice risca să se transforme exclusiv în Rabla pentru televizoare”, a declarat azi oficialul.

Programul Rabla pentru electrocasnice 2022: condiții mai stricte de acces

Modificările nu se opresc la excluderea televizoarelor de pe lista dispozitivelor eligibile pentru finanțare. Conform ministrului mediului, o altă prevedere se referă la instituirea unor condiții mai stricte pentru românii care nu utilizează voucherele rezervate. Aceștia nu vor mai putea aplica în cadrul programului pentru același echipament în cursul acestui an.

De asemenea, valabilitatea voucherului se reduce la 7 zile, de la 15 zile cât a fost anul trecut.

Ce electrocasnice poți cumpăra cu subvenție în 2022

Echipamentele finanțate în cadrul programului sunt împărțite în trei categorii eligibile:

 • 1. Mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și frigidere
 • 2. Laptopuri și tablete
 • 3. Aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare.

În funcție de echipamentele finanțate prin program, valoarea voucherelor este:

 • 400 lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puțin noua clasa energetică C;
 • 400 lei pentru maşini de spălat vase, având cel puțin noua clasă energetică D;
 • 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
 • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;
 • 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puţin A++;
 • 200 lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
 • 500 lei pentru laptopuri;
 • 300 lei pentru tablete.

Bugetul din acest an este de 100 de milioane de lei, cu 25 de milioane de lei mai mare decât cel din 2021.

Programul Rabla pentru electrocasnice 2022: calendarul de desfășurare

Bugetul alocat va acoperi două sesiuni ale programului Rabla pentru Electrocasnice, în 2022. Sesiunea I se va derula în lunile iunie – iulie 2022, iar sesiunea a II-a se va desfășura în lunile noiembrie – decembrie 2022.

Sesiunea I

17 Iunie 2022, ora 10.00 – 23 Iunie 2022, ora 23.59 – se va derula etapa înregistrării populației în program/crearea conturilor;

24 Iunie 2022, ora 10.00 – 30 iunie 2022, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) populația poate rezerva vouchere pentru categoria: mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și categoria frigidere. Bugetul pentru aceasta este de 25.000 mii lei;

1 iulie 2022, ora 10.00 – 07 iulie 2022, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) – populația poate rezerva vouchere pentru laptopuri și tablete. Pentru această etapă avem prevăzut un buget de 10.000 mii lei;

8 iulie 2022, ora 10.00 – 14 iulie 2022, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) – se va derula a treia etapă, destinată aparatelor de aer condiționat, uscătoarelor de rufe și aspiratoarelor. Pentru aceasta, bugetul este de 15.000 mii lei.

Programul Rabla pentru Electrocasnice se bucură de un succes uriaș în rândul populației. Anul trecut am reușit să înlocuim 110.000 de echipamente electrice și electronice uzate și mari consumatoare de energie cu altele noi, cu un consum cu mult mai scăzut. Bugetul mărit din acest an ne permite să dublăm aceste cifre, mai ales că ne găsim într-o perioadă în care interesul pentru reducerea consumului de energie este tot mai mare”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

1 Comment on "Programul Rabla pentru electrocasnice 2022 | Televizoarele, eliminate de pe lista dispozitivelor finanțate"

 1. Multumesc pentru informatie!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.