Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică un proiect care vizează introducerea din acest an a programului Rabla pentru electrocasnice mari. Programul național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic – Rabla pentru electrocasnice va debuta după finalizarea perioadei de consultare publică (zece zile începând de azi).
La cât de bună e ideea mi-e greu să cred că cineva va formula obiecții pentru că statul îți subvenționează achiziția unui aparat electrocasnic nou. Însă, românii care vor să-și înnoiască „parcul” de electrocasnice de acasă trebuie să știe că nu primesc subvenții pentru orice aparat.
Potrivit proiectului de ordin de ministru, finanțarea se acordă sub formă de vouchere pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, cu eficiență energetică clasa A++, A+++, din următoarele categorii: mașini de spălat rufe; frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice; aparate de aer condiționat.
Programul Rabla pentru electrocasnice – valoarea voucherelor
- 200 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++;
- 300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++;
- 300 lei pentru aparate de aer condiționat cu eficienţa energetică la răcire (A+++/A++);
- 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A++;
- 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A+++.
Pentru a beneficia de finanțare, după publicarea Ordinului de ministru în Monitorul Oficial, cetățenii doritori trebuie să acceseze aplicația electronică de pe website-ul Administrației Fondului pentru Mediu și să urmeze pașii de înscriere în program, până la completarea cu succes a acestora.
Ulterior, solicitanții se vor prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit. Suma finanțată va fi scăzută de comerciant din valoarea totală a facturii echipamentelor achiziționate prin program (TVA inclus), iar diferența va fi suportată de persoana fizică, din surse financiare proprii.
Programul Rabla pentru electrocasnice: „Schimbul se face în sistem 1:1”
„Este important de precizat că persoana fizică beneficiază de valoarea unui voucher la achiziţionarea unui echipament eligibil, în schimbul predării unui echipament uzat vechi echivalent. Schimbul se face în sistem 1:1. Cetățenii pot achiziţiona mai multe echipamente în schimbul predării unui număr echivalent de echipamente uzate vechi, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie”, spun reprezentanții Ministerului Mediului.
La momentul predării echipamentului nou-achiziționat, comerciantul va ridica echipamentul vechi, cedat în schimbul voucherului de finanțare.
Comercianții care doresc să participe în program și care îndeplinesc criteriile incluse în ghid se pot înscrie prin depunerea dosarului de validare electronică, după publicarea Ordinului de ministru și demararea sesiunii de înscriere în vederea validării comercianților.
Leave a comment