Programul Rabla pentru electrocasnice revine cu buget dublu în 2020

Credit foto: Victória Kubiaki/UNSPLASH

Share This:

Programul Rabla pentru electrocasnice revine în 2020, însă cu un buget dublu față de 2018, anul lansării sale. Autoritățile au anunțat că au scos în dezbatere publică ghidul de finanțare aferent programului.

Rabla pentru electrocasnice va avea un buget de 40 de milioane de lei în acest an, fonduri destinate românilor sub formă de subvenții pentru achiziționarea de aparatură electronică și electrocasnică nouă și mai puțin poluantă. Conform Ministerului Mediului, alocarea din acest an va permite unui număr de circa 100.000 de români să-și schimbe electrocasnicele din case.

Există o mare așteptare pentru acest program. De aceea, investim un buget dublu față de anul 2018. Toți ne ajutăm acasă de astfel de echipamente și ne bucurăm ori de câte ori ne mai cumpărăm ceva nou și modern: fie că este vorba despre un frigider în bucătărie sau un smart tv în sufragerie. Acesta este și sensul programului Rabla pentru electrocasnice: ca orice român să-și poată înlocui un aparat electric sau electrocasnic vechi cu unul nou, în pas cu avansul tehnologic al zilei de astăzi”, a spus Costel Alexe, ministrul mediului.

Rabla pentru electrocasnice 2020: ce e nou

Față de prevederile anterioare, programul din acest an permite folosirea voucherelor valorice pentru achiziționarea de aspiratoare și uscătoare de rufe.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va finanța, prin Administrația Fondului pentru Mediu, 7 tipuri de aparate electrice sau electrocasnice, mai performante din punct de vedere energetic, astfel:

  • mașini de spălat rufe – finanțare nerambursabilă de 300 de lei;
  • aparate de aer condiționat, inclusiv cele portabile, frigidere sau combine frigorifice, televizoare, uscătoare de rufe – finanțare nerambursabilă de 400 de lei;
  • aspiratoare – finanțare nerambursabilă de 200 de lei.

Citește și: De ce programul Rabla pentru electrocasnice e doar o vânare de vânt

De anul acesta, prin program se pot cumpăra și aspiratoare. Credit foto: cottonbro/Pexels.com

Aceste sume vor ajunge la români sub formă de vouchere electronice, după un proces de înscriere, care nu durează mai mult de câteva minute, și care se va desfășura tot online. Românii trebuie să știe și că, dacă doresc să-și cumpere mai multe echipamente și să primească mai multe vouchere, o pot face. Condiția este ca voucherele solicitate de aceeași persoană să fie pentru echipamente diferite”, a mai spus Costel Alexe.

Rabla pentru electrocasnice: cum te înscrii în program

Conform ghidului de finanțare, pașii pentru obținerea finanțării sunt următorii:

  • Înscrierea în program. Orice solicitant va intra în aplicația informatică de pe www.afm.ro, unde va completa datele personale și va bifa echipamentul pentru care dorește finanțarea.
  • Imediat după acest proces, aplicația va emite un voucher electronic cu o valabilitate de 15 zile.
  • Cu acesta, orice român se va duce la un comerciant autorizat în program, va preda aparatul vechi pe care vrea să-l înlocuiască și va achiziționa aparatul nou pe care și-l dorește.

Pentru a beneficia de vouchere pentru achiziționarea de aparatură nouă, trebuie să predați echipamente electronice sau electrocasnice scoase din uz.

Atenție! Echipamentele vechi care urmează să fie predate comercianților trebuie să fie de același tip cu cele noi, cu două excepții: pentru uscătoarele de rufe și pentru mașinile de spălat vase sunt acceptate aparate vechi din restul listei programului.

Atenție! Programul nu este încă operațional. Deocamdată proiectul de lansare a ghidului de finanțare se află în dezbatere publică AICI. Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, în termen de 10 zile de la data publicării, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Administraţia Fondului pentru Mediu.

Credit foto: Victória Kubiaki/UNSPLASH

Urmărește-mă și pe YouTube!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.