Propria dramă l-a inspirat să devină chirurg. Povestea lui Vasile Derevlean

Share This:

Vasile Derevlean are 19 ani și tocmai a fost admis la Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. N-are nici un pic de pregătire, dar un vis pe care îl urmărește din adolescență, alimentat de o dramă fără margini. Tânărul, originar din Suceava, a suferit nu mai puțin de 40 de operații chirurgicale de reconstrucție corporală în ultimii 17 ani, din cauza unui accident casnic.

La vârsta de 2 ani s-a opărit cu apă fiartă, după ce a tras o oală de pe sobă. Toată viața și-a petrecut-o prin spitale, pe mese de operație, cu intervenții chinuitoare. Și-a fixat un obiectiv îndrăzneț, acela de a deveni chirurg plastician, inspirat de drama vieții sale.

Experiența de viață a jucat un rol central în alegerea acestei meserii. Faptul că am petrecut atât de mult timp prin spitale, încă de mic, m-a maturizat mai devreme și am reușit să intru în contact cu oameni aflați în situații dificile, chiar mai grave decât a mea. Am experimentat pe propria piele tot ceea ce înseamnă viața în spital, operații, durere – atât fizică, dar și psihică. Gândindu-mă la toate aceste lucruri, m-am hotărât să contribui și eu cumva, să ajut la rândul meu. Așa am decis să dau la Medicină și să devin medic”, îmi spune Vasile Derevlean.

Tânărul a suferit e curând două intervenții chirurgicale în clinica asociației Zetta, care reunește medici care au timp și de operații gratuite. Vasile este unul dintre acești pacienți, care a ajuns la dr. Dragoș Zamfirescu după 38 de intervenții chirurgicale în diverse spitale de stat.

Vasile Derevlean, Andreea Marin și dr. Dragoș Zamfirescu

Medicul și echipa sa și-au propus să facă 50 de operații gratuite în 2019, însă datorită suportului pe care l-au primit de la vedeta TV Andreea Marin și donațiilor venite din partea românilor ei au reușit să efectueze deja 99 de operații gratuite. Dr. Dragoș Zamfirescu a explicat de ce își rupe din timpul lui pentru a opera pro bono.

„Chirurgia plastică este specialitatea cu cea mai mare implicare umanitară peste tot în lume. Nu este nimic neobișnuit, zic eu. Facem tot ceea ce simțim. Nu putem să refuzăm niște pacienți care au probleme grave doar pentru că nu au bani să plătească”, spune medicul.

Ce-i trebuie unui medic ca să fie bun?

Vasile Derevlean nu vrea să fie orice fel de medic. El l-a luat ca mentor pe dr. Zamfirescu, omul care l-a operat deja de două ori. Întrebat ce-i trebuie unui medic ca să fie cu adevărat bun, proaspătul student a răspuns că vastele cunoștințe în domeniu nu sunt suficiente.

„Trebuie să fie un om sufletist, să fie aproape de pacienți, să-i înțeleagă și să-i ajute, atât pe masa de operație, cât și moral, după operație. Toate aceste lucruri întregesc procesul de vindecare”, mai spune tânărul. 

Ai avut parte de astfel de medici, de-a lungul vieții tale de pacient?

„Au fost situații și situații. În unele momente am simțit din plin ajutorul lor, uneori poate că nu. Eu încerc să învăț din toate aceste lucruri, să mă folosesc de ele atunci când voi fi în punctul de a oferi, la rându-mi, sprijin și alinare.”

Ai emoții înainte de debutul anului universitar? Vreo temere anume?

„Am ceva rețineri, e normal. Aștept să încep, să văd cum decurg lucrurile. Cel mai mult vreau să mă integrez, știu că va fi un ritm alert, pe care trebuie să-l țin mulți ani. Voi încerca să mă adaptez cât mai rapid și să grăbesc procesul de a deveni cât mai bun. Eu simt medicina ca pe o chemare și scopul final este de a-i ajuta pe alți oameni aflați în situația mea.”

Ce e campania ZETTA – Ajută-ne să ajutăm

Zece medici reuniți în Asociația Zetta au început să opereze gratuit pacienți care nu-și permiteau costurile intervențiilor. Prezentatoarea TV Andreea Marin a aflat povestea lor în urmă cu un an, după ce ea însăși se internase din cauza unor probleme medicale. Atunci s-a oferit să-i ajute, popularizând aceste fapte nobile și demarând Campania ZETTA – Ajută-ne să ajutăm!

Fondurile necesare achiziționării instrumentarului folosit în timpul operațiilor sunt asigurate din donații provenite de la oameni inimoși și companii private. Costul intrevențiilor este zero, întrucât medicii nu percep niciun leu pentru munca lor.

Cei care vor să susțină cauza și să-i ajute pe medici să opereze și mai mulți oameni bolnavi, pot dona 2 euro prin SMS, cu textul Zetta, la numărul 8838.   

2 Comments on "Propria dramă l-a inspirat să devină chirurg. Povestea lui Vasile Derevlean"

  1. Impresionanta poveste, multumesc pentru postare.

  2. Mult respect si mult sanatate pentru acest om! Toata stima!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.