#PunemPunct, inițiativa care ar putea pune capăt umilirii românilor din Diaspora la alegeri

Share This:

Votul este un drept constituțional, pentru obținerea căruia niște oameni și-au dat viața secole la rând. Personal, l-aș face și obligatoriu, în amintirea vremurilor în care doar elitele și membrii familiilor bogate beneficiu de acest lux. Însă, actuala guvernare ne-a demonstrat tuturor că nu are nici un interes să respecte dreptul tututor românilor de a vota. Tocmai de aceea, inițiativa unui antreprenor timișorean ar putea echilibra balanța în favoarea cetățenilor români din afara granițelor țării. #PunemPunct.

Doru Pelivan este un tânăr din Timișoara care face business de peste 10 ani. El a fondat agenția de marketing Kiwi Agency și s-a implicat în multe acțiuni civice în ultimii ani. Acum a demarat inițiativa #PunemPunct, prin care vrea să realizeze o hartă completă, cu numărul exact de secții de votare necesare în fiecare comunitate românească din Diaspora.

Timișoreanul a urmărit cum s-au desfășurat alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, atât în țară, cât și în străinătate. Spune că l-au șocat umilințele la care au fost supuși românii din Diaspora, care au votat după ore de stat la coadă sau care n-au mai ajuns la urne.

Doru Pelivan vrea să producă o schimbare în modul de organizare a alegerilor, punând la dispoziția autorităților române toate datele referitoare la necesarul de secții de votare din Diaspora pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2019.

Doru Pelivan, inițiator #PunemPunct

Inițiativa cetățenească și apolitică #PunemPunct, lansată la Timișoara cu patru luni înainte de alegerile prezidențiale, vine cu o soluție reală pentru ca cei 4-5 milioane de conaționali care trăiesc și lucrează în România din afara granițelor să-și poată exercita dreptul de vot. În momentul în care mi-a venit această idee, cea mai mare teamă a mea a fost că subiectul nu mai este HOT. Însă, văd sute de români care nu și-au uitat din nou istoria în doar câteva zile și s-au alăturat inițiativei”, spune Doru Pelivan, inițiatorul cercetării.

Pauză de spălat pe creier! Iată ce a spus Olguța Vasilescu în comisia de investigare a alegerilor din 26 mai 2019!

Lia Olguța Vasilescu, PREȘEDINTELE comisiei: „Câți cetățeni români au votat în străinătate? Dintre ei câți au votat prin corespondență și câți pe listele suplimentare?”

Laura Elena Chiorean, secretar general MAE: „Nu am avut vot prin corespondență la aceste alegeri.” Ăștia-s oamenii care ne conduc!! CONTINUĂM.

Ce presupune inițiativa #PunemPunct

Soluție de tip crowdsourcing pentru o mai bună organizare a alegerilor în Diaspora

Măsurile luate în calcul de autorități presupun creșterea numărului secțiilor de votare și alocarea de resurse suplimentare (oameni, timp și bani), dar fără o fundamentare riguroasă. #PunemPunct oferă o soluție pentru identificarea corectă și precisă a necesităților votanților din Diaspora, care să permită autorităților să organizeze procesul electoral într-un mod optim. 

Raționamentul este simplu. Aglomerațiile și cozile uriașe nu au apărut în toate orașele din Europa. În unele orașe, secțiile au fost suficiente și totul a decurs normal. Dacă acum doar s-ar dubla numărul de secții, fără un studiu bine făcut înainte, ar fi o risipă de resurse. Este foarte posibil să se deschidă secții în plus acolo unde nu este nevoie, iar acolo unde sunt necesare, să nu apară niciuna”, spune timișoreanul.

Dezvoltată cu ajutorul tuturor cetățenilor, harta votului din Diaspora va fi oferită autorităților de resort în timp util pentru ca alegerile de pe data de 10 noiembrie să asigure, pentru prima dată în istoria democrației românești, respectarea dreptului de vot al tuturor cetățenilor, indiferent de țara în care trăiesc și lucrează.

De unde știm de câte secții de votare sunt necesare?

Inițiativa #PunemPunct a demarat un studiu asupra situației din Diaspora, prin care vor ieși la iveală care au fost condițiile reale de vot în fiecare oraș din Europa unde comunitatea românească este activă. Rezultatul va fi o hartă completă cu numărul exact de secții de votare necesar în fiecare oraș și în fiecare zonă.

Citește și: Un europarlamentar pe zi. Ce a făcut Maria Gabriela Zoană pentru România

Cercetarea va fi realizată de o echipă pluridisciplinară, compusă din sociologi, juriști, programatori și oameni de comunicare. În prima etapă, cetățenii români din țară și din străinătate sunt invitați să completeze online un scurt chestionar, disponibil pe www.punempunct.ro.

Chestionarul este foarte scurt și colectează informații esențiale privind experiența votului de până acum în Diaspora, precum și intențiile pentru următoarele alegeri, localitățile în care cetățenii români vor vota”, a declarat Doru Pelivan.

Invităm toți cetățenii – indiferent dacă locuiesc în țară sau în străinătate – să se alăture inițiativei noastre, să completeze chestionarul și să îl distribuie cunoscuților. E important să știm cât mai precis unde vor să voteze pe 10 noiembrie.”

Harta realizată va fi publicată în mod transparent pe canalele inițiativei și va fi oferită în mod gratuit Guvernului României, împreună cu recomandări privind numărul, amplasarea și dotarea adecvată a secțiilor de votare din Diaspora.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.