Rabla pentru electrocasnice 2021 | Ce cantitate de DEEE a fost colectată în 2 ani de program

Credit foto: Michał Lis/UNSPLASH

Share This:

Programul Rabla pentru electrocasnice 2021 este gata de lansare, după an de pauză cauzat de pandemie și de… viruși informatici. Autoritățile de mediu vor anunța marți toate programele care vor fi finanțate în acest an prin Fondul pentru Mediu.

UPDATE 16 mai 2021: Procedura de urmat pentru a cumpăra electrocasnice cu reducere

UPDATE 24 martie 2021: S-a anunțat bugetul programului pe 2021

Rabla pentru electrocasnice va avea anul acesta un buget de 75 de milioane de lei, cel mai mare de până acum. Autoritățile au anunțat că vor fi păstrate categoriile de echipamente ce pot fi achiziționate prin program.

„Prin sprijinul STS, aplicația informatică optimizată astfel încât să fie integrată cu software-urile și site-urile comercianților înscriși în program, este în faza finală de testare și va fi funcțională în scurt timp. Înainte de lansarea programului va mai avea loc o sesiune de validare, pentru a da posibilitatea și altor comercianți să se înscrie în program”, informează Ministerul Mediului.

Am scris aici ce cred despre acest program guvernamental. Reluarea lui într-un an atât de greu pentru multe sectoare de activitate mi se pare o cheltuire iresponsabilă a banilor publici. Mai mult, e o stimulare a economiilor altor state decât România.  

Rabla pentru electrocasnice – ce cantitate de deșeuri a fost reciclată

În cei doi ani de referință ai programului (2018 și 2019), au fost acordate 109.257 de vouchere pentru casarea deșeurilor din echipamente electronice și electrocasnice (DEEE). Acestea au însumat peste 30 de milioane de lei, se arată într-un răspuns transmis, la sfârșitul anului trecut, de Administrația Fondului pentru Mediu.

Conform formularelor de raportare prezentate de comercianții validați, cantitatea totală de deșeuri colectată în cadrul acestui program este de aproximativ 4.000 de tone”, ne-a spus Ștefan-Andrei Cazacu, la acea dată președinte al instituției.

Cum au fost distribuite voucherele

  • Mașini de spălat rufe cu eficiență energetică A++: 2.627 de vouchere
  • Mașini de spălat rufe cu eficiență energetică A+++: 23.203 vouchere
  • Aparate de aer condiționat cu eficiență energetică la răcire (A+++/A++): 8.300 de vouchere
  • Frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficiență energetică A++: 16.237 de vouchere
  • Frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficiență energetică A+++: 2.039 de vouchere
  • Mașini de spălat vase cu eficiență energetică A++: 3.291 de vouchere
  • Mașini de spălat rufe cu eficiență energetică A+++: 1.216 vouchere
  • Televizoare cu eficiență energetică A/A+: 44.077 de vouchere
  • Televizoare cu eficiență energetică A++/A+++: 8.267 de vouchere.

Rabla pentru electrocasnice 2021 – noi echipamente cu subvenție

La sfârșitul anului trecut, autoritățile de mediu introdus în lista echipamentelor subvenționate 4 produse noi. Acestea sunt: aspiratoare, uscătoare de rufe, laptopuri și tablete. Subvenția promisă românilor era cuprinsă între 200 și 500 de lei, pentru achiziția de echipamente noi, la schimb cu unele vechi.

  • Laptopuri – subvenție de 500 de lei
  • Uscătoare de rufe – subvenție de 400 de lei
  • Tablete – subvenție de 300 de lei
  • Aspiratoare – subvenție de 200 de lei.

Nivel finanțare pentru celelalte tipuri de electronice și electrocasnice

  • Aparate de aer condiționat, frigidere sau combine frigorifice, televizoare, mașini de spălat vase – finanțare de 400 de lei
  • Mașini de spălat rufe – finanțare de 300 de lei
Credit foto: Daria Shevtsova/Pexels.com

Sesiunea de înscriere a solicitanților fusese programată să înceapă marți, 15 decembrie 2020, la ora 12.00. Însă, surpriză!

Ca urmare a contextului general de instabilitate a securității cibernetice, a unor suspiciuni privind siguranța informatică a aplicației și a încercărilor anterioare de fraudare a procesului de înscriere prin clonarea unor informații specifice programului, conducerea Administrației Fondului pentru Mediu a decis amânarea deschiderii sesiunii de înscriere în vederea implementării unor măsuri de siguranță suplimentare”, se mai arată în răspunsul oferit atunci de instituție.

Cum te înscrii în program

Pentru a beneficia de echipamente electronice și electrocasnice subvenționate prin programul Rabla pentru electrocasnice trebuie să accesezi aplicația informatică disponibilă pe site-ul www.afm.ro. Mai întâi completezi datele personale și bifezi echipamentul pentru care dorești finanțarea.

Imediat după acest proces, aplicația va emite un voucher unic, electronic, cu o valabilitate de 15 zile. Cu acest voucher te deplasezi la un comerciant autorizat, în vederea achiziției unui aparat nou cu reducerea înscrisă pe voucher. Atenție! Pentru fiecare echipament nou cumpărat trebuie să predai unul vechi!

Conform autorităților, poți obține mai multe vouchere, însă pentru produse diferite. Adică, un voucher pentru un anumit tip de produs. „Echipamentul vechi care va fi predat comerciantului trebuie să fie de același tip cu cel nou achiziționat, cu două excepții: pentru uscătoarele de rufe și pentru mașinile de spălat vase sunt acceptate aparate vechi din restul listei programului”, spunea Mircea Fechet, fostul ministru al mediului.

Rabla pentru electrocasnice 2021 nu ajută deloc economia românească

Principalul reproș care i se poate face programului este că nu încurajează în niciun fel achiziția de electronice și electrocasnice fabricate în România. Autoritățile nici nu și-au propus acest lucru prin Rabla pentru electrocasnice, deși ar fi fost cel mai bun prilej pentru ajuta economia românească. Iar acest lucru se putea face prin acordarea unor subvenții mai mari la achiziționarea de echipamente fabricate în România.

Fostul președinte al Administrației Fondului pentru Mediu recunoștea, în decembrie 2020, că statul nu a luat în calcul acest lucru. „În ceea ce privește crearea de facilități separate pentru achiziția de produse electronice și electrocasnice fabricate în România, în măsura în care o astfel de restricție nu este în contradicție cu legislația privind concurența, poate fi luată în calcul la proxima modificare a ghidului de finanțare și, dacă este oportună, poate fi aplicată”, spunea Ștefan-Andrei Cazacu.

Vezi și VIDEO: Cum se reciclează electrocasnicele

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.