Radu Beligan a murit. „Nemuritorul” s-a urcat la cer să-i învețe teatru pe îngeri

Credit foto: radioiasi.ro

Share This:

Cel mai longeviv actor român, care a intrat în Cartea Recordurilor pentru activitatea sa susținută pe scena de teatru, s-a dus la îngeri. Radu Beligan a murit miercuri, la vârsta de 97 de ani. Era internat la Spitalul Elias din Capitală din data de 15 iulie. Marele actor s-a stins din viață în urma unui stop-cardiorespirator. Medicii nu au putut face nimic pentru a-l menține în viață.

„Maestrul Beligan s-a internat la Spitalul Elias pe data de 15 iulie, fiind într-o stare de degradare biologică avansată, în contextul vârstei înaintate. Pe parcursul internării a beneficiat de monitorizare strictă şi de controlul funcţiei vitale. A murit astăzi, în jurul orei 13.00, în urma unui stop cardio-respirator”, a declarat pentru Adevărul, doctorul Dana Safta.

Problemele sale de sănătate i-au băgat în sperieți pe colegii de platou și pe apropiați încă din luna aprilie a acestui an. Actorul și-a întrerupt reprezentațiile ca urmare a unor probleme pe care le-a avut cu vocea. Cel puțin aceasta a fost varianta oficială. Atunci, apropiații săi sperau ca acesta să se pună pe picioare în câteva luni, căci actorul dorea să revină pe scenă în această toamnă. În noiembrie 2015 se internase la Elias cu infecție urinară. Iarăși aceasta a fost varianta oficială, nimeni nu știe dacă acesta era diagnosticul real.Radu Beligan a murit, dar rolurile sale vor rămâne nepieritoare. În 14 decembrie 2015, Radu Beligan a urcat pe scena Palatului Național al Copiilor pentru rolul din „Egoistul”. În acea zi împlinise 97 de ani. După reprezentație a fost dus acasă în scaun cu rotile, căci spectacolul l-a istovit. Premiera piesei a avut loc în anul 2004 și, de atunci, Radu Beligan a jucat-o de peste o mie de ori. Cel mai recent rol al său a fost însă cel din „Nemuritorul”, în regia lui Dan Tudor. Beligan îl juca pe Felix, un om de știință la apogeul carierei și plictisit de căsnicia interminabilă cu o femeie avidă de telenovele. Premiera spectacolului a avut loc la 4 martie 2016, la Sala Teatrelli din București.

În momentul suspendării reprezentațiilor, Beligan mai avea de jucat în cinci spectacole. În decembrie 2013, ziarul britanic The Guardian scria un articol laudativ la adresa actorului român. Vezi articolul AICI.

Iată cum arăta Radu Beligan în ultimul său rol, în piesa „Nemuritorul”!

Credit foto: captură video Simion Buia via Vimeo

Radu Beligan a murit. Credit foto: captură video Simion Buia via Vimeo

Credit foto: captură video Simion Buia via Vimeo.com

Radu Beligan a murit. Credit foto: captură video Simion Buia via Vimeo.com

Credit foto: captură video Simion Buia via Vimeo.com

Radu Beligan a murit. Credit foto: captură video Simion Buia via Vimeo.com

Vezi AICI filmări de la repetițiile pentru spectacolul „Nemuritorul”.

Be the first to comment on "Radu Beligan a murit. „Nemuritorul” s-a urcat la cer să-i învețe teatru pe îngeri"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.