Re-Open Europa | Cum călătorești în Uniunea Europeană în deplină siguranță

Credit foto: Anna Shvets/Pexels.com

Share This:

Europenii au început să se deplaseze în interiorul Uniunii Europene, cu precădere cu mașina personală. Zborurile cu avionul sunt încă limitate și complet interzise în cazul persoanelor care provin din țări care mențin un nivel ridicat de alertă din cauza infecției cu coronavirus. Pentru informarea corectă a cetățenilor din toate statele membre, Comisia Europeană a lansat o platformă online – Re-Open Europa – unde se găsesc date actualizate referitoare la călătoriile în deplină siguranță în spațiul european.

Platforma furnizează informații în timp real referitoare la starea frontierelor, posibilitățile de deplasare între state și disponibilitatea serviciilor turistice din statele membre. Meniul este ușor de parcurs și este disponibil în toate cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii.

Cum funcționează Re-Open Europa

După ce accesezi platforma e bine să setezi Limba română (colțul din dreapta sus) pentru a naviga mai ușor. Apoi, din partea stângă selectezi țara care te interesează sau în care plănuiești să călătorești.

În partea opusă se va deschide o fereastră care conține răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de posibilitățile de călătorie, restricțiile, ultimele măsuri ale autorităților și riscurile la care se supun cei care nu respectă legislația statului respectiv.

De exemplu, dacă alegi Franța, vei afla că autoritățile au renunțat la carantinarea călătorilor din UE, din țările Schengen asociate sau din Regatul Unit. Excepție fac cazurile în care țările de origine impun călătorilor din Franța carantină (principiul reciprocității).

În ceea ce privește călătoriile cu avionul, pasagerii care intră în Franța pe calea aerului trebuie să provină neapărat din spațiul Schengen. Aceștia trebuie să furnizeze, înainte de îmbarcare, o declarație pe proprie răspundere din care să reiasă că nu au simptome de infecție cu Covid-19. Aeroportul Roissy este deschis, iar aeroportul Orly se va redeschide pe 26 iunie pentru zborurile de pasageri.

Totodată, conform International Air Transport Association (IATA), pasagerii care provin din state care nu sunt în Schengen, cum este și România, nu pot intra în Franța pe calea aerului. Deocamdată.

În Franța se poate intra pe la granițele terestre, după un control minuțios. În acest caz, conform autorităților franceze, călătorii din afara UE și Schengen sunt obligați să petreacă 14 zile în carantină. Totodată, carantina este una voluntară pentru călătorii care vin din Spania, cu avionul, și pentru călătorii care vin din Regatul Unit.

Controalele sunt eliminate la frontierele terestre cu Germania și Elveția.

Călătorii care prezintă simptome de infecție cu Covid-19 în timpul controalelor de sănătate la frontieră vor fi supuși carantinei sau izolării, indiferent de naționalitatea lor.

Re-Open Europa | Cum poți intra în România, dacă vii din diaspora

Platforma Comisiei Europene a centralizat toate informațiile oficiale furnizate de autoritățile statelor membre. Românii care vor să se întoarcă în țară în perioada vacanțelor trebuie să știe că din 15 iunie 2020 nu mai sunt obligați să se autoizoleze la domiciliu, pentru 14 zile, dacă provin din țările:

Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Elveția, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria. Condiția esențială este să nu aibă simptome de Covid-19. Intrarea în țară este permisă pe calea aerului, cu mașina/autocarul, cu trenul și cu vaporul.

Informațiile sunt actualizate periodic, iar deocamdată, cei care vin din alte state decât cele menționate mai sus (inclusiv Franța, Spania, Italia, UK) sunt obligați să declare la graniță o adresă la care vor petrece cele 14 zile de izolare. Pe baza informațiilor furnizate, poliția va face verificări la domiciliu.

Re-Open Europa | Cum poți intra în Grecia, dacă vrei să mergi în vacanță

Toți călătorii proveniți din statele membre UE și din spațiul Schengen, care se află pe lista zonelor afectate a Agenției Europene pentru Siguranța Aviației, sau din Italia, Spania, Țările de Jos (Olanda) și Suedia sunt supuși unor teste, până la 30 iunie, la sosirea pe aeroportul din Atena. Cei care aterizează în capitala Greciei trebuie să petreacă o noapte într-un loc indicat de reprezentanții aeroportului, pentru aflarea rezultatului testului pentru Covid-19.

În cazul în care testele sunt negative, vizitatorii sunt liberi să se deplaseze la destinațiile lor finale. Dacă testele sunt pozitive, vizitatorii trebuie să stea în carantină, sub supraveghere, timp de 14 zile. Toți cetățenii străini care sosesc pe aeroportul din Salonic, până în 30 iunie, sunt testați la sosire. Toți vizitatorii care ajung în Grecia pe calea aerului, pe uscat sau pe mare sunt supuși unor teste aleatorii la sosire.

Credit foto: Elizabeth French/UNSPLASH

Conform informațiilor disponibile la data de 16 iunie 2020, în Grecia nu se poate intra cu mașina personală, motocicleta sau rulota. Interdicția esta valabilă până la 1 iulie, când se vor face primele „experimente” de ridicare a restricțiilor.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) din România completează informațiile de călătorie spre această țară cu măsurile care vor fi luate de autoritățile elene după data de 1 iulie 2020.

  • Vor fi permise toate cursele internaționale pe toate aeroporturile din Grecia.
  • Se vor ridica restricțiile de circulație pe la frontierele terestre cu Albania și Macedonia Nord și va fi analizată și reconsiderată situația graniței Republicii Elene cu Turcia.
  • Va fi permisă sosirea și ancorarea navelor internaționale de pasageri în toate porturile din Grecia.
  • Indiferent de statul de proveniență, toți pasagerii vor completa un formular electronic PLF (passanger load factor) cu datele de contact din Republica Elenă. De asemenea, vor fi făcute teste aleatorii, iar în cazul în care testul va fi pozitiv, se va aplica măsura carantinei instituționalizate pentru 14 zile.

Re-Open Europa. Virusul SARS-CoV-2 a provocat aproape 8,3 milioane de îmbolnăviri cu Covid-19, la nivel mondial. Nu mai puțin de 446.872 de oameni au murit de boala provocată de noul coronavirus și peste 4,3 milioane de pacienți au fost declarați vindecați. România a raportat 22.760 de cazuri (până la 17 iunie 2020) și 1.451 de morți. De asemenea, 16.117 de semeni s-au vindecat.

Credit foto: Anna Shvets/Pexels.com

1 Comment on "Re-Open Europa | Cum călătorești în Uniunea Europeană în deplină siguranță"

  1. Excelent articolul, multumesc pentru sfaturi!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.