Reacția halucinantă a Asociației Românilor din Italia în plină criză de coronavirus

Credit foto: Pixabay.com

Share This:

În plină epidemie de coronavirus și cu peste 630 de morți în Italia, Asociația Românilor din Italia a lansat in atac furibund la adresa autorităților de la București. Reprezentanții asociației amenință Guvernul și Președinția, după decizia de suspendare a zborurilor și a oricăror transporturi rutiere și feroviare pe relația Italia-România și retur.

Liderii asociației cu sediul la Milano critică autoritățile de la București pe motiv că i-au uitat pe românii din Pensinsulă. Mai mult, aceștia susțin că românii din Italia vor forța granițele și se vor întoarce în țară, de sărbători, chiar dacă va trebui să folosească rute alternative.

Reacția lor este absolut iresponsabilă și refuz să cred că acești oameni vorbesc în numele românilor din Italia. Iată declarațiile!

Țara noastră are milioane de cetățeni în străinătate, care au tot dreptul să se întoarcă în țara lor. Numai în Italia sunt peste un milion și jumătate (…)

Închizând traficul aerian cu Italia, foarte mulți români panicați vor accesa țara pe rute alternative, de ex. vor lua bilet Roma-Berlin, Berlin-București. Sau vor veni cu mașinile și vor bloca toate punctele de trecere a frontierei. Este România capabilă să introducă atâția oameni în carantină? Sau va ajunge peste câteva săptămâni în situația Italiei de azi? Și atunci, ce s-a rezolvat cu închiderea traficului? Cam nimic (…)

Măsura închiderii zborurilor putea fi înlocuită cu reducerea la minim a acestora, ceea ce ar fi avut un rol în primul rând psihologic crucial, întrucât – în clipa de față – românii din Italia sunt pur și simplu terorizați la gândul că România îi reneagă”, se arată într-un comunicat al asociației.

Românii din Italia: „Guvernul nu s-a comportat corect cu Diaspora”

Semnatarii acestui protest susțin că autoritățile de la București nu au învățat nimic din lecția Italiei și că nu au procedat corect în legătură cu românii din Diaspora.

Guvernul nu s-a comportat deloc corect cu diaspora: trebuia sa aibă loc în prealabil un dialog cu asociațiile, cu biserica… Cel mai tragic scenariu pe care îl putem închipui este acela ca peste 3 – 4 săptămâni, România să fie în situația de astăzi a Italiei și cel mai optimist scenariu pentru Italia este ca peste 3 – 4 săptămâni să fie în situația Chinei de astăzi, în care numărul celor infectați aproape că s-a apropiat de zero”, spun acesștia, care au soluții mai bune pentru autoritățile de la București.

Situația este gravă. Guvernul României nu gestionează bine această criză, pune în pericol chiar și schimburile economice cu al doilea partener comercial, solidaritatea în aceste situații ar fi fost apreciată dacă guvernul României și-ar fi trimis reprezentanții aici, să discute și cu italienii, și cu noi, românii.

Să înțelegem că românii din străinătate sunt buni numai la alegeri, când sunt chemați să voteze cum li se cere? În rest, pot să moară, nu interesează pe nimeni? Guvernul de la București ar fi trebuit să-i întrebe pe italieni: cu ce-i putem ajuta? Cum gestionăm nevoile comunității de români din Italia? Nimic din toate acestea”.

Atac la președintele Iohannis

Asociația Românilor din Italia îl critică și pe președintele României, Klaus Iohannis, pe motiv că i-a abandonat.

Acum, când încă nu este prea târziu, președintele României – votat copleșitor în Diaspora – ar putea să intervină și să vină la Roma, să discute cu înalte autorități italiene și să revizuiască, eventual, măsurile luate pripit, la ceas de seară. Asta, desigur, dacă nu a intrat – chiar și domnia sa – în carantină”, se mai arată în comunicat.

40.000 de români din Italia au intrat în România în 7 zile

Datele oficiale ale punctelor de frontieră arată în ultimele 7 zile nu mai puțin de 40.000 de români s-au întors în țară. Nimeni nu știe câți provin de zona roșie de carantină. Traficul rutier este surpavegheat non-stop la granițele României de pe întreg teritoriul, pentru a-i opri pe oamenii proveniți din zona roșie de coronavirus care încearcă să intre în România.

Până acum, 19 români s-au ales cu dosar penal pentru că au încercat să pătrundă în țară fără să declare că provin din zona de carantină a Italiei.

Credit foto: geralt/Pixabay.com

Be the first to comment on "Reacția halucinantă a Asociației Românilor din Italia în plină criză de coronavirus"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.