Reacție la „ordonanța Teodorovici”: Pizza Hut dă bon fiscal pentru bacșișul curierilor, de miercuri

Share This:

Toate unitățile Pizza Hut care livrează mâncare la domiciliu vor elibera, de miercuri, bon fiscal pentru bacșișul încasat de curieri, au declarat reprezentanți ai companiei pentru site-ul danbrumar.ro. Decizia a fost luată ca urmare a intrării în vigoare a OUG 8/2015, la 8 mai 2015, care prevede obligativitatea impozitării bacșișului. Clienții care vor să-i recompenseze pe cei care le livrează pizza acasă o pot face în momentul livrării ori la punctele de lucru ale PHD. Ei pot intra în posesia bonurilor fiscale pentru bacșiș dacă se deplasează la sediul unde au făcut comanda. Vestea este că în viitorul apropiat, curierii PHD vor fi dotați cu case de marcat portabile, pentru a putea elibera bon pentru bacșiș în momentul livrării.

Afirmațiile ministrului finanțelor, Eugen Teodorovici, a împărțit industria livrării la domiciliu în două. În vreme ce unii dintre patroni au luat măsuri de fiscalizare a „atențiilor” înainte ca ordonanța să intre în vigoare, alții privesc cu reticență noile măsuri de „combatere a evaziunii fiscale”. Deși admite că ordonanța îl degrevează de anumite sarcini pe patron, managerul grupului de pizzerii Fabio din capitală, George Luca, susține că în domeniul livrării de preparate la domiciliu e greu de implementat acest sistem. „Ei încearcă acum ceea ce nu a reușit nimeni în România. Nu sunt conștienți că există domenii de activitate în care acest lucru nu e cu putință. Singura soluție pe care o văd eu ar fi dotarea curierilor cu case de marcat portabile, dar care nu sunt ieftine deloc. Costă cam 1.000 de lei/bucata, însă mai trebuie și fiscalizate. Noi avem cam zece curieri pentru fiecare din cele patru unități de livrare. Încercați să calculați care ar fi cheltuielile pe care le vom avea”, ne-a spus George Luca.

Conform lui Luca, românii cumpără mâncare la domiciliu de circa 300 de milioane de euro pe an. Sumele obținute din impozitarea bacșișurilor sunt infime pentru stat, motiv pentru care această măsură nu se justifică. Curierii de pizza, ca și ospătarii și angajații din turism, au salarii minuscule, iar bacșișul vine în completarea acestora. Patronii se gândesc serios să le impună anagajților să renunțe la bacșiș, însă în această situație ar putea fi constrânși să le majoreze veniturile, serios diminuate prin renunțarea la bacșiș. Un curier de pizza din capitală câștigă circa 1.000 de lei lunar, iar din bacșiș încă pe atât. Cei mai mulți sunt plătiți în funcție de comenzi și, de cele mai multe ori, livrează produsele cu vehiculele proprii (scuter, autoturism).

Ministrul își schimbă declarația

După ce a afirmat cu seninătate că cei care comandă pizza acasă trebuie să se deplaseze la pizzerie cu taxiul, cu mașina sau cu ce au la îndemână să ridice bonul fiscal pentru bacșiș, ministrul Teodorovici și-a schimbat declarația. El a „precizat” marți că nimeni nu trebuie să meargă până acolo pentru un amărât de bon, ci că doar curierul are datoria de a înregistra bacșișul în casa de marcat, dacă l-a primit, firește. Cum așa, domn ministru? Păi cum rămâne cu obligația cumpărătorilor de a „solicita și păstra bonul fiscal până la ieșirea din unitate?”

Be the first to comment on "Reacție la „ordonanța Teodorovici”: Pizza Hut dă bon fiscal pentru bacșișul curierilor, de miercuri"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.