„Uite Barza!” e numele aplicației abia lansate de specialiștii Societății Ornitologice Române, în colaborate cu Enel. Recensământul berzelor albe din România este un demers prin care ornitologii vor să obțină date vitale despre populația de berze din țară și să monitorizeze evoluția acestei specii protejate. Aplicația de mobil, disponibilă în Android, te va transforma din om de rând în cercetător în migrația celei mai prietenoase păsări de talie mare.
Cu ajutorul aplicației, cei care sunt interesați de evoluția acestei specii pot înregistra cuiburile pe care le întâlnesc în drumețiile lor, pot marca locurile pe o hartă, pot oferi informații despre starea cuiburilor și despre numărul de pui. Pentru a putea înregistra un cuib, trebuie să pornești GPS-ul telefonului mobil, să deschizi aplicația deja instalată, să te apropii de cuib și să marchezi, astfel, locul. Aplicația îți oferă posibilitatea să completezi un formular cu date despre starea cuibului și despre numărul de exemplare raportate.
Sistemul îți cere să te îndepărtezi de cuib și să realizezi o fotografie, pe care o încarci în platformă. După ce ai salvat toate datele solicitate trebuie să le trimiți, conform instructajului pe care ți-l oferă aplicația. În final, raportul pe care îl completezi în urma identificării unui cuib de berze albe va arăta precum cel din imaginea de mai jos.
Recensământul berzelor din România e un proiect al Societății Ornitologice Române și e realizat cu sprijinul operatorului de electricitate Enel. Pe baza lui se vor lua măsurile necesare conservării acestei specii protejate. Totodată, în funcție de nevoi, Enel va interveni pentru refacerea cuiburilor distruse și pentru instalarea unor suporți metalici pe stâlpii de electricitate, cu scopul protejării liniilor de înaltă tensiune.
Primul recensământ al berzelor albe din România a fost realizat în 1974. Ultima determinarea a populației de berze albe de la noi din țară datează din perioada 2004-2005, când au fost raportate circa 3.876 de perechi de berze, conform site-ului sor.ro.
Datele colectate în urma recensământului vor fi trimise către Michael Otto Institut im NABU din Bergenhusen (Germania), care centralizează informațiile oferite de 39 de state participante la acest studiu mondial.
Aplicația de mobil „Uite Barza!” a fost realizată de AdWorks! Media și va fi lansată oficial pe 3 iulie, în Parcul Natural Comana.
Leave a comment