România, condamnată la CEDO pentru nedreptățirea unei mame care și-a protejat copiii - Așa și pe dincólo

România, condamnată la CEDO pentru nedreptățirea unei mame care și-a protejat copiii

Credit foto: Kat J/UNSPLASH

Share This:

Da, România mai înregistrează o premieră negativă, fiind condamnată la CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) pentru modul în care instanțele sale de judecată au tratat cazul unei femei disperate. O româncă a fost acuzată că și-a răpit propriii copii și i-a adus, din Italia, în România, fără acordul tatălui. Ceea ce nu au stabilit instanțele din România a fost faptul că femeia a fugit de un soț agresiv, un real pericol pentru copiii ei.

Aici vine partea frumoasă. O.C.I, o româncă stabilită în Italia, și-a găsit dreptatea la CEDO, grație intervenției unui avocat român care s-a adresat instanței superioare în acest caz, Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Este vorba despre o speță în care o mamă s-a refugiat cu copiii ei în România din cauza violențelor fizice și psihice la care aceștia au fost supuși în mod repetat de tată. Pentru că plecarea din Italia a avut loc fără acordul tatălui agresor, acesta a formulat o cerere de înapoiere a minorilor în baza Convenției de la Haga din 1980, privind aspectele civile ale răpirii internaționale de minori. În pofida numeroaselor probe prin care doamna O.C.I. demonstra violențele asupra copiilor, Tribunalul București și mai apoi Curtea de Apel București au ignorat riscul grav asupra minorilor în caz de înapoiere, dispunând automat sau mecanic returnarea acestora”, ne-a declarat Amuza Adrian, avocat specializat în dreptul familiei, care a reprezentat-o pe româncă la CEDO.

Avocat Amuza Adrian

În expunerea de motive, instanțele românești au considerat că probele depuse la dosar nu justifică luarea unor măsuri de protecție pentru copii și că instituțiile statului italian au mecanismele necesare pentru a interveni în cazul unor abuzuri îndreptate împotriva lor.

Două instanțe respectate în România au tratat cu superficialitate problema ridicată de românca nevoită să fugă de soțul violent. Astfel, România a fost condamnată la CEDO, în premieră absolută, pentru nedreptățirea unui cetățean român care nu a făcut altceva decât să-și protejeze copiii de agresiunile unui soț agresiv.

„Este prima hotărâre pronunțată de CEDO împotriva noastră într-o speță în care s-a admis cererea de înapoiere a copiilor. Dar nu asta este important, ci faptul că această decizie devine izvor de drept pentru cauzele similare viitoare. Relevanța și ineditul acestei decizii a CEDO sunt și mai evidente dacă ținem cont că ea atrage atenția atât prin celeritatea cu care cererea a fost soluționată, puțin sub doi ani, cât și prin cuantumul despăgubirilor stabilite în favoarea solicitanților”, mai spune avocatul Amuza.

1 Comment on "România, condamnată la CEDO pentru nedreptățirea unei mame care și-a protejat copiii"

  1. Viorica Lungu | 30 mai 2019 at 10:56 | Răspunde

    Bravo, mulțumim avocatului Amuza care prin efortul dansului a reușit sa rezolve acest caz la CEDO.
    Mult succes in continuare Domnului avocat Amuza.
    Dumnezeu sa va fie alături in toate momentele dificile ale vieții.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.