Fierbe Europa, fierbe și România. Indiferent de situație și evenimente. De data aceasta, ne-am opărit cu toții după represaliile Rusiei la gestul total nejustificat al Mari Britanii de a-i expulza pe cei 23 de diplomați ruși. Liderii lumii reacționează precum niște copii, iar noi ca niște frați mai mici ai lor. De fapt, estul și vestul și-au scos din schemă spionii adverși, al căror joc dublu îl cunoșteau de multă vreme și pe care îl monitorizau zi și noapte.
România s-a „solidarizat” cu Marea Britanie și a anunțat, alături de alte 25 de țări, că expulzează un diplomat rus, angajat al Ambasadei Federației Ruse la București. Acesta a fost declarat persona non grata și pus să-și facă bagajele. În replică, Federația Rusă a notificat Ministerul Afacerilor Externe român că întoarce serviciul, expulzând un diplomat român.
Contextul
Autoritățile de la Londra au fost primele care au luat măsuri care au dinamitat relațiile dintre Occident și Rusia, prin expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi. Decizia a fost luată în contextul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal (66 de ani), considerat de Moscova drept agent dublu în favoarea Regatului Unit. Victimă a atactului din 4 martie 2018 de la Salisbury a fost și fiica acestuia, Yulia (33 de ani).
Starea ei de sănătate s-a îmbunătățit, însă Skripal e în continuare în stare gravă. Autoritățile britanice au dat vina pe Moscova, acuzând-o că a încercat să-și elimine un fost agent pe teritoriul Regatului Unit.
Drept consecință, Londra le-a cerut diplomaților ruși să-și facă bagajele, gest la care s-au raliat 25 de state occidentale, printre care și SUA. Americanii au anunțat expulzarea a 60 de diplomați ai Federației Ruse, printre care se numără 12 presupuşi agenţi de informaţii activi în Misiunea Rusiei la sediul ONU din New York. În afară de expulzarea diplomaţilor, Casa Albă a dispus şi închiderea Consulatului rus din oraşul american Seattle.
În semn de solidaritate cu Marea Britanie, majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, au anunţat expulzări în masă. Represaliile Moscovei nu au întârziat, astfel că autoritățile ruse au făcut bagajele a 150 de angajați din ambasadele și consulatele occidentale de la Moscova. Printre ei se află și un român, al cărui nume nu a fost divulgat de oficialii MAE.
Român acuzat de spionaj, arestat la Moscova
Istoria recentă ne demonstrează că ceea ce vedem acum e un joc de-a războiul nervilor între două mari centre de putere – aliații occidentali și Federația Rusă. Fiecare dintre grupări recunoaște, involuntar și indirect, că activitatea „diplomaților” lor de peste hotare e mai mult decât una administrativă. De fapt, ambele tabere folosesc agenți acoperiți, angajați ca funcționari ai misiunilor diplomatice din statele inamice, pentru a penetra sistemul informatic și pentru a devoala secretele acestora.
România nu e străină de aceste jocuri, având propriul istoric în culisele spionajului internațional. În august 2010, un angajat al Ambasadei României la Moscova a fost reținut de Serviciul rus de securitate FSB sub acuzația de spionaj. Gabriel Grecu, încadrat ca secretar de rang I al ambasadei, fusese prins în flagrant în timp ce încerca să obțină secrete militare de la un cetățean rus. Curios, autoritățile ruse au cerut expulzarea diplomatului român în termen de 48 de ore, fără să inițieze un proces.
Șeful lui de atunci de la departamentul Politic al ambasadei era Ilie Schipor, ministru consilier, funcție pe care o deține și azi. E imposibil ca acesta să nu fi știut de activitatea sa dubioasă de la ambasadă, cum la fel de improbabil este ca Grecu să fi acționat în nume propriu. Dar, ce să faci? Meseria de spion, pardon, de diplomat nu e ușoară deloc. Lista cu întreg personalul Ambasadei României la Moscova o puteți consulta AICI.
Citește și:
Dețin rușii arma care poate paraliza orice navă de război? Totul despre incidentul din Marea Neagră
La un pas de conflict armat. Momentul în care un F-16 american e gonit de un Su-27
Leave a comment