Site icon Așa și pe dincólo

România în Schengen | Ce înseamnă intrarea în spațiul comunitar lipsit de frontiere

Harta statelor Europei

Credit foto: Lara Jameson/Pexels.com

Share This:

După criza facturilor la energie și creșterea galopantă a inflației, intrarea României în spațiul Schengen este cel mai disputat subiect la ora actuală. România în Schengen este un efort susținut al statului român în ultimii 11 ani, dar care s-a lovit mereu de obiecțiile unor state precum Germania, Finlanda și Țările de Jos. Ce presupune intrarea țării în Schengen și care ar fi avantajele și dezavantajele integrării.

Scurtă introducere: ce este spațiul Schengen

Conform instituțiilor europene, spațiul Schengen este unul dintre pilonii proiectului european al națiunilor unite de aceleași valori. Principiile sale au fost enunțate în 1985, când liderii Belgiei, Franței, Germaniei, Luxemburgului și Olandei (azi Țările de Jos) au semnat un document prin care s-au angajat să renunțe treptat la controlul de la frontierele comune. Prin acest act se permitea libera circulație a cetățenilor statelor semnatare.

Azi, din acordul de la Schengen (oraș din Luxemburg) fac parte 26 de state – 22 din Uniunea Europeană și 4 (Norvegia, Elveția, Islanda și Lichtenstein) din afara UE. România, Bulgaria, Croația și Cipru sunt în proces de integrare.

UPDATE 8 decembrie 2022: Austria a votat împotriva integrării României în Schengen

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a declarat joi, la Consiliul JAI de la Bruxelles, că țara sa își rezervă dreptul de veto și votează împotriva extinderii Spațiului Schengen. Austria consideră că România și Bulgaria nu întrunesc condițiile pentru a face parte din clubul statelor care se bucură de liberă circulație.

România în Schengen: care sunt criteriile de acceptare

Ca toate statele semnatare, România trebuie să întrunească o serie de criterii pentru a face parte din Schengen. De ani buni, autoritățile de la București spun că țara noastră respectă la literă toate normele impuse membrilor. Iată care sunt cele mai importante:

Ce câștigă România dacă intră în Schengen

Principalele avantaje ale integrării în spațiul Schengen:

Pericolele integrării în spațiul Schengen

Integrarea în Schengen nu este lipsită de dezavantaje, din cauza riscurilor de securitate care le presupune. Iată care sunt principalele pericole:

Cine se opune acum integrării României în Schengen

La summitul din decembrie al Consiliului Uniunii Europene va fi luată în discuție integrarea României și Bulgariei în Schengen. După 11 ani de amânări, România este pregătită să intre în club, susține președinția cehă a Consiliului.

Totuși, o serie de state din Europa încă se opun, iar cei mai vocali sunt politicienii din Germania. Eurodeputatul Guido Reil, membru al partidului naţionalist-autoritar Alternativa pentru Germania (AfD), a jignit grav România.

În Ucraina am văzut o infrastructură mult mai bună decât în România. Nu avem nevoie de România şi de Bulgaria, nici în Uniunea Europeană, nici în Schengen„, a afirmat Reil, conform Agerpres.

De-a lungul anilor, autoritățile olandeze și finlandeze s-au exprimat împotriva intrării României în Schengen. În ultima vreme, doar Finlanda și-a schimbat discursul public.

Votul final, pentru acceptarea sau respingerea României, va avea loc în plenul Parlamentului European, programat între 17 și 20 octombrie 2022.

Exit mobile version