Românii, din nou în Cartea Recordurilor. Se caută 12.000 de curajoși care să participe la cel mai mare curs de resuscitare

26 iulie 2011. Nu mai puțin de 7.402 români au participat la cel mai mare curs de resuscitare, pe stadionul Dinamo. Între timp, recordul a fost bătut în 2013, în Germania: 11.840 de cursanți.

Share This:

După ce am uimit lumea cât suntem de cârnățari și cât de mult ne place orice e mare (și, eventual, tare), a venit timpul să intrăm în istorie și cu ceva serios. Specialiștii Guinness Book (Cartea Recordurilor) vor veni în luna mai în România să omologheze cea mai îndrăzneață și utilă tentativă de doborâre a unui record mondial.

Asociația Societatea de Salvare București și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov sună adunarea pe Arena Națională pentru cel mai mare curs de resuscitare desfășurat vreodată pe glob. Se caută 12.000 de oameni curajoși și suficient de conștienți de importanța intervenției rapide atunci când cineva are nevoie de ajutor.

Medicii confirmă faptul că oricine poate învăța tehnicile de resuscitare, pe care le poate aplica pe o persoană care suferă un stop cardio-respirator. Primul ajutor acordat în primele minute face diferența, la propriu, între viață și moarte.

În luna mai, la o dată la care va fi stabilită ulterior, cursanții vor învăța de la personalul medical procedura standard de 30 de compresii cardiace și două insuflări pulmonare. Exercițiile se vor face simultan, pe manechine din cauciuc special create în acest scop.

Pentru ca recordul să poată fi omologat, cursanții trebuie să urmeze aceiași pași simultan. Vor putea face acest lucru cu ajutorul instructorilor sau urmărind mișcările pe ecranele Arenei Naționale. Sesiunea de instruire va dura cel puțin 30 de minute. Un lucru extrem de important este acela că primii 12.000 de români înscriși vor fi alertați pe mobil, prin intermediul aplicației „Există un erou în fiecare dintre noi”, de fiecare dată când o persoană din apropierea lor va fi în stop cardiorespirator.

Cei care se află cel mai aproape de victimă pot anunța că sunt dispuși să intervină în ajutorul celui/celor aflat/aflați în nevoie. Aplicarea masajului cardiac în primele minute de la criză este crucială în salvarea unei persoane, astfel că voluntarul înscris în campanie poate deveni prima linie de apărare până la sosirea Ambulanței.

Cum vă puteți înscrie în campania „Record pentru Viață”

Organizatorii evenimentului din luna mai au creat site-ul recordpentruviata.ro, unde este disponibil un formular de înscriere, la secțiunea „Rezervă-ți loc”. De asemenea, înscrieri se pot face la sediul Societății de Salvare București, situat pe strada Episcopul Radu nr. 27, sectorul 2, iar persoana de contact este Alexandra Manea (telefon: 0733.910.519).

Dacă optați pentru această variantă, trebuie să aveți la voi cartea de identitate sau pașaportul (pentru legitimare).

Cu o săptămână înainte de eveniment, cei înscriși vor fi informați din ce grupă fac parte, cum se numește instructorul și unde trebuie să se prezinte. Copiii sub 14 ani trebuie însoțiți de părinți. În fiecare săptămână veți primi o comunicare de la organizatori care vă va solicita un feedback și implicarea propriu-zisă în eveniment.

Vedetele s-au alăturat deja campaniei „Record pentru Viață”

Și-au anunțat deja participarea la acest eveniment nume importante din show-bizul românesc, precum Cabral, Gabriel Cotabiță, Eliza Cotabiță, Dorian Popa, Anca Rădulescu, Bianca Ioniță, Alina Laufer, Paul Siserman, Amatto Zaharia, Dan Cruceru, Tonya Haidar, Emma Zeicescu. Parteneri științifici ai acestei acțiuni sunt Centrele de Excelență în Cardiologie și Radiologie Intervențională „Ares”.

Campania e derulată cu sprijinul sponsorilor: Banca Transilvania, La Maison, Environ, Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor, Dev 51.

Iată de ce a ales Cabral să se implice în acest proiect:

Credit foto: Alex Chelba via Facebook Cabral
Credit foto: Alex Chelba via Facebook Cabral

Un om cade secerat pe stradă sau se întâmplă un accident de circulație…ne-am obișnuit să fim spectatori, ne uităm de pe margine și ne dăm cu părerea, dar prea puțini dintre noi chiar fac ceva pentru a salva. Sigur, decât să nu se priceapă și să facă mai mult rău, mai bine nu intervin. Totuși, de cele mai multe ori “a te pricepe” înseamnă să cunoști câteva manevre extrem de simple. Manevre ce pot salva o viață.

Manevre ce pot fi însușite printr-un simplu curs de prim-ajutor. Vorbim despre un record, desigur, dar în același timp vorbim despre cel mai puternic semnal de alarmă de până acum: avem nevoie să știm cum să intervenim și să acordăm primul ajutor.

M-am implicat și la precedenta încercare reușită de a doborî recordul, atunci am reușit împreună să îmbunătățim situația. A funcționat, așa că este a doua oară când se încearcă așa ceva. Un proiect mare, un proiect care are șansa să schimbe în bine percepția multor oameni. Hai s-o facem și p-asta!”.

Cum faci corect o resuscitare, în cinci pași

Pasul 1. Verifică starea pacientului. Primul pas e să te asiguri că zona în care se află pacientul e sigură (nu sunt maşini, iar persoana nu se află în dreptul unei clădiri şubrede etc.). Te apropii la 10 centimetri de victimă şi o întrebi dacă e conştientă, dacă ştie ce i se întâmplă.

Pasul 2. Ascultă respiraţia. Dacă pacientul nu răspunde, verifici dacă respiră vreme de zece secunde (poţi număra în gând), deschizând căile aeriene. Acest lucru presupune flexarea capului pe spate, împingând cu degetele bărbia celui căzut. În lipsa respiraţiei, suni la 112, unde descrii starea în care se află acesta.

Pasul 3. Începi compresia toracică. Pui podul unei palme la jumătatea toracelui, pe stern, apoi cealaltă palmă peste prima şi intercalează degetele. Degetele celei de-a doua palme nu trebuie să se sprijine pe torace. Cu braţele întinse şi sprijinite perpedicular pe stern începe să comprimi toracele astfel încât să înfunzi sternul 5-6 centimetri. Execută 30 de compresii, păstrând ritmul, astfel încât decompresiile să fie egale ca timp cu compresiile.

Pasul 4. Ventilează. După executarea celor 30 de compresii toracice urmează două ventilări (suflări în gura pacientului). Ventilarea corectă se face prin menţinerea capului în hiperextensie, iar gura întredeschisă, cu una din palme. În acelaşi timp, cu cealaltă mână susţi fruntea şi pensezi nasul pacientului. Inspiri profund, aşezi gura ta pe gura pacientului în mod etanş şi sufli de două ori cam 2-3 secunde. Toracele trebuie să se ridice în timp ce execuţi această manevră.

Pasul 5. Repetă pașii 3 și 4. Dacă pacientul nu-şi revine, continuă cu alte 30 de comprimări ale toracelui, urmate de alte două ventilări. Nu renunţa uşor, căci victima unui stop cardiorespirator poate fi salvată la sosirea echipajului de pe Ambulanţă.

procedura

În situațiile de urgență medicală, persoanele aflate în apropierea victimelor pot face o diferență majoră între viață și moarte. Datorită acestui curs de resuscitare, orice persoană, chiar și fără pregătire medicală, poate salva o viață.

Este important să răspândim acest mesaj, să fim conștienți de importanta cursului de prim-ajutor, astfel încât, puși în fața unui astfel de caz, oamenii să-și dorească să ajute și să reacționeze cu încredere”, spune dr. Oren Iancovici, medic specialist cardiolog și CEO-ul Centrelor de Excelență „Ares”.

La rândul său, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov (SABIF), dr. Alis Grasu, a punctat importanța capitală a pregătirii populației pentru intervenții imediate în stradă, atunci când situația o impune:

„În anul 2015 la nivelul Capitalei și județului Ilfov, s-au înregistrat 2.750 de cazuri de Stop Cardio-Respirator (SCR), comparativ cu anul 2014 când au fost înregistrate 2.692 astfel de cazuri. Din perspectiva ratei de reușită la resuscitarea efectuată de către echipajele medicale ale SABIF, anul trecut au fost salvate 108 vieți, comparativ cu anul 2014 când doar 59 au fost resuscitate cu succes.

Explicația rezidă în timpul de intervenție asupra persoanei intrate în SCR. Rata de succes a fost de numai 3,92%, iar această statistică ne vorbește despre cât de gravă este situația. Când spun asta, fac referire atât la faptul că prevenția nu este o prioritate pe lista românilor, cât și la faptul că atunci când o persoană intră în SCR, mult prea puțini dintre cei aflați lângă știu să acorde primul ajutor până la sosirea ambulanței”.

Iată mărturia unui taximetrist care n-a știut cum să-și salveze tatăl

SHARE acestui articol ca să afle și alți români care vor să ajute!!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.