La 1848, un Breaking News ar fi sunat cam așa: „Un tânăr de familie respectabilă agită masele din Trasilvania pentru a o rupe de la sânul Ungariei mari”. Dacă ești născut înainte de 1990, cel mai probabil ai auzit de Crăișorul munților Avram Iancu, „cancelist” de Târgu Mureș supranumit liderul Revoluției Române de la 1848. Însă, crăișorul are un tiz în România modernă, bibliotecar la Petroșani, care în ultimii ani a dus tricolorul în toate colțurile lumii.
Avram Iancu, bibliotecarul și familistul, a primit distincția Performanța anului 2021 din partea Asociației Internaționale de Înot în Ape Deschise (WOWSA) pentru cea mai mare performanță din lume la înotul în ape deschise. Românul a înotat 26,35 de kilometri pe Dunăre, în susul fluviului, de la Porțile de Fier, în 18 ore și 30 de minute.
Performanța sa a fost apreciată de fani din întreaga lume, care l-au votat în cadrul unei campanii demarate de WOWSA. Într-o postare pe contul său de socializare, Avram Iancu și-a anunțat victoria, pe care a pus-o pe seama celor care l-au susținut în tot acest demers.
„Sunt primul român care reușește să realizeze cea mai mare performanță din lume la înotul în ape deschise. Este pentru prima dată în istoria premiilor World Open Water Swimming Association când titlul mondial Performance of the Year (2021) ajunge în ROMÂNIA, HUNEDOARA, PETROȘANI (…)
Marele merit al acestei victorii este al tuturor românilor care m-au votat! Mulțumesc fanilor din lumea întreaga! Mulțumesc echipei de suport și tuturor sponsorilor mei”, a scris Avram Iancu pe Facebook.
Totodată, românul Paul Georgescu a fost desemnat Omul anului 2021 la înot în ape deschise.
În întreaga sa carieră sportivă, Paul Georgescu și-a câștigat renumele de prima persoană care a finalizat Proiectul Șapte Lacuri din România. Într-o săptămână a parcurs peste 1.800 km pentru a înota 100 km în 6 lacuri din România: 45 km Lacul Stânca Costeștii – în 13 ore 8 minute, 23 km Lacul Izvorul Muntelui – în 6 ore 40 minute, 4,5 km Lacul Colibița – în 1 oră 5 minute, 14,2 km Lacul Beliș Fântânele – în 4 ore 10 minute, 8,2 km Lacul Drăgan – în 2 ore 2 minute și 10,2 km Lacul Vidraru – în 2 ore 42 minute.
El a stabilit, de asemenea, un record mondial când a înotat 100 km fără oprire într-o piscină.
Avram Iancu, românul din Cartea Recordurilor
Avram Iancu a început să înoate în natură în august 2014. De atunci și-a trasat obiective tot mai îndrăznețe, până când, în iunie 2017, și-a luat inima în dinți și a pornit în aventura vieții lui. Traversarea Dunării înot, de la izvoare la vărsare (2.860 km), fără costum de protecție, i-a adus recunoașterea internațională. Avram Iancu intrase astfel în Cartea Recordurilor pentru performanța de a parcurge înot întregul curs al Dunării, în 89 de zile.
Traversarea Dunării de la izvoare la vărsare nu e singura performanță notabilă a lui Avram. El este și primul român care a traversat înot Canalul Mânecii, pe 30 august 2016, fără să poarte costum de neopren, la capătul unui efort continuu de 17 ore și 54 de minute, în care a parcurs 62 de kilometri. Cei care activează în acest domeniu spun că acest canal e „Everestul înotătorilor”.
Cânta „Treceți batalioane române Carpații” în mijlocul Dunării
Într-un interviu acordat în 2017, la scurt timp după ce a reușit marea performanță de a înota pe Dunăre, Avram Iancu dezvăluia că a avut de înfruntat hipotermia, arșița, vântul și valurile foarte puternice. Totuși, și-a păstrat optimismul și, din mijlocul Dunării, a început să fredoneze Treceți batalioane române Carpații.
„Cântecul acesta l-aș putea denumi hitul oficial al călătoriei (râde). Îmi culegeam o energie extraordinară fredonând acest imn cu o semnificație aparte pentru mine și, probabil, pentru toți românii. Îmi aduce aminte de unitatea poporului român și de dorința de a fi liber, fără acele limite pe care alții au dorit să ni le traseze”, spunea bibliotecarul înotător.
Felicitări, Avram Iancu!
Nu mai induceti in eroare publicul!
Cel mai bun inotator din lume a fost desemnat un alt roman ,Paul Georgescu.
MAN OF THE YEAR este cel mai important titlu al inotului in ape deschise.
Mulțumesc pentru feedback, Ion!