Sanador îi testează de coronavirus pe români, pe bani. Ați auzit, domnu’ Costache?

Share This:

În plină epidemie de coronavirus în România, „centrul comercial de sănătate” Sanador a anunțat că testează populația de coronavirus, la cerere, dar pe bani. Reprezentanții „centrului comercial de sănătate” au anunțat că percep 350 de lei pentru efectuarea testului Real Time PCR din exsudat nazofaringian, pe bază de programare.

Pagina de Facebook a Sanador s-a umplut de comentarii negative și reacții acide la anunțul oficial.

„Ceea ce faceți e profund neetic. Ar trebui să vă oferiți capacitatea de testare pentru a testa conform priorităților stabilite”, a scris o tânără.

„Sanador! Sper doar să vă ajute această postare să închideți clinicile din lipsă de clienți! Ulterior virusului bine-nțeles!”, a reacționat un alt user.

În urma miilor de comentarii negative, cei de la Sanador au revenit cu precizări:

UPDATE 2: „Ca urmare a recentei decizii a autorităților de a deconta testarea SARS-COV-2 din bugetul CNAS tuturor pacienților cu BILET DE TRIMITERE de la medicul epidemiolog, aceste testări se pot face acum fără plată la SANADOR”.

UPDATE: Sanador a efectuat gratuit, acoperind din fonduri proprii, sute de testări. Este un proces extrem de costisitor, pe care nu-l mai putem susține.

De asemenea, am făcut toate demersurile necesare către Ministerul Sănătății pentru a intra în Programul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile Prioritare. Am dorit și dorim în continuare ca pacienții asigurați să beneficieze de testare fără plată.

Menționăm că încasările sunt folosite pentru acoperirea costurilor cu personalul specializat, alocat exclusiv acestui scop, dar și pentru echipamente, dezinfectanți și achiziția de noi kituri. Dorim cu putere să venim în sprijinul oamenilor și în acest sens am pus la dispoziție spații și aparatură, am suplimentat rigorile în privința igienei, controlului și a triajului.

Credem că în acest context unic de pandemie orice acțiune este importantă.

Rămânem deschiși la orice colaborare pentru a ușura situația oamenilor care au nevoie de testări”, spun reprezentanții Sanador.

lensa.ro

În România există în acest moment 8 centre acreditate pentru testarea românilor care au simptome de COVID-19, iar Sanador nu se află printre ele.

În urmă cu câteva zile, o altă clinică privată anunța că efectuează astfel de teste pentru suma de 150 de lei.

Statul analizează posibilitatea transformării clinicilor private în centre de testare pentru COVID-19, însă până acum nu s-a luat vreo decizie în acest sens.

Autorităţile naţionale depun eforturi în mod constant pentru creşterea capacităţii de testare privind infectarea cu noul tip de coronavirus (COVID – 19). În acest moment analizele pot fi efectuate în 8 centre medicale, trei în Bucureşti şi câte unul în Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa şi Craiova. În prezent se depun eforturi pentru operaţionalizarea câte unui centru de analize în cât mai multe judeţe”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Nu știam că Sanador a primit acest drept. Aștept o reacție oficială și actualizată a Grupului de Comunicare Strategică sau a Departamentului pentru Situații Speciale de Urgență.

Sanador e unul dintre acele „centre comericale de sănătate” cărora Ministerul Sănătății al d-lui Victor Costache vrea să le ofere posibilitatea să facă operații pe inimă cu bani decontați de stat.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.