Sângele tău poate salva vieți. Vino să donezi! Te vei simți mai bine!

Share This:

Sângele se face apă, uneori. Și se evaporă într-o clipă. Ca și când nici n-ar fi fost. Întrebați orice medic sau șef de spital și veți înțelege de ce. Spitalele din toată țara se confruntă mai mereu cu lipsa lichidului vital.

O nouă campanie de donare benevolă de sânge a fost demarată în această săptămână în Capitală, pentru menținerea în viață a bolnavilor internați. Sâmbătă, duminică și luni ai ocazia să demonstrezi că ești capabil de un gest simplu și autentic. Pentru a veni în ajutorul celor care se luptă pentru supraviețuire.

Centrul de Transfuzie Sanguină din Capitală, Asociația React și Rețeaua privată de sănătate Regina Maria și-au unit forțele. Pentru al treilea an la rând, „Dăruiește timp, donează sânge” se întoarce în mijlocul nostru pentru un strop de speranță. Un centrul mobil de transfuzie va funcționa în perioada 3-5 septembrie în Sun Plaza Mall (intrarea principală Esplanada Sud), între orele 9.00-13.00.

Transfuziile vor fi realizate de medici profesioniști de la Centrul de Transfuzie Sanguină, în condiții de igienă maximă. Simultan, sângele poate fi colectat și în cele două cabinete amenajate în Policlinica Regina Maria din complexul comercial.

În prezent, spitalele din Capitală nu reușesc să obțină nici măcar jumătate din necesarul de sânge. Specialiștii spun că noi, românii, nu avem un cult pentru donarea benevolă.

Cu toate acestea, am demonstrat că putem să ne mobilizăm în momente cumplite prin care au trecut semenii noștri. Un exemplu este reacția promptă avută după tragedia din Colectiv. Dacă am putea repeta gestul de donare la fiecare 8 săptămâni (timpul recomandat dintre două donări), sângele n-ar mai fi o problemă în spitale.

În București sunt aproximativ 60 de spitale publice și private. Pentru a acoperi necesarul de transfuzii sanguine din aceste spitale, ar fi nevoie de aproximativ 700 de persoane care să doneze zilnic. Momentan, la Centrul de Transfuzie Sanguină din București se prezintă zilnic aproximativ 300 de potențiali donatori, dintre care doar în jur de 250 pot să doneze. Dar chiar și așa, numai sângele de la 190-200 de donatori merge către spitale.

După analizele făcute sângelui donat, o parte din acesta nu va corespunde standardelor de siguranță și de calitate. Prin această campanie ușurăm accesul bucureștenilor din această zonă la procesul de donare și completăm necesarul de sânge de care au nevoie spitalele”, spune Anca Ștefan, președintele Asociației React.

Inițiatorii campaniei „Dăruiește timp, donează sânge!” spun că cei care vor să susțină demersul nu vor primi beneficii materiale. În mod normal, donarea de sânge este recompensată cu tichete de masă, o zi liberă de la serviciu și reducere la transportul în comun.

Reprezentanții Centrului de Transfuzii spun că donatorii pot primi doar ultimele două facilități. Mai multe detalii puteți solicita la centrul mobil de transfuzii. Un singur donator, prin cei 450 ml de sânge recoltați, poate să salveze chiar și trei vieți. Însă, transfuzia este benefică și celui care donează. Sângele se împrospătează, crește imunitatea organismului, iar riscurile de paralizie și de accident vascular se reduc cu circa 30%.

Pentru a putea dona sânge, cei interesați trebuie să îndeplinească niște condiții. Acestea sunt hotărâtoare în continuarea procesului în sine. Iată-le!

Să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 ani;

Să aibă greutatea între 50 – 100 kg femeile și între 60 – 110 kg bărbații;

Să nu consume alcool cu 48 de ore înainte;

Să nu fi suferit în ultimele 3 luni intervenții stomatologice sau chirurgicale;

Să nu aibă / să nu fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii;

Femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;

Să fi consumat înainte de donare un mic dejun normal (o cană cu ceai sau cafea, legume, fructe), fără multe proteine și grăsimi;

Să nu fumeze cu o oră înainte de donare și nici imediat după.

Mai multe detalii despre campanie puteți obține pe site-ul Sun Plaza.

Dacă ți-aș spune că sângele tău mi-ar putea salva viața, mi l-ai da? Am grupa sanguină O1, RH pozitiv. E o grupă de donator universal, adică sângele meu e acceptat de oricare alt organism. Probabil că eu pot să-ți dau sânge. Dar tu?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.