Mă bucur că ai ajuns pe aceată pagină și te felicit că ai făcut-o! De la început vreau să te întreb ceva. Care e cel mai de preț lucru pe care l-ai donat vreodată? Poate a fost o carte, poate un sfat valoros, poate niște bani sau îmbrăcămintea care nu-ți mai vine. Poate ești donator constant de sânge și pentru asta ocupi un loc aparte în inimile celor pe care i-ai ajutat. Dar există printre noi oameni care donează o șansă la viață și îți propun să-i cunoști.
Ei sunt donatorii de celule stem hematopoietice, care în România sunt în număr de fix 84.661. Scopul meu este ca după ce citești acest articol să fim 84.663, fiindcă eu m-am înrolat deja.
Ce sunt celulele stem hematopoietice – o nouă șansă la viață
Sună pretențios, dar e chiar simplu. Celulele stem hematopoietice se recoltează de la adulţi, din sângele periferic sau din măduva osoasă. Ele sunt folosite în tratarea şi vindecarea unor afecţiuni precum leucemia sau alte cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare.
Pentru a ajunge la bolnavi, celulele sunt recoltate de la voluntari care se înscriu în Registrul național al donatorilor voluntari de celule hematopoietice. S-ar putea să nu fii solicitat niciodată pentru recoltare. Dar dacă acest lucru se întâmplă, înseamnă că undeva, pe această planetă, s-a găsit un bolnav compatibil cu tine, căruia TU îi poți oferi o șansă la viață. Donează viață! E în puterea ta!
Am scris un articol amplu despre cum devii donator de celule stem hematopoietice. Află totul despre ce presupune înscrierea în Registrul național și recoltarea propriu-zisă!
De ce trebuie să fim mai mulți donatori
În acest moment, puțin peste 84.000 e români sunt înscriși în Registrul național al donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice. Specialiștii spun că suntem puțini. De ce puțini? Pentru că șansele ca un voluntar compatibil cu un bolnav să fie depistat la timp sunt direct proporționale cu numărul celor înrolați în sistem.
„Orice persoană nou înscrisă în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice înseamnă o șansă în plus pentru pacienții aflați în așteptarea transplantului salvator. Singurele condiții sunt limita de vârstă (între 18 și 45 de ani) și să nu aibă probleme de sănătate. Prin implicarea noastră, a tuturor, vindecarea acestor tipuri de cancere nu rămâne teorie, ci devine realitate”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.
Cum se stabilește compatibilitatea între donator și bolnav
În România, pentru un pacient din trei nu se poate găsi un donator compatibil de celule stem hematopoietice. Explicația este numărul foarte mic de donatori înscriși în Registru. În stabilirea compatibilității donator-pacient, un rol esențial îl joacă moștenirea genetică.
Cea mai mare compatibilitate există între persoanele care au un istoric genetic comun, care fac parte din aceeași rasă. Astfel, un bolnav de cancer român va găsi mult mai ușor un donator compatibil printre românii săi decât în rândul altor popoare.
„Cu cât ne depărtăm de zona sau aria geografică în care ne-am născut, cu atât probabilitatea ca cineva să ne semene este mai mică. Dacă o persoană care își are originile în România se înscrie în registrul din SUA sau în registrul din Brazilia ori Japonia el va fi găsit compatibil cu un pacient din România. Dar probabilitatea să găsim în alt registru donatori compatibili, dacă nu am găsit în registrul național, este foarte mică. Astfel, șansa unui pacient de a fi tratat este ca noi donatori români să intre în registrul din România”, îmi spune dr. Aurora Dragomirișteanu, directorul general al Registrului național al donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice.
Te poți înscrie în Registru accesând acest link.
Citește și: Primul român cu transplant de celule stem hematopoietice | Viața, 8 ani după
Medicul care a dat o șansă la viață unui bolnav de 60 de ani: „Am primit vestea cu mult entuziasm”
Ionuț Petre este medic rezident endocrinolog și figurează în Registrul donatorilor din 2015. Atunci era în anul doi de Medicină și, timp de șase ani, n-a fost solicitat să doneze. Însă, în iunie 2021 a fost contactat și anunțat că s-a găsit un pacient care ar fi compatibil cu el. A doua zi s-a deplasat la centrul de transfuzii din Capitală pentru o nouă rundă de examinări.
După trei săptămâni a fost anunțat că e compatibil 100% cu un pacient bolnav care are nevoie de sângele său pentru a rămâne în viață.
La sfârșitul lunii august s-a internat la Institutul Fundeni pentru recoltarea celulelor stem hematopoietice. Cinci zile a stat în spital, timp în care a fost monitorizat de medici și a beneficiat de substanțe stimulatoare pentru ca celulele stem să ajungă în sângele periferic.
„Medicii sunt, de obicei, cei mai proști pacienți”
„M-am simțit bine pe parcursul recoltării, nu au fost reacții adverse și am putut duce procedura la bun sfârșit, fără incidente. La o săptămână după recoltare am participat la o competiție sportivă și m-am simțit foarte bine. Aș vrea să îndrum pe toată lumea să se înscrie în registru și să nu aibă temeri legate de procedură”, a dezvăluit tânărul vineri, în cadrul unei conferințe organizate cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerelor de sânge.
Celulele recoltate din sângele său au salvat un bărbat de 60 de ani din România. Acestea sunt singurele informații pe care le cunoaște și la care va avea acces vreodată. Motivul este că donarea este strict confidenţială, atât pentru donator, cât şi pentru pacient, iar acest principiu este respectat de Registrul donatorilor. Totuși, poți afla câteva povești de viață ale pacienților și donatorilor.
„Mă bucur că am avut această șansă de a ajuta pe cineva și o văd ca pe o datorie a noastră, a tuturor, de a ne înscrie în Registru, dacă știința și tehnologia ne permit să ajutăm o persoană în acest mod”, a mărturisit tânărul.
„A fost interesant să văd cum e de cealaltă parte a baricadei, pentru că n-am fost pacient de prea multe ori. Știu că medicii sunt, de obicei, cei mai proști pacienți, pentru că vor să arate că ei știu cum se face, așa că am încercat să nu mă implic prea tare”, a dezvăluit donatorul, întrebat dacă a analizat fiecare pas al procedurii din punct de vedere medical.
Be the first to comment on "Șansa la viață, cel mai de preț lucru pe care îl poți dona vreodată"