Am fost, de când mă știu, un mare cheltuitor. Asta nu înseamnă că sunt fiu de mogul, ci doar că banii nu stăteau prea mult în buzunarul meu. Prima lecție de educație financiară am învățat-o de la sora mea mai mică (da, poți să crezi?), care era mereu mai chibzuită decât mine. Și cu banii, și cu rezerva strategică de dulciuri. A
șa că, întotdeauna apelam la ea pentru un împrumut, fie bănesc, fie de altă natură. Școala de bani, un proiect educativ al BCR, m-a provocat să spun ce am făcut eu cu primii bani economisiți.
Bine, vă spun, dar vă provoc la rândul meu să faceți acest exercițiu și să descoperiți lecțiile interesante de management financiar ale acestui program. Leapșa asta vă poate aduce și o bicicletă Pegas drept recompensă pentru mărturisirile pe care le faceți. Detalii găsiți AICI.
Nu sunt fiu de mogul, după cum v-am spus deja, iar din această cauză a trebit să muncesc de la o vârstă fragedă. Voiam să am banii mei, să dispun cum vreau de ei, dar nu cred că sunt singurul om din lume care a avut acest gând în adolescență.
Am avut parte de o educație financiară foarte bună acasă, în sensul că vedeam în fiecare zi cât de greu se pune pâinea pe masă. Așa că mi-am luat primul job în vacanța de vară dintre clasele a X-a și a XI-a, pe model american.
Eram comerciant ambulant pe persoană fizică, dar mie și colegilor mei ne plăcea să ne numim pompos comis-voiajori. Nu făceam mare brânză, deși ne deplasam zeci de kilometri în fiecare zi, pe jos sau cu ia-mă nene.
Deseori vindeam oamenilor lucruri de care nici nu aveau nevoie și o făceam într-un mare stil. Atunci am învățat a doua lecție de educație financiară: să nu-ți bați joc de banii altora, doar pentru că ai tu nevoie de ei. Am renunțat la job și m-am pus cu burta pe carte.
Nu am reușit să economisesc nici un leu în acea perioadă și mi-a părut rău pentru fiecare om căruia i-am vândut iluzii.
Am făcut pizza pentru bani de buzunar
Primii bani pe care i-am economisit din munca mea au venit abia în primul an de facultate, când un patron de restaurant binevoitor m-a angajat pe tura de seară. Făceam pizza. Nu mai gătisem niciodată pizza, nu absolvisem nici o școală de alimentație publică, iar argumentul meu suprem – că îmi place să mănânc și să gătesc, deopotrivă – l-a convins pe antreprenor.
Mă angajase pe loc, cu un salariu de două milioane de lei vechi, deși la pregătirea mea nu aș fi meritat mai mult de salariul minim pe economie, care în 2001 era 1,6 milioane de lei. Din salariul acela am putut strânge bani pentru a-mi cumpăra cărțile de care avem nevoie la școală și, n-am să uita asta, o geacă de iarnă foarte tare.
Atunci am învățat a treia lecție de educație financiară, și anume că părinților trebuie să le fie infinit mai greu decât copiilor să facă față nevoilor tuturor celor din familie.
Fiindcă puțini copii de azi știu cât de greu câștigă părinții lor banii care le aduc lor bunăstare, BCR a lansat acest proiect de educație financiară.
Școala de bani pe roți este programul lor cu acoperire națională care îi încurajează pe tinerii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani să plece puțin urechea la câteva sfaturi legate de cum se câștigă, de fapt, banii, cum circulă acești prin lume, ce e masa monetară a unui stat, cum pot face economii și cum să gestioneze un buget.
Toate acestea au loc într-un mod extrem de plăcut, cu ajutorul unor jocuri în cadrul atelierelor de educație financiară desfășurate în camionul FLiP.
Camionul acesta a fost deja prin zeci de localități din toată țara și mai poate merge și în orașe indicate de voi, dacă veți completa acest formular. Până acum, peste 7.000 de copii au beneficiat de lecții gratuite de educație financiară în cadrul programului Școala de bani, iar numărul lor poate fi și mai mare dacă te implici în proiect.
La invitația inițiatorului acestui program, youtuber-ul Psihotrop (Mihai Preda) a compus imnul campaniei, pe care te invit să-l asculți mai jos. Și, în plus, ai putea să împărtășești cu noi experiența legată de primele tale economii.
Leave a comment