Se lansează programul Eco turism. Dă statul undă verde mârlăniei în ariile naturale protejate?

Share This:

Cică 25% din suprafața României este un monument al naturii, cu frumuseți care așteaptă să fie descoperite. Statul consideră că acest fond natural unic nu e exploatat suficient din punct de vedere turistic, motiv pentru care trebuie scos la lumină. Frumusețile patriei, care formează ariile naturale protejate, trebuie văzute de locuitorii acestei țări pentru a fi apreciate la adevărata lor valoare. Așa că să trasăm niște poteci până la ele, eventual niște telecabine, căci e păcat să nu se bucure și ochii noștri de asemenea peisaje!

Ministerul Mediului tocmai a lansat în dezbatere publică Programul ECO-Turism, care are ca scop impulsionarea investițiilor în amenajarea destinațiilor turistice de tip eco. Oficialii ministerului spun că ariile naturale protejate sunt niște necunoscute pentru românul de rând. Însă, cine le cunoaște nu poate ajunge la ele din cauza lipsei infrastructurii de acces. Prin urmare, autoritățile pun la bătaie 20 de milioane de lei prin Administrația Fondului pentru Mediu în vederea finanțării unor lucrări de infrastructură care să ne aducă aceste obiective turistice mai aproape. Conform planului, ministerul va finanța crearea de infrastuctură de acces nemotorizat – poteci tematice, podețe pentru activități de cicloturism; călărie, caiac-canoe, trasee de aventură; via ferrata (trasee montane prevăzute cu cabluri, scări și poduri metalice), dar și infrastructura aferentă acestora – rasteluri pentru bicicletă, locuri de adăpost și hrană pentru cai; debarcader, refugii alpine.




În cadrul aceluiași program, vor fi susținute financiar proiecte de realizare a punctelor de informare turistică și protecția mediului/refugii; de amenajare a peșterilor și centrelor de vizitare; de realizare și refacere a traseelor de drumeție. În plus, destinațiile eco-turistice pot fi dotate cu observatoare pentru faună; puncte de belvedere, echipamente de semnalizare a traseelor, instalații în aer liber de interpretare a naturii.

2

Programul poate fi accesat de unităţile administrativ-teritoriale, inclusiv subdiviziuni administrativ – teritoriale ale acestora; instituţii publice, organizaţii neguvernamentale; operatori economici, muzee, instituții din sistemul național de cercetare-dezvoltare și instituții de învățământ superior acreditate. Aceștia pot depune proiecte care să fie asociate sau să includă o arie protejată din România.

Comentariu

Sunt convins că cine a propus acest proiect a avut intenții bune. Ca orice drum spre Necuratul. Dacă există unul. Eu nu sunt la fel de optimist că acest program va fi benefic României. După ce am văzut pe viu ce dezmăț e în Delta Dunării, cum e distrus ecosistemul acolo, cum an de an omul mușcă, chiar rupe, din teritoriul natural al speciilor protejate, pot să concluzionez că unele lucruri ar trebui să rămână ascunse ochilor noștri. Știu că în acest fel am priva o mare parte din populație de fumusețile patriei, dar ca să țin vita departe de aceste comori, mi-aș asuma sabotarea programului ECO-Turism. Sper să nu dea roade. Căci dacă se va merge până la capăt, va trebui să facem drum vitei de român ca să ajungă în inima sălbăticiei. Să-și poată pune cortul, să frigă mici și să asculte manele.




Românul care nu are nici un respect pentru ariile naturale protejate (fiindcă nu le înțelege valoarea) vrea drum asfaltat până în vârful muntelui. Chiar dacă îi pui coșuri de gunoi din cinci și cinci metri, tot pe jos va arunca. Va ignora cu nonșalanță orice afiș cu „Fumatul interzis”, pe motiv că legea e opțională. Și discutabilă. Sau că are și el drepturi, „în pana mea!”. Sunt nervos. Dacă nu te regăsești în descrierea de mai sus n-ai nici un motiv să te simți lezat. Probabil înțelegi, ca și mine, că n-ai nici un viitor la tine acasă dacă îți bați joc de tot ce te înconjoară. Dacă ești în vreun fel ofensat, atunci… știi unde e problema.

Începând de luni, 7 noiembrie 2016, românii care vor să-și spună punctul de vedere pe marginea acestui proiect o pot face pe site-ul ministerului. Cei interesați de ariile naturale protejate pot trimite comentarii vreme de zece zile, după care proiectul își va urma cursul firesc de avizare.

Care sunt ariile naturale protejate ale României

Locurile inpresionante ale acestei țări, care pot fi catalogate drept obiective de interes național, sunt grupate în mai multe categorii. Pe de o parte avem ariile naturale protejate de interes național, care ocupă circa 8% din suprafața țării (aproximativ 1.000 la număr). Ultimele locuri protejate din România care au fost incluse pe această listă au fost adăugate în 2007. Exemple: Defileul Mureșului Superior, Rezervația de orbeți de la Apahida, Gura Dobrogei, Ostroavele Cama-Dinu-Păsărica. Urmează ariile naturale protejate de interes internațional, unde intră rezervațiile biosferei și siturile RAMSAR.

În prima categorie figurează Delta Dunării (580.000 de hectare), Parcul Național Retezat (38.047 de hectare) și Pietrosul Rodnei (46.399 de hectare). Siturile RAMSAR sunt zone umede în care habitatul păsărilor acvatice este garantat printr-o convenție semnată la nivel internațional. Documentul a fost întocmit în februarie 1971 în orașul iranian Ramsar, iar România a aderat la acest tratat în 1991. De atunci și până acum, pe lista RAMSAR au fost adăugate 19 situri protejate. Exemple de situri RAMSAR: Delta Dunării, Lunca Mureșului, Parcul Natural Porțile de Fier, Ostroavele Dunării – Bugeac – Iortmac, Confluența Olt-Dunăre.




În a treia categorie intră siturile care fac parte din rețeaua de arii protejate Natura 2000. Această rețea, constituită la nivel european, are menirea de a proteja habitatele naturale de interes comunitar și, pe termen lung, de a asigura resursele necesare dezvoltării lor din punct de vedere socio-economic. România are în prezent 383 de situri de importanță comunitară, printre care amintim: Brațul Măcin, Cheile Bicazului-Hășmaș, Cheile Cernei, Dunele marine de la Agigea, Izvoarele sulfuroase de la Mangalia.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.