Dacă nu vă mai amintiți, Primăria Setorului 1 este prima din București, și probabil din toată țara, care a promis că va demara un program de reabilitare termică a caselor. Anunțat încă de pe vremea primarului Chiliman, proiectul de termoizolare a locuințelor individuale a fost pus în umbră de cel de reabilitare termică a blocurilor. În ultimii ani, edilii au căutat soluții viabile de punere în practică a acestui vis și e posibil să le fi găsit.
Un proiect-pilot, care prevede selectarea a 35-50 de case din Sectorul 1 în vederea termoizolării, se află printre cele 15 alese la nivel european pentru a intra într-un program de mentorat derulat de Asociația Ashoka și Fundația Schneider Electric. Acceleratorul de inovații, creat pentru identificarea unor soluții de combatere a sărăciei energetice și de promovare a sustenabilității energetice, a strâns laolaltă 28 de idei inovatoare din cinci țări din Europa Centrală și de Est.
Despre această campanie am mai scris AICI.
Dintre cele 15 proiecte care s-au calificat în finală, 4 au fost promovate de români. Vreme de 5 luni, ei vor primi: îndrumare pentru dezvoltarea unei strategii de scalare și accelerare a impactului social pe care îl au proiectele lor; suport de la specialiști și organizații din domeniu; oportunități de sprijin suplimentar (de mentorat și financiar); 3.500 de euro premiu pentru câștigător.
Azi vorbim pe larg despre proiectul inițiat de Răzvan Munteanu, consilier personal al primarului Sectorului 1, și despre planurile primăriei în ceea ce privește reabilitarea termică a caselor.
Primăria Sectorului 1 plănuiește de mai mulți ani să pornească acest proiect, cu finanțare de la bugetul local. Cum a venit ideea de a înscrie un proiect-pilot în campania Ashoka și Schneider Electric?
„Da, într-adevăr este un proiect mai vechi al administrației Sectorului 1, însă până acum a avut prioritate programul de reabilitare termică a blocurilor. Motivul principal a fost legat de angajamentele luate de administrația Sectorului 1 cu privire la reducerea masivă a emisiilor de CO2, la reducerea consumului de energie primară, respectiv la reducerea costului facturilor pentru încălzire. De asemenea, existența unui cadru legal clar pentru reabilitarea termică a blocurilor și motivația de atingere a obiectivelor menționate mai sus au condus la prioritizarea bugetelor către acest program.
În prezent, reabilitarea blocurilor a intrat pe ultima sută de metri, iar la începutul anului viitor se va încheia. Din acest motiv, reabilitarea termică a caselor a devenit o prioritate pentru administrația primarului Dan Tudorache. Am inițiat un proiect-pilot în care vor fi selectate 35-50 de case, din lista cererilor depuse de cetățeni.
Vom selecta imobile de diferite dimensiuni, cu suprafețe construite de maximum 160 mp, din diferite zone geografice ale sectorului, din ani diferiți de construire și imobile realizate din materiale de construcție diferite. De la început trebuie înțeles faptul că acest program de reabilitare termică a locuințelor unifamiliale își propune îmbunătățirea performanțelor energetice ale imobilelor, nefiind un program de consolidare, respectiv de reparații capitale. De aceea, imobilele selectate vor trebui să nu prezinte risc seismic, iar acoperișurile să se afle într-o stare bună.
Având în vedere toate aceste elemente, am realizat că este necesară și expertiza unor specialiști din domeniu, care să ne suțină în dezvoltarea proiectului-pilot. Astfel, a apărut oportunitatea programului de mentorat organizat de Ashoka și ne-am gândit că ar fi extrem de util de a aplica cu proiectul nostru, în vederea dezvoltării proiectului-pilot.”
Ce sperați să obțineți prin intermediul acestui accelerator de soluții, în afară de finanțare?
„Primăria Sectorului 1 asigură toate fondurile necesare implementării atât a proiectului-pilot, cât și a întregului program de reabilitare termică a caselor, programul fiind cu zero costuri pentru locuitorii Sectorului 1 care locuiesc la case, așa cum este și pentru cei care locuiesc la blocuri. Ashoka nu acordă finanțare pentru dezvoltarea proiectului, ci asigură experți din domeniu, care vor oferi suport tehnic de specialitate.
Așteptarea noastră este ca, prin intermediul experților puși la dispoziție prin Ashoka, să putem defini tehnic proiectul-pilot, să identificăm categoriile de lucrări ce pot fi standardizate, precum și soluții tehnice legate de implementarea unor tehnologii de eficiență energetică. De asemenea, aspectele de natură legală care pot constitui constrângeri, pe care sperăm să le rezolvăm în cadrul proiectului-pilot.”
Ce diferență este între termoizolarea unei case și termoizolarea unui bloc?
„În cazul blocurilor putem vorbi de elemente de proiectare standardizate, având în vedere că majoritatea blocurilor au fost construite după proiecte tip, cu mici diferențe, de la caz la caz.
De asemenea, contractele de mandat au fost semnate cu asociațiile de proprietari, ca reprezentanți ai tuturor proprietarilor. În cazul caselor, vorbim de proiecte individuale, cu particularități arhitecturale specifice pentru fiecare imobil, cu identificarea de soluții personalizate necesare a fi implementate. Prin proiectul-pilot dorim identificarea unor categorii de soluții tehnice, pe care să le putem implementa pentru toate tipurile de case.”
Reabilitarea termică a caselor prevede și înlocuirea centralelor termice sau doar anveloparea exterioară?
„Scopul proiectului-pilot este acela de a identifca categoriile de lucrări necesare, precum și echipamentele necesare a se schimba, desigur în limita unor indicatori de performanță energetică. Atât izolarea termică a suprafețelor opace, vitrate, cât și evaluarea de la caz la caz a centralelor sau montarea de panouri fotovoltaice pot reprezenta soluții tehnice pe care dorim să le implementăm. Toate aceste lucruri dorim să le clarificăam în cadrul proiectului-pilot.”
De ce facem reabilitarea termică a caselor din bani publici?
- Utilitatea proiectului: În cadrul întâlnirilor cu proprietarii acestor imobile, aceștia și-au exprimat dificultățile financiare de implementare a unui asemenea proiect. De asemenea, proiectul rezolvă o nevoie socială de bază și anume accesul la energie electrică și termică, în condiții economice sustenabile.
- Consensul politic: Hotărârea de consiliu local nr. 280/2017, prin care a fost aprobată strategia „privind implementarea la nivelul Sectorului 1 al Municipiului București a programului local multianual de creștere a performanței energetice a locuințelor unifamiliale” pentru perioada 2018 – 2030, a trecut cu unanimitate, toți actorii politici din consiliu aprobând proiectul.
- Decența proiectului: Considerăm că, deși la prima vedere criticii pot contesta cheltuirea banilor publici pe proprietate privată, vorbim de fapt de o investiție pe termen lung, realizată de administrația publică locală, ca măsură de îmbunătățire a eficienței energetice și de combatere a sărăciei energetice.
De asemenea, prin acest proiect se vor crea și locuri de muncă și se va diminua marginalizarea socială.
- Renovarea fondului existent de clădiri, în vederea creșterii performanței energetice a acestora, reprezintă una dintre cele mai semnificative și strategice investiții care poate fi realizată. Mesajul-cheie al Directivei privind eficiența energetică, dar și al Legii nr. 121/2014 privind eficiența energetică, îl reprezintă atingerea obiectivului UE de scădere a consumului de energie cu 20% până în 2020 și atingerea obiectivelor pe termen lung de protecție a mediului, menționate în foile de parcurs privind energia și reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Beneficiile unor astfel de realizări au impact major asupra multor aspecte ale economiei și societății.
- Proiectul creează o experiență pozitivă –Este foarte important să înțelegem faptul că proiectul de reabilitare a caselor NU se va implementa în imobilele cu suprafețe mari (suprafața maximă reabilitată este de 160 mp, conform strategiei aprobate). De asemenea, nu se vor face intervenții la clădirile monument istoric sau la cele aflate în zone protejate. Proiectul își propune să rezolve o nevoie socială de bază, și anume accesul la condiții de confort decente, la costuri decente.
- De asemenea, schimbarea aspectului urbanistic, prin renovarea fațadelor, va crea o stare de bine. Din aceste motive, considerăm că implementarea proiectului creează o experiență pozitivă.
- Fezabilitate: Din experiența programului de reabilitare a blocurilor știm că astfel de programe sunt fezabile. Foarte importante sunt categoriile de lucrări ce urmează a se implementa, raportate la economiile obținute prin reducerea facturilor.
Leave a comment