Simion Bogdan Mihai, cobzarul doctor în Litere care culege muzica uitată de la sate, concert la palat

Simion Bogdan Mihai cântă la cobză, live, în fața unui public vrăjit de muzica lui

Share This:

Simion Bogdan Mihai e deplin convins că rasismul e cel care îi împiedică pe români să aprecieze muzica țigănească veche, să vadă dincolo de aparențe. Un demers obligatoriu pentru a fi încredințat că se înșală ar fi acela de a elimina toate prejudecățiile pe care, fortuit sau metodic, le-ai acumulat în viață.

Cel mai probabil, cei care vor sări ca arși la acuzația de „rasism” sunt tocmai cei care susțin că manelele, muzica lăutărească veche și tot ce cântă rromii azi sunt produse ale unei rase inferioare. Eu aș săpa adânc în ființa mea pentru a încerca să înțeleg dacă aversiunea pentru manele are substrat ideologic sau e pură preferință muzicală. Fac asta des, deoarece am crescut într-un mediu în care s-a cultivat antipatia față de țigani.

Cum explică Simion Bogdan Mihai reacția virulentă a unor români față de manele?

Este rasistă și nimic altceva. Dacă aceeași categorie de oameni ar avea la fel de multe lucruri împotriva Alexandrei Stan sau a Innei, cum are și împotriva lui Florin Salam și a lui Adi Copilul Minune, eu m-aș declara fericit și aș spune că nu sunt rasiști. Dar ei au ce au cu rromii, nu cu muzica proastă, că muzica proastă o fac și românii de te doare capul. Și nu zice nimeni nimic de ei”, spunea muzicianul într-un interviu pentru republica.ro.

Dar cine este Simion Bogdan Mihai?

Simion Bogdan Mihai – cobzar tânăr ce culege muzică veche, lăutar, pasionat de folclor, realizator radio și TV de etnie rromă.

A început să studieze cobza la vârsta de 15 ani cu lăutarul Constantin Gaciu, la Slatina. A studiat la Colegiul Național „Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea, ale cărui cursuri le-a absolvit în anul 2009. Și-a continuat studiile la Facultatea de Litere a Universității din București. Aici a obținut licența în Studii Culturale Europene și masterul în Cultură și Politică în Context European și Internațional, în anul 2014.

Aceeași facultate i-a acordat titlul de doctor, în urma realizării tezei Imaginea regelui Carol I în presă: antidinastici și pro-carliști.

Cobzarul doctor în Litere Simion Bogdan Mihai culege muzica uitată de la sate încă din anul 2010. Atunci a început să călătorească prin toate zonele rurale din România, pentru a descoperi cântece lăutărești vechi și „muzici de tradiție orală” de pe tot cuprinsul țării. În mai 2021 a publicat albumul Valahia în Demol, alcătuit din cântece din Muntenia și Oltenia anilor 1800.

Eu conserv o muzică mică, orală și analfabetă. Sunt niște cântece care nu sunt mai vechi, dacă e să fim foarte sinceri, de jumătatea secolului al XIX-lea. Practic, o metodă amestecată în care ascult înregistrări care s-au făcut la Institutul de Etnografie și Folclor, primii folcloriști care au imprimat la noi au fost după 1915, iar înregistrările nu sunt mai vechi de începutul secolului XX și combin cu oarece informații de arheologie muzicală care țin de spațiul respectiv, întâlnindu-mă cu lăutari foarte bătrâni care azi nu mai cântă repertoriul vechi. Dar ei mă ajută pe mine prin mărci de comportament sau de limbaj…”

Simion Bogdan Mihai, concert LIVE la Palatul Bragadiru

Pe 9 decembrie, Bogdan Simion Mihai va susține un concert LIVE la Palatul Bragadiru din București. Nu vine singur, ci cu Lăutarii de Mătase – Nelu Răducanu (țambal), Cornel Neacșu (acordeon), Robert Adam-Szoltan (contrabas) și Mandi Pană (vioară).

La începutul lunii noiembrie, aceeași formulă de muzicieni a umplut Sala Palatului din Capitală.

Biletele au fost puse în vânzare AICI la două categorii de preț:

Bilet simplu: 150 lei

Bilet Front Seat: 180 lei

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.