Sistemul care prezice un cutremur cu până la 8 ore înainte de producerea lui, lansat în România

În prezent, cele mai avansate sisteme pot detecta un cutremur cu cel mult 180 de secunde înainte de producerea lui

Share This:

Un miracol științific, la care americanii și japonezii lucrează de câteva decenii, s-a produs în Israel. O companie din această țară a dezvoltat un sistem capabil să detecteze seismele mai mari de 4,5 pe Richter cu până la 8 ore înainte. Vestea bună e că el va fi prezentat, în premieră, în România. Acum nu mai tremurăm la cutremur.

Reprezentanții companiei Ionoterra au dat lumii vestea cea mare, anunțând că au dezvoltat un sistem unic de alertare în caz de cutremur, care bate toate aplicațiile disponibile în prezent. Botezat Ionoterra Earthquake Prediction, sistemul este capabil să prezică producerea unui cutremur cu o acuratețe de peste 90% și să alerteze populația în timp util. Conform datelor companiei, timpul de reacție pe care îl au autoritățile se încadrează între 4 și 8 ore.

Noul instrument, care va fi prezentat în cadrul unui programat în București la sfârșitul acestei luni, este capabil să localizeze exact un viitor cutremur, să indice când va avea loc și care va fi magnitudinea seismului.

În prezent, cele mai avansate sisteme de predicție din America pot emite un semnal de alarmă cu cel mult 3 minute înainte ca unda de șoc să lovească. În Japonia, sistemele bazate pe o rețea de instrumente seismice și geodezice pot pune pune în alertă autoritățile cu cel mult două minute înainte de cutremur.

Cum funcționează noul sistem de predicție

Pentru a determina unde și când va lovi următorul cutremur de magnitudine peste 4,5 pe Richter, specialiștii Ionoterra nu stau cu ochii pe mișcările scoarței terestre, ci pe activitatea seismică reflectată în ionosferă. Ionosfera este partea superioară a atmosferei, care acționează ca un înveliș de electroni, atomi și molecule încărcate electric.

Citește și: Ce faci în caz de ger, viscol, furtuni și alte calamități care îți pun viața în pericol

Ionosfera înconjoară Pământul și se găsește la înălțimi cuprinse între 50 și 1.000 de kilometri.

Fiindcă orice activitate seismică de pe Pământ este reflectată în ionosferă, atât înainte, cât și în timpul și după producerea ei, acest înveliș al planetei noastre este purtător de informație extrem de importantă pentru cercetători.

Cum funcționează sistemul de radare. Credit foto: ionoterra.com

Compania israeliană a dezvoltat un sistem de radare cu ajutorul cărora scanează un anumit sector al ionosferei aflat deasupra unei zone seismice active. Printre zonele seismice active se numără și Vrancea.

Sistemul dezvoltat de israelieni e capabil să realizeze o hartă de risc în timp real pentru oricare dintre zonele monitorizate. Informațiile furnizate de senzori și radare pot pune în gardă autoritățile cu 4-8 ore înainte de producerea unui cutremur, oferind un avans uriaș echipelor de salvare.

Acest lucru înseamnă că zonele populate aflate în zonele de risc imediat pot fi evacuate mult mai rapid și mai eficient. Mai mult, asta înseamnă o reducere considerabilă a numărului de victime (morți și răniți) în caz de seism devastator.

Mai mult de atât nu știu, dar voi reveni cu detalii și lămuriri după eveniment. Dacă aveți întrebări despre acest sistem, vă rog să le lăsați aici! Promit să le dau mai departe.

Imagine de Angelo Giordano de la Pixabay

2 Comments on "Sistemul care prezice un cutremur cu până la 8 ore înainte de producerea lui, lansat în România"

  1. cind va avea loc lansarea si care este locatia?

    • Pe 29 noiembrie, ora 14.00, undeva la Piața Presei Libere, însă accesul e pe bază de invitație. Vă țin la curent cu discuțiile care s-au purtat

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.