Soldații români și americani din baza de la Deveselu sunt cazați ca la un hotel de trei stele

Credit foto: Sever Gheorghe

Share This:

Baza de la Deveselu, județul Olt, construită pentru a contracara orice atac cu rachete balistice cu rază de acțiune mică și medie (sub 5.500 km), este unul dintre cele mai păzite locuri din Europa în acest moment. În acest sanctuar de radare și sisteme de detectare de ultimă generație, care se întinde pe 700 de hectare, își fac veacul circa 300 de soldați români și americani. Stagiul lor durează un an, la finalul căruia trupele sunt înlocuite cu unele noi. Baza de la Deveselu a fost construită de americani, care au alocat 400 de milioane de dolari. Și România a avut o contribuție financiară, însă aceasta a fost una destul de mică – 11 milioane de euro. Însă facilitatea de la Deveselu generează o cheltuială anuală de circa 20 de milioane de dolari. În zilele care urmează, scutul antirachetă va fi predat NATO, pentru a se alătura sistemului integrat defensiv al Organizației Trans-Atlanticului de Nord în Europa. Vă prezint în premieră fotografii din interiorul bazei și scutului de la Deveselu, precum și aspecte din viața de zi cu zi ale militarilor dislocați aici.
Soldații încartiruiți la Deveselu stau mereu cu degetul pe trăgaci. De parcă asta ar ajuta la ceva. Cu toate acestea, starea de alertă în care se află este permanentă și îi solicită pe militari la maximum. Spre deosebire de alte baze militare de pe teritoriul României, cea de la Deveselu oferă soldaților un mediu propice detensionării după o zi de muncă.

4

Ei au la dispoziție spații de relaxare, care le asigură accesul la activități de care alți militari nu se pot bucura. Baza e dotată cu sală de forță ultramodernă, sală de jocuri și calculatoare, unde pot comunica cu familiile via Internet. Programele TV sunt la discreția lor când ies din tură, iar magazinul din incinta bazei le oferă tot ce-și doresc în materie de produse alimentare și de igienă personală.

3

7

Popota unde se prepară mâncare soldaților seamănă, mai degrabă, cu bucătăria de la McDonalds, iar locul unde militarii iau masa aduce cu un restaurant dintr-o clădire de birouri. Când vine vorba de somn, fiecare militar are camera lui, dotată cu pat, noptieră, frigider, cuptor cu microunde și masă de lucru. În cele mai multe unități militare de la noi, soldații dorm în paturi suprapuse, la comun.

5

6

8..

Baza de la Deveselu, tehnologie de ultimă oră. Scutul antirachetă este dotat cu un sistem ultraperformant de senzori și radare, capabil să detecteze orice rachetă balistică, cu rază de acțiune mică sau medie, lansată de pe teritorii inamice. Din momentul detectării, radarele urmăresc traiectoria rachetei inamice și alertează centrul de comandă. Pentru anihilarea amenințării, sunt lansate „rachete” de interceptare SM-3, care nu au nici un fel de încărcătură explozivă. Distrugerea rachetelor inamice se face numai prin forța impactului dintre cele două corpuri.

lansator rachete

Iată una dintre cele trei baterii cu rachete interceptoare SM-3

Fotografie realizată în interiorul centrului de comandă de la Deveselu, în timpul vizitei oficialităților, cu prilejul inaugurării. Credit foto: europafm.ro

Fotografie realizată în interiorul centrului de comandă de la Deveselu, în timpul vizitei oficialităților, cu prilejul inaugurării. Credit foto: europafm.ro

Baza militară de la Deveselu este numai o parte a uriașului sistem de apărare al NATO din Europa. În paralel, în Turcia e operațional un sistem avansat de radare terestre, amplasate cu scopul de a detecta din timp orice rachetă ostilă. Azi au început lucrările la baza militară antirachetă din Polonia, în timp ce în apele teritoriale ale Spaniei patrulează patru nave de luptă americane, dotate cu sistem defensiv de interceptare a rachetelor balistice. Danemarca și Olanda au început să-și modernizeze fregatele, astfel încât să dețină radare performante pentru detectare timpurie, în vreme ce Marea Britanie și-a luat angajamentul să dezvolte un sistem de radare terestre. Centrul de comandă al tuturor operațiunilor se află în Germania.

Inaugurarea sa a stârnit reacții vehemente din partea oficialilor ruși, care văd în această bază un pericol pentru securitatea Rusiei. În ciuda asigurărilor date de forțele NATO și de oficialii români și americani, autoritățile de la Moscova consideră amplasarea scutului antirachetă la Deveselu un act de agresiune, care necesită măsuri urgente din partea Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat îngrijorarea Rusiei cu privire la escaladarea conflictului dintre cele două superputeri, odată cu expansiunea Occidentului în statele Europei de Est. “Am spus de când a început această poveste că experţii noştri sunt convinşi că dezvoltarea sistemului antirachete balistice ridică o anumită ameninţare la adresa Federaţiei Ruse. Întrebarea nu este dacă vor fi sau nu luate contramăsuri, măsuri sunt deja luate pentru a menţine securitatea Rusiei la un nivel necesar. Încă de la început am spus că, în opinia experţilor noştri, scutul antirachetă reprezintă o ameninţare la adresa statului nostru”, a precizat Peskov.

La rândul său, analistul rus Konstantin Bogdanov a afirmat că elementele scutului vor deveni, inevitabil, ţinte prioritate în cazul unui război nuclear, posibil chiar ţinte pentru atacuri preventive. „Ţări precum România, care găzduiesc sisteme antirachetă americane, ar putea fi singurele victime, iar Statele Unite să se împace apoi cu Rusia deasupra ruinelor fumegânde ale elementelor est-europene ale scutului antirachetă”, a adăugat analistul pentru lenta.ru, informație preluată de New York Times.

Ți-a plăcut articolul? Dă-mi un LIKE!


Be the first to comment on "Soldații români și americani din baza de la Deveselu sunt cazați ca la un hotel de trei stele"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.