Sorin Oprescu, la un pas de infarct. Ce trebuie să facă fostul primar general pentru a rezista în arest

Share This:

Sorin Oprescu, arestat pentru luare de mită. Primarul suspendat al Bucureștiului, Sorin Oprescu, poate suferi oricând un infarct miocardic, dat fiind istoricul medical al acestuia. Luni, Oprescu a resimțit dureri în zona pieptului, simptome asemănătoare unui preinfarct, și a fost transportat de urgență la spital pentru investigații de specialitate. El se află în Arestul Poliției Capitalei încă din 6 septembrie, sub acuzația de luare de mită.

Primarul Capitalei trece prin cea mai grea încercare a vieții lui și lucrurile se pot agrava în cazul unei condamnări. Arestul și condițiile de detenție îi pot fi fatale, întrucât primarul general suferă de diabet insulino-dependent, care în timp i-a afectat grav inima. Edilul a suferit o intervenție pe cord în Franța, unde i s-a montat un stent, adică un tub din oțel inoxidabil. Aceste dispozitive (stenturi) se instalează pe arterele coronare blocate, cu scopul revascularizării acestora.

În plus, edilul general e fumător, viciu la care nu a putut renunța în ciuda mai multor încercări. Sorin Oprescu avea, în libertate, un regim de viață special, însă de care îi va fi greu să se țină în arest sau în închisoare. Am cerut părerea unui specialist în diabet și boli de nutriție pentru afla în ce măsură Sorin Oprescu poate face față condițiilor din arest.

Sorin Oprescu, la un pas de infarct. Ce istoric medical are fostul primar

Doctorul clujean Adrian Copcea, medic primar nutriționist-diabetolog, este de părere că un om cu un asemenea istoric medical poate suferi un infarct în orice moment, din cauza stresului prin care trece. „Diabetul, fumatul și stresul sunt agresori clasici ai sistemului cardiovascular. Predispoziţia pentru infarct miocardic, accident vascular cerebral, arteriopatie periferică (afectarea vaselor sanguine ale piciorului) este cu atât mai mare cu cât solicitarea emoţională este mai mare, diabetul este în dezechilibru iar stresul emoţional este mare. Proporţional riscul creşte atunci când toţi aceşti factori coexistă”, spune medicul, care consideră că primul lucru pe care ar trebui să-l facă un diabetic cu probleme cardiace este să renunțe la fumat.

„Oprirea fumatului este obligatorie, sub nicio formă fumatul nu este o alegere de acceptat în prezenţa unui context în care deja există în istoric diabetul zaharat şi o afectare majoră a vaselor inimii, care a şi necesitat montarea unui stent”.

Pentru a face față arestului, procesului și unei eventuale condamnări, Sorin Oprescu trebuie să se întoarcă la un regim de viață apropiat de cel pe care-l avea înainte de a intra în vizorul DNA.

„Regimul alimentar o componentă majoră a unui stil de viaţă care să protejeze organismul. Regimul trebuie să asigure o greutate sănătoasă, contribuie la protejarea sistemului cardiovascular şi la menţinerea rezultatelor diabetului între limitele de siguranţă. Un regim adaptat diabetului şi bolii de inimă este întotdeauna un regim divers în care alimentele valoroase pentru cele două afecţiuni trebuie să fie prezente şi în cantităţi potrivite, iar alimentele periculoase sau inutile să fie excluse sau în cantităţi minime.

Zahărul, mierea de albine, sucurile, gemurile şi dulciurile cu zahăr cresc repede şi semnificativ glicemia şi de aceea trebuie evitate în diabetul zaharat tip 2. De asemenea, excluderea alimentelor de proastă calitate nutriţională, mai ales a celor foarte bogate în calorii pe seama zaharurilor şi grăsimilor industriale, sunt de evitat. Sunt, de asemenea, de evitat mezelurile de calitate inferioară, margarinele şi cremele obţinute prin proceduri deja demonstrate ca fiind periculoase (grăsimile parţial hidrogenate forma trans). În schimb sunt de încurajat alimentele de calitate, pe cât posibil de provenienţă sigură şi preparate acasă ţinând cont de nişte reguli.

Persoanele cu diabet tip 2 trebuie să menţină în anumite limite consumul de pâine, cereale, cartofi, orez, paste făinoase, mămăligă, mazăre, fasole şi fructe”, spune medicul.

Hrană pentru diabetici

Inculpații din Arestul Poliției Capitalei, dar și condamnații încarcerați, nu sunt hrăniți cu mâncare bio ori extrem de sănătoasă. În cazul lui Oprescu se va face excepție, mai ales fiindcă acest lucru va veni ca recomandare din partea unui medic specialist în diabet și nutriție. Însă, hrana adaptată bolilor sale nu e suficientă dacă nu e servită la ore fixe și completată cu activități în aer liber și sport.

„Activitatea fizică este, de asemenea, deosebit de importantă. Un program de mişcare potrivit, începând cu mersul pe jos, are beneficii deosebite în aceste afecţiuni. Pentru gestionarea problemelor emoţionale este indicată discuţia cu un psiholog. Nu în ultimul rând, urmarea tratamentului medicamentos de prevenţie, la indicaţia medicilor (cardiolog, diabetolog, medic de familie etc.) este deosebit de importantă. Beneficiile unui stil de viaţă echilibrat (alimentaţia echilibrată, activitatea fizică, starea psihică bună, renunţarea la fumat, autoanaliza, vizita la medic) sunt de necontestat şi pot asigura o mult mai bună stare fizică şi psihică”.

Cum poate scăpa Oprescu de judecată

În cazul unei condamnări, Sorin Oprescu poate profita de prevederile legale referitoare la reducerea pedepsei, la fel ca orice alt deținut. Fiindcă are peste 60 de ani, fostul primar poate fi eliberat condiționat după efectuarea a 50% din pedeapsă. Detenția se poate reduce și dacă scrie cărți sau lucrări științifice și dacă are un comportament exemplar.

Până acolo, însă, se poate ajunge la amânarea executării pedepsei, ca urmare a stării precare de sănătate.

Conform articolului 589 din Codul de procedură penală, o persoană care suferă de o boală care nu poate fi tratată în reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi care face imposibilă executarea imediată a pedepsei poate obține o păsuire, pe durată determinată, la executarea pedepsei. Condițiile complementare sunt: specificul bolii să nu permită tratarea acesteia cu asigurarea pazei permanente în reţeaua sanitară a Ministerului Sănătăţii şi instanţa să decidă că amânarea executării şi lăsarea în libertate nu prezintă un pericol pentru ordinea publică.

UPDATE: Medicii din Arestul Poliției i-au respins cererea de a se trata în libertate

Sorin Oprescu nu va putea ieși din celulă pentru a fi consultat de medici din afara arestului, fiindcă medicii centrului de diagnostic și tratament ambulatoriu Dr. Nicolae Kretzulescu, aflat în subordinea MAI, i-au respins cererea de a se trata la Spitalul Universitar. Oprescu va fi consultat în continuare la locul de detenție, iar dacă sănătatea lui se va agrava, abia atunci va primi învoire.

Unul dintre avocații lui Oprescu, Alexandru Chiciu, a reacționat deja în urma deciziei centrului medical, spunând că Sorin Oprescu este în stare gravă și că nu poate fi tratat corespunzător în stare de arest.

Fostul primar ceruse miercuri permisie să fie consultat de medicii de la Spitalul Universitar. După câteva ore, timp în care s-a speculat că va fi trimis la Spitalul Militar, Oprescu a primit înștiințarea că cererea i-a fost respinsă.

Be the first to comment on "Sorin Oprescu, la un pas de infarct. Ce trebuie să facă fostul primar general pentru a rezista în arest"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.