Sorin Oprescu, un alt domn Lăzărescu?

Share This:

Sorin Oprescu rămâne în arest preventiv, a decis în urmă cu puțin timp Curtea de Apel București. Decizia nu mai poate fi atacată de apărătorii săi, fiind definitivă. Astfel, primarul suspendat al Capitalei va mai petrece încă 30 de zile la „Beciul domnesc”, în ciuda tuturor încercărilor sale de a ieși de la zdup pentru a se căuta de boli. Departe de a fi un susținător al lui Sorin Oprescu sau al oricărui inculpat/acuzat de luare de mită, cred că acest om e în pericol.

Acest om care, zic procurorii, fura din banii noștri, este în acest zile o minge de ping-pong între o instituție a statului și alta. Acest om are toate șansele să devină un al doilea domn Lăzărescu, prin plimbările repetate de la un spital la altul, prin expunerea sa publică excesivă.

După ce joi a fost lăsat să se deplaseze la Institutul Oncologic pentru a-și face un examen medical, care să concluzioneze dacă are cancer sau nu, Oprescu a fost întors din drum fiindcă glicemia ridicată face imposibilă realizarea examenului computer-tomograf. Astfel, a fost transferat la Institutul de Diabet Nicolae Paulescu pentru a i se verifica glicemia.

Pe 14 octombrie se va întoarce la Institulul Oncologic pentru examenul medical de depistare a cancerului. Acest du-te-vino, început la 26 septembrie, când a fost lăsat să meargă la Spitalul Universitar, nu face decât să-i accentueze boala cardiacă și diabetul. Nu mi-e milă de primarul Oprescu, ci de consecințele grave pe care le vor avea aceste acțiuni ale instituțiilor statului în eventualitatea în care inculpatul Oprescu nu va mai prinde ziua în care va fi trimis în judecată.

În cazul unei condamnări, Sorin Oprescu poate profita de prevederile legale referitoare la reducerea pedepsei, la fel ca orice alt deținut. Fiindcă are peste 60 de ani, fostul primar poate fi eliberat condiționat după efectuarea a 50% din pedeapsă. Detenția se poate reduce și dacă scrie cărți sau lucrări științifice și dacă are un comportament exemplar.

Până acolo, însă, se poate ajunge la amânarea executării pedepsei, ca urmare a stării precare de sănătate. Conform articolului 589 din Codul de procedură penală, o persoană care suferă de o boală care nu poate fi tratată în reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi care face imposibilă executarea imediată a pedepsei poate obține o păsuire, pe durată determinată, la executarea pedepsei. Condițiile complementare sunt: specificul bolii să nu permită tratarea acesteia cu asigurarea pazei permanente în reţeaua sanitară a Ministerului Sănătăţii şi instanţa să decidă că amânarea executării şi lăsarea în libertate nu prezintă un pericol pentru ordinea publică.

Dar, ce se întâmplă dacă nu se mai ajunge aici? Dacă vom avea un alt domn Lăzărescu?


3 Comments on "Sorin Oprescu, un alt domn Lăzărescu?"

  1. Noroc cu DNA-ul, cum spunea cineva, ca altfel, cu 12 boli, murea in Primarie, fara consult si fara tratament.

  2. Si totusi daca este atat de bolnav, de ce nu isi da demisia din functia de primar general?

    • Oprescu e oficial demis. Prefectul l-a suspendat din funcție, conform legii, după ce a așteptat decizia definitivă a instanței de arestare preventivă. De ce nu și-a dat demisia, înainte de a fi suspendat? Poate pentru că suferă de aceeași manie sau grandomanie de care suferă Victor Ponta, care refuză să demisioneze „doar pentru că e suspectat” de fapte de corupție. Pentru un om aflat într-o funcție publică, chiar și suspiciunea că a săvârșit o faptă penală ar trebui să fie suficientă pentru a se retrage din prima linie pentru a se pune la dispoziția anchetatorilor. Mai ales dacă e nevinovat cum susține.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.