Stația de metrou Piața Victoriei, închisă de ANPC? Motivul e halucinant

Share This:

Se întâmplă lucruri ciudate în București, iar cel care a ieșit în evidență cel mai mult azi este decizia surprinzătoare a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) de a obliga Metrorex să-și suspende activitatea în stația de metrou Piața Victoriei. Motivul care a dus la luarea acestei decizii este incredibil. O femeie a depus o plângere potrivit căreia și-a prins piciorul între peron și trenul de metrou. ANPC a considerat că societatea care operează transportul în subteran i-a pus în pericol viața și a decis suspendarea activității și penalizarea companiei cu 20.000 de lei. Contactați telefonic, reprezentanții Metrorex au declarat că vor oferi un răspuns în scurt timp la decizia unilaterală a Autorității. Aceștia au declarat că este o neînțelegere și că activitatea metroului nu poate fi sistată.
În cursul anului 2014, mai precis în luna mai, reprezentanții Metrotex au fost nevoiți să taie peroanele cu flexul, deoarece acesestea erau prea late și nu permiteau accesul noilor trenuri abia cumpărate. E vorba de cele 16 trenuri CAF, achiziționate pentru înnoirea materialului rulant al Metrorex. Conform celor de la Metrorex, peroanele de pe Magistrala a doua, unde circulă trenurile CAF, au fost îngustate cu 5-10 centimetri.

Ce spune ANPC

„Ca urmare a unei reclamații înregistrate la Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor al Municipiului București, potrivit căreia o doamnă și-a prins piciorul în spațiul dintre tren si marginea peronului, Regia METROREX, pentru prestarea de servicii care pot pune în pericol sănătatea sau viața consumatorilor, a fost sancționată contravențional și totodată a fost dispusă măsura de oprire a prestării de servicii până la remedierea abaterilor constatate”, a declarat Paul Anghel, şeful Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din cadrul ANPC, potrivit capital.ro. În prezent, inspectorii ANPC efectuează un control pentru a vedea care este dinstanța regulamentară și de siguranță dintre peroane și trenurile care intră în stații.

Care e reacția Metrorex

„SC Metrorex SA anunţă publicul călător că trenurile de metrou circulă în regim normal pe toate magistralele, în deplină siguranţă.

Cu privire la controlul întreprins de echipa de inspectori ANPC din data de 28.01.2016 în care s-a menţionat că acest control se efectuează ca urmare a reclamaţiei unei călătoare referitor la o situaţie petrecută în data de 12 ianuarie 2016, ora 12 şi reclamată la ANPC în data de 20 ianuarie 2016 (reclamanta afirmă că şi-ar fi prins piciorul între tren şi marginea peronului la staţia Piaţa Victoriei).

Din primele verificări efectuate de Metrorex, prin vizionarea înregistrărilor de pe camerele îndreptate spre peron din staţia Piaţa Victoriei 1 şi Piaţa Victoriei 2, nu s-au identificat incidente de genul semnalat de reclamantă şi nici nu s-a primit la Metrorex o reclamaţie în acest sens.

Cu privire la distanţa dintre tren şi marginea peronului, aceasta variază de la staţie la staţie în funcţie de razele de curbură ale acestora, conform instrucţiei de norme şi toleranţă specifică şi instrucţiei de mişcare referitoare la gabaritul trenurilor.

Pentru informarea corectă a călătorilor, Metrorex are elaborate reguli de călătorie cu metroul afişate în toate trenurile şi staţiile de metrou.

Toate datele de mai sus au fost prezentate şi explicate inspectorilor ANPC în cadrul întâlnirii de astăzi, 28 ianuarie 2016 (între ora 11:45 şi 13:35).

Totodată precizăm că în cadrul discuţiilor nu au fost identificate măsuri pe care ar urma să le ia Metrorex şi în nici un caz aşa cum s-a prezentat în mass-media – închiderea vreunei staţii de metrou.

Zilnic, fiecare dintre cele două staţii de metrou menţionate sunt tranzitate de circa 12.000 de călători, neînregistrându-se probleme deosebite în cei mai bine de 30 de ani de exploatare.

Cerem scuze călătorilor pentru disconfortul provocat de aceste ştiri”.

De ce s-a pripit ANPC?

Din comunicatul remis presei rezultă că ANPC nu ar fi dispus suspendarea activității. În realitate, însă, șeful Direcției Generale de Control, Paul Anghel, a făcut declarații pe pagina sa de Facebook, deci publice, din care reiese faptul că instituția pe care o reprezintă a luat măsurile anunțate pe toate canalele media. Ulterior, domnul Anghel a șters postarea de pe Facebook, înțelegând poate că a dispus o măsură chiar în detrimentul consumatorilor, pe care ar trebui să-i protejeze. Domnul Anghel și echipa sa au făcut instituția pe care o reprezintă de râs pentru că, potrivit celor de la metrou, incidentul pe baza căruia s-a luat această măsură drastică nici n-ar fi existat în realitate. Poate că ANPC ar trebui să verifice temeinic plângerile formulate de cetățeni, înainte să ia decizii radicale.

UPDATE: ANPC insistă

Reprezentanții ANPC au revenit cu precizări pentru a ne lămuri ce măsuri au dispus în cazul Metrorex. E deja de cascadorii râsului:

Nu se închide staţia. Este vorba de oprirea temporară a prestării de serviciu. Prestarea de serviciu a celor de la Regia Autonomă Metrorex poate pune în pericol sănătatea sau poate chiar viaţa consumatorilor, în sensul în care, de exemplu, se pot produce accidente din cauza acestei distanţe între peron şi garnitura de tren. Motiv pentru care fie vor informa consumatorii cu privire la acest aspect, fie se va face un prag sau o trecere prin care să apropie metroul de peron”, a precizat șeful Direcției de Control din cadrul ANPC, Paul Anghel.

Vegis

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.