UPDATE Minsterul Mediului: Derogările nu sunt în detrimentul protejării speciilor
Ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, a reacționat în urma articolelor apărute în presă pe tema campaniei de „colectare și reloacare” a animalor sălbatice. Domnia sa spune că măsurile înreprinse de minister nu au ca scop măcelărirea efectivelor de carnivore mari, ci, dimpotrivă, protejarea lor. Iată mesajul ministrului:
„Ordinul este supus dezbaterii publice, prin urmare, prin însuși rolul unei astfel de proces deschis și transparent orice opinie sau observație face ca întregul demers să capete consistență și să conducă spre un act îmbunătățit și public.
Ordinul la care mass-media face referire este unul care este emis an de an, din 2007 încoace, în conformitate cu Directiva Habitate a Uniunii Europene. Anul trecut de exemplu, prin Ordin au fost acordate 540 de derogări pentru exemplarele de urs, 598 pentru exemplarele de lup și 496 pentru exemplarele de pisică sălbatică. Exemplul poate continua și cu derogările stabilite pentru anul 2014-2015: 550 (urs), 520 (lup) și 440 (pisică sălbatică).
Ceea ce este cu totul nou în acest an, este faptul că pentru prima dată Ministerul Mediului a pus în consultare publică un astfel de ordin, în spiritul transparenței ca formă de a guverna.
Actul spus dezbaterii deschise este susținut de un studiu anual de evaluare a efectivelor populațiilor de carnivore mari din România realizat printr-un acord cu ICAS Brașov, Universitatea Transilvania Brașov și Fundația Carpați – prin măsurători în teren, evaluarea zonelor vulnerabile la carnivorele mari și alți indicatori care vizează siguranța cetățenilor, starea de conservare a speciilor dar și echilibrul acestora.
În plus, tot în premieră, Ministerul Mediului a organizat un grup de lucru care să analizeze studiul ICAS și să formuleze observații și propuneri pe marginea acestuia.
Atât ordinul cât și observațiile grupului de lucru au fost înaintate, conform procedurii, Academiei Române ca cel mai înalt for de știință și cercetare fundamentală.
În final, precizăm că Directiva Habitate permite tuturor țărilor UE, derogări în scopul prevenirii unor pagube importante, în special asupra culturilor agricole, animalelor domestice, fermelor, pădurilor, exploatațiilor piscicole, apelor şi altor bunuri, fie în interesul sănătăţii şi securităţii publice sau în scop de cercetare ştiinţifică şi educaţie etc.
Înțelegem empatia publică a celor care au acces doar la informații care sugerează „un măcel” împotriva animalelor sălbatice din România. Ministerul Mediului prin demersurile sale de constituire a grupului de lucru, implicare a mediului academic și consultare a publicului larg dorește să se asigure că măsurile derogatorii nu sunt în detrimentul menținerii speciilor”, se arată în comuinicatul minsterului.
*
Numărul animalelor sălbatice din România e prea mare, motiv pentru care autoritățile de mediu de la noi vor să-l reducă substanțial. Ministerul Mediului se pregătește să aprobe un ordin care vizează împușcarea a 1.691 de exemplare de urs, lup și pisică sălbatică. Organizațiile care militează pentru protecția animalelor sălbatice spun că demersul instituției nu are justificare și că servește doar interesele vânătorilor. Ordinul privind derogările de la protejarea speciilor carnivore mari se află în dezbatere publică până vineri, 30 septembrie. Românii se pot pronunța pe marginea acestui proiect, însă, ca întotdeauna, părerile lor sunt doar consultative. Reprezentanții WWF România spun că ministerul și-a fundamentat acest ordin pe baza unor estimări nereale ale efectivelor de animale.
„Ordinul ministerial este în dezbatere publică până la sfârșitul acestei săptămâni și propune împușcarea a 552 de urși, 657 de lupi și 482 de pisici sălbatice. Autoritățile nu propun nici o alternativă la vânătoare, cum ar fi implementarea de măsuri de prevenire a conflictelor cu animalele sălbatice, câini la stână, garduri electrice, repelente etc.
Nici măcar sistemul de compensații, existent în acest moment, nu funcționează eficient. În plus, deși studiile de specialitate realizate de WWF și alte ONG-uri arată că estimările efectivelor de animale sălbatice nu corespund cu realitatea, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor continuă să ignore experții în conservare pe care îi consultă, legislația europeană aflată în vigoare și cauzele reale ale problemelor”, spun reprezentanții WWF România.
În proiectul de ordin postat pe site-ul ministerului se arată că instituția urmărește „un impact pozitiv asupra stării de conservare a habitatelor naturale şi a speciilor sălbatice de floră şi faună protejate, având în vedere necesitatea evitării producerii unor evenimente care să pună în pericol sănătatea şi securitatea publică sau să producă diverse pagube”.
Ministerul insistă că prioritatea autorității publice este conservarea durabilă a habitatelor naturale și a speciilor de carnivore mari. Măsurile pe care le propune ministerul prin acest ordin sunt radicale și prevăd „colectarea” și „relocarea” acestor exemplare pe fondurile de vânătoare.
În termeni reali, „colectare” înseamnă împușcare, iar „relocare” e echivalentul mutării într-un alt habitat. „În 99% din cazuri vom avea de-a face cu împușcări, iar cel mai probabil doar 1% din animale vor fi într-adevăr relocate. Demersul lor nu e justificat în nici un fel, mai ales dacă ne gândim că anul trecut nu au fost raportate pagube produse de pisica sălbatică, iar la lup au fost 26. Or, nu poți să ucizi 26 de lupi pentru că ai avut parte de un număr atât de redus de incidente. Ceea ce vor să facă ei acum e să rezolve o situație care nu există”, spune Magor Csibi, director de programe în cadrul WWF România.
„Pagubele” produse de fiare, de 22 de ori mai mici decât profiturile din vânătoarea de trofee
Derogările de la legislația de protecție a animalelor sălbatice se dau pentru a preveni pagubele pe care acestea le-ar putea aduce omului ori culturilor agricole. Reprezentanții WWF România spun că studiul care a stat la baza elaborării acestui ordin nu este real. Documentul arată că autoritățile dețin date supraevaluate referitoare la populațiile de carnivore mari, motiv pentru care studiul trebui refăcut.
Mai mult, pagubele despre care se vorbește în studiu, puse în seama animalelor sălbatice, sunt infime în comparație cu veniturile care s-ar obține din împușcarea vietăților.
„Pagubele raportate în studiu sunt de 66.779 de lei în cazul lupului și de 783.018 lei în cazul ursului. Pentru pisica sălbatică și râs nu sunt înregistrate pagube cauzate de aceste specii. Puse în contextul milioanelor de euro generate de industria vânătorii pentru aceleași specii – un trofeu de urs valorează în medie 8.000 de euro – motivația din spatele acestui ordin devine cel puțin îndoielnică”, spun reprezentanții WWF.
Ursii nu vin la oras fiindca le face placere.Vin fiindca oamenii le-au distrus padurile, din dorinta de a-si face vile si a-si lua masini de lux.Pentru animale padurea este casa si masa,adica VIATA.Dar pe duduia tehnocrata o doare in kr,de vreme ce asteapta spaga in Euro de la criminalii italieni,austrieci si germani,care de-abia asteapta sa vina la treaba in Romanistan.Cei care invoca faptul ca le e frica sa se duca la container cu gunoiul,de frica ursilor,trebuiau sa se gandeasca la asta inainte sa se mute in mare cartier linistit,ridicat de niste idioti pe pamantul ursilor.S-a gandit vreodata cucoana de la Mediu cum ar fi ca intr-o zi cand iese de la minister,umarul sa-i fie zdrobit de un glont 9 mm si sa agonizeze pe asfalt,intocmai ca ursii care sunt impuscati din lacomia ei pentru bani ? Iar intrebarea este si pentru clica de la silvicultura Brasov impreuna cu toti porcii din Politie,partide,Consiliu Judetean,etc.etc.Ca doar stiu ca nu se duce la vanatoare tzatza Leana.
Dacă vreți să știți cine dă avizul an de an pentru cotele de vânătoare din partea Academiei (e vorba mai corect despre ASAS, Academia de Științe Agricole și Silvice) pe studiile făcute de echipa de la facultatea de Silvicultură din Brașov, studii sub înaltul patronaj al d-lui Ovidiu Ionescu, va voi da un link sugestiv. Lângă acest personaj se află și beizadeaua Lucian Curtu, Decanul facultății de Silvicultură, plantat acum 3 săptămâni chiar sub nasul președintelui Johannis. Curtu impreuna cu Badea, an de an au dat cu pixul pe studiile lui Ionescu & Co.. L Curtu este feciorul fostului președinte al ARACIS, comunistul Ioan Curtu, cel care nu s-a lăsat și a ieșit la pensie cu 7 titluri de Honoris Causa, la vârsta de 72 de ani, contrar legii. Acest personaj sinistru, care a contribuit din plin alături de prietena sa Ecaterina Andronescu la distrugerea învățământului superior și cercetării, este cel care l-a pus în jilț pe actualul rector I V Abrudan în 2012, de față cu toată suflarea universitară. Nu pot spune că a fost trafic de influență pentru că a fost făcută la lumina zilei. Fiul său, decanul Lucian Alexandru Curtu, a parcurs toate treptele universitare, plus funcții în ARACIS, CNADTCU și Academie, pe vremea lui tăticu’ în doar … 3 ani. De la asistent la profesor univ., decan, conducător de doctorat, academician (cel mai tânăr din țară, la vremea aceea).