Autoritățile române au găsit soluția pentru creșterea cantităților de deșeuri reciclabile colectate de la populație. Reprezentanții Ministerului Mediului au anunțat joi lansarea în dezbatere publică a unui proiect de hotărâre privind implementarea sistemului garanție-returnare. Concret, fiecare român urmează să plătească o garanție de 50 de bani la casa de marcat pentru fiecare băutură ambalată cumpărată.
Cumpărătorii vor primi contravaloarea garanției de 50 de bani de la comerciant după ce vor preda ambalajul. Conform proiectului de hotărâre, ambalajele supuse sistemului de garanție-returnare sunt atât din sticlă, cât și din plastic și metal.
În document, un ambalaj SGR este un „ambalaj primar nereutilizabil din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri și 3 litri inclusiv, utilizate pentru bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel, vinuri și spirtoase”. Consultă proiectul de hotărâre AICI!
„Populația trebuie să știe că totul se va întâmpla exact ca în cazul coșului de cumpărături de la supermarketuri pe care îl deblocăm cu 50 de bani. Sumă pe care o recuperăm imediat după ce am terminat cumpărăturile. La fel, sistemul garanție-returnare presupune o garanție de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură pe care o cumpărăm. Sumă care va fi recuperată imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România”, a spus ministrul mediului, Mircea Fechet.
Acesta a precizat că sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele din România, indiferent că sunt supermarketuri sau magazine de cartier.
Citește și: Pe ce-am spart banii în pandemie și la ce obiceiuri am renunțat
Garanție de 50 de bani pentru ambalaje – ce trebuie să știe reprezentanții magazinelor
- Fiecare magazin din România va trebui să opteze pentru un sistem de colectare a deșeurilor rezultate din ambalaje. Acesta poate fi manual sau automat, pentru colectarea ambalajelor de băuturi predate de consumatori după consum. Unele magazine mari au făcut acest lucru cu ani în urmă.
- Magazinelor mici, de cartier, le va fi impusă o cantitate mică de deșeuri care trebuie colectate. Asta pentru a nu le perturba activitatea.
- Toate magazinele din România vor fi recompensate cu un tarif de administrare a deșeurilor colectate.
- Deșeurile colectate de la populație prin sistemul garanție-returnare vor ajunge în centre regionale de sortare. După care vor fi trimise la reciclatori.
- Întreaga infrastructură de preluare a deșeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem. La fel ca în statele în care sistemul funcționează deja. Acest operator va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanți ai acestora, dar și retaileri.
- Hotărârea de Guvern va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021 și prevede ca întreaga infrastructură să fie finalizată în termen de un an de la data selectării operatorului național de sistem.
Ministrul mediului: „Anual, îngropăm aproape 6 milioane de tone de deșeuri”
„Odată cu implementarea acestui sistem, România va ieși din paradoxul în care se găsește astăzi: pe de-o parte o țară sufocată de deșeuri iar, pe de altă parte, o țară în care industria reciclatoare importă materie primă ca să supraviețuiască. Anual, îngropăm aproape 6 milioane de tone de deșeuri care, în loc să ajungă în industrie, ajung depozitate la groapa de gunoi. Acesta este și motivul pentru care datele reciclării azi în România sunt infime: doar 14% la nivel național.
Prin sistemul garanție-returnare ne vom transforma din țara depozitării în cea a reciclării pentru că vom reuși să colectăm și să procesăm din primii ani de funcționare până la 90% din deșeurile reciclabile”, mai spune ministrul mediului.
CITEȘTE ȘI:
- Black Friday 2023 | Lista magazinelor cu reduceri mari în noiembrie
- Hârtia igienică neagră la 1.250 € rola e cea mai obraznică fiță
- Green Camp Glamping, colțul verde din România spiritului liber | Rafting, escaladă, aventură
- Am scris primul articol folosind AI și mi-a dat „cu virgulă”: are mai mult șoc și groază decât mi-am imaginat
- Cum mai puteți crede în Dumnezeu?
O initiativa buna in teorie, ramane de vazut in practica..
De ce nu sunt trecute pe lista si PET de 5l?In postare vad ca se specifica 0,1-3l.
Da, e o întrebare bună. Alea nu contează, se pare. Cum nu contează pungile cu perete subține care nu au mâner (sacii menajeri), pe care nu i-au făcut din materiale biodegradabile.