Statul îți dă 1.000 de lei dacă te angajezi imediat. Cât de tare-i asta!

Credit foto: Maxime Agnelli/UNSPLASH

Share This:

Când vine vorba de reducerea numărului de șomeri nu știu metodă care să dea mai multe roade decât stimularea financiară. Asta face statul acum, printr-un program mișto derulat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Banii sunt europeni, dar nevoile de angajare sunt cât se poate de românești. Așa că, aici intervine Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020.

Concret, ANOFM a solicitat o finanțare de 93 de milioane de euro pentru încadrarea în muncă a peste 15.000 de șomeri cu vârsta de peste 29 de ani. O sută dintre ei vor primi o primă de activare în valoare de 1.000 de lei, neimpozabilă, dacă se angajează și-și păstrează locul de muncă cel puțin 3 luni.

Prima de activare este prevăzută de Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, modificată. Pentru a primi acești bani, persoanele care nu au de muncă trebuie să îndeplinească niște condiții:

  • Să fie șomeri înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă de cel puţin 30 de zile și să nu beneficieze de indemnizaţie de şomaj;
  • Să se angajeze cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă;
  • Să aibă cel puțin 29 de ani împliniți.

Prima de activare de 1.000 de lei se acordă o singură dată, în două tranşe, astfel:

  • o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, la data angajării;
  • o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 3 luni de la angajare.

Citește și: Bonusuri mai mari pentru casarea mașinilor vechi. Câți bani primești de la stat

În cazul în care raporturile de muncă sau de serviciu încetează înainte de împlinirea celor 3 luni, benficiarii primei de activare or fi obligați să restituie suma primită de la stat.

Subvenții pentru angajatori – salarii plătite de stat

Din cele 93 de milioane de euro atrase prin POCU, instituția vrea să subvenționeze salariile a nu mai puțin de 15.600 de români care vor fi încadrați în muncă. ANOFM va plăti angajatorilor câte 2.250 de lei lunar, timp de 12 luni, pentru fiecare șomer sau persoană inactivă încadrate în muncă.

Aceste subvenții vor fi acordate angajatorilor pentru încadrarea în muncă a persoanelor cu vârsta mai mare de 29 de ani ce fac parte din următoarele categorii: șomerii în vârstă de peste 45 de ani, şomeri non-NEET care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri de lungă durată, persoane cu handicap.

Credit foto: Maxime Agnelli/UNSPLASH

Te-ar mai putea interesa:

Be the first to comment on "Statul îți dă 1.000 de lei dacă te angajezi imediat. Cât de tare-i asta!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.