Românii își înnoiesc garderoba mai repede decât alți europeni, ba i-ai putea „acuza” de o oarecare pedanterie în alegerea ținutelor. Din aceste motive, producătorii de haine de firmă se bat pe piața de fashion de la noi. Sunt câteva concluzii ale celui mai recent studiu referitor la evoluția industriei modei din România, realizat de experții KeysFin.
Deși datele culese sunt valabile pentru anul 2016, nu cred că în 2018 suntem departe de cifrele făcute publice azi. Haideți să vedem care sunt brandurile preferate de români și cât de bine le merge lor în România!
În primul rând ar trebui să știi că românii își fac loc cu greu pe această piață, care e dominată de investitori străini. Industria de fashion e controlată de branduri mari din afara țării (5.311 firme) care, în 2016, au înregistrat cam două treimi din cifra de afaceri.
Chiar dacă industria de modă de la noi contribuie substanțial la bugetul de stat și oferă circa 200.000 de locuri de muncă, faptul că cei care aduc plus valoare industriei sunt cu precădere străini nu e chiar în favoarea statului român. Dar, nouă, ca și consumatori, nu place să purtăm haine de firmă și puțin ne pasă dacă sunt produse de români sau nu.
„Statistica arată că firmele cu acționari străini au ajuns să reprezinte 22% din totalul celor 24.566 de firme din industria de modă. Cei mai mulți invetitori sunt din China (1.957 de firme), Italia (793 de firme) și Turcia (585 de firme), iar cele mai mari afaceri le fac italienii, de peste 2,12 miliarde de lei”, spun specialiștii KeysFin.
Folosind datele comunicate de companii la Registrul Comerțului și Ministerul de Finanțe, KeysFin a tras concluzia că cel mai important jucător din comerțul de profil este H&M (Hennes&Mauritz SRL). În 2016 a înregistrat afaceri de 760,5 milioane de lei. Măi să fie! Pe locul doi se află Zara București SRL, cu 686,8 milioane de lei, iar pe trei e Roumasport SRL (deținătorul brandului Decathlon), cu 613,2 milioane de lei.
Ăștia sunt comercianți de articole vestimentare. Dacă vorbim de producători de haine, chiar și haine de firmă, atunci topul arată cam așa:
Locul I: Alison Hayes SRL, cu afaceri de 337,1 milioane de lei; Locul II: Formens SRL, cu afaceri de 245,2 milioane de lei; Locul III: Pandora Prod SRL, cu afaceri de 198,1 milioane de lei.
Mă, nu știu alții cum sunt, dar nu obișnuiesc să iau la rând magazinele. Când am nevoie de pantaloni sau jeanși, mă duc la Reserved, Colins sau ZOOT. Pentru cămăși mă împac bine cu TimeOut și Fashiondays, iar pentru geci și canadiene mă opresc la Reserved, TimeOut sau le comand de pe Answear (când sunt la reducere). Echipamente de iarnă iau de la Decathlon, pentru că Hervis mi se pare prea scump.
Citește și:
Be the first to comment on "Suntem săraci, dar purtăm haine de firmă. Cine îi îmbracă pe români"