Supraviețuitor din clubul Colectiv: „Îmi cer scuze celor pe care i-am călcat, încercând să-mi salvez viața”

Credit foto: stirileprotv.ro

Share This:

La Colectiv, pe 30 octombrie 2015, am privit moartea drept în ochi. I-am simțit răsuflarea mizerabilă, plină de cenușă, și i-am mirosit (par)fumul: un Acid Cianhidric extrem de puternic”, își începe istorisirea Cristian Matei (Mumu), editor stirileprotv.ro.

După trei săptămâni în comă și două luni de spitalizare departe de casă, tânărul de 40 de ani a găsit puterea de a povesti calvarul prin care a trecut în noaptea de 30 octombrie, despre nenorocirea care era să-l smulgă de lângă familie, soție și prieteni.

„Am simțit o arsură puternică pe mâna dreaptă”

Atunci când a luat foc stâlpul eram chiar în fața scenei. În loc să fug, am încercat să-mi fac meseria de jurnalist și am scos telefonul mobil, filmând 42 de secunde din începutul tragediei. Eram calm și chiar mulțumit că reușisem să surprind acele imagini nenorocite.

M-am trezit la realitate abia când am văzut limbile de foc întinzându-se pe tavan cu o viteză fulgerătoare. Ulterior, am aflat că tot focul din club s-a propagat în doar 50 de secunde, ceea ce explică oarecum faptul că, imediat după ce am ajuns la ieșire, am simțit o arsură puternică pe mâna dreaptă, în care țineam strâns telefonul, care încă filma.

Flacăra extrem de dureroasă m-a forțat să dau drumul aparatului, chiar dacă – inconștient – am încercat să rezist câteva clipe. Acum, acel telefon are capacul topit, iar mâna dreaptă are cele mai mari răni, fiind lăsată fără piele de la toate degetele până la cot”, scrie Mumu, într-o scrisoare adresată colegilor din PRO TV.

Credit foto: stirileprotv.ro
Credit foto: stirileprotv.ro

Momentele în care lumea a început să se îmbulzească spre ieșire au fost cele mai grele pentru Cristian. Însă n-a fost singurul care a realizat că acolo, în apropierea ușii, se va da lupta pentru supraviețuire, o luptă pe care nu toți o vor câștiga.

Cristian Matei: „Urletele m-au făcut să-mi pierd cumpătul”

Eram calm când am ajuns la ieșire, fiind convins că voi părasi clubul la fel de ușor cum intrasem în el. La ușă însă, mă aștepta IADUL: o atmosferă complet neagră, într-un întuneric îngrozitor, cu oameni blocați unul peste altul, care plângeau și implorau să fie scoși de acolo, dar și cu un foc ucigător care venea din spate împreună cu o ploaie toxică de bureți în flăcări, care cădea din tavan peste capetele noastre.

Urletele tinerilor care nu se puteau mișca și se sufocau cu fum, țipetele sfâșietoare ale adolescentelor strivite la podea, plânsetele care îmi spărgeau timpanele…m-au făcut să-mi pierd cumpătul și, în scurt timp, echilibrul, căzând cumva în genunchi, dar nu la pământ, ci pe trupurile nefericiților care, la începutul concertului, au cântat The day we die.

Îmi cer iertare celor pe care i-am călcat, încercând să-mi salvez viața. A fost unul dintre primele lucruri la care m-am gândit cu regret după ce am ieșit din coma indusă de medici. Într-adevăr, “The day we give in… is the day we die”… Citește mai multe mărturii ale lui Mumu aici.

Incendiu Colectiv: ultima poză înainte de tragedie

Cristi Matei a fost în clubul Colectiv în 30 octombrie ca să asiste la un concert al unei trupe pe care o îndrăgea. Și soția lui, Oana, plănuia să meargă acolo, însă numai un miracol a făcut ca ea să se răzgândească. Pe pagina sa de Faceebook, Mumu a postat o fotografie din seara concertului, în care el apare bucurându-se de muzica lui favorită.

Poza a fost făcută la ora 22.30. Conform anchetatorilor, incendiul a izbucnit la ora 22.32:16. Mumu nu știa că la două minute și 16 secunde de la realizarea acelei fotografii avea să se dezlănțuie Iadul.

Credit foto: facebook Matei Cristian
Credit foto: facebook Matei Cristian

Clubul Colectiv: 1,8 milioane €, donații strânse de Crucea Roșie și PRO TV

Românii au fost solidari cu tinerii care au suferit răni grave, fizice și psihice, în urma incendiului din clubul Colectiv. Zeci de mii de oameni au donat bani în cadrul campaniei Nouă ne pasă. Împreună dăruim speranță, inițiată de Crucea Roșie și PRO TV.

Tinerii care au supraviețuit catastrofei naționale din 30 octombrie 2015, dar care au stat în spital între una și șapte zile, vor primi câte 5.000 de lei. La răniții cu până la 21 de zile de spitalizare vor ajunge câte 10.000 de lei, iar celor cu peste 21 de zile de spitalizare vor fi alocați 15.000 de lei.

În urma campaniei s-au strâns peste 1,84 milioane de euro, bani donați direct în conturile Crucii Roșii sau prin SMS. Din acești bani vor fi suportate și cheltuielile cu tratamentul și recuperarea celor arși, operațiile de reconstrucție și terapii de recuperare psihologică.

Nu mai puțin de 63 de oameni au murit în urma incendiului. Doar 19 răniți se mai află internați în spitalele din țară și din străinătate.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.