În luna decembrie a anului trecut, transportatorii rutieri din România au ieșit în stradă pentru a protesta față de o încercare grosolană a firmelor de asigurări de a impune tarife nesimțite la RCA. Polițele urmau să fie mai scumpe cu 300-400% din acest an, fără vreo justificare pertinentă. Pe 22 decembrie, reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară (care până acum nu au demostrat că reprezintă interesele celor mulți), companiile de asigurare și transportatorii au căzut la învoială pentru majorarea cu cel mult 50% a polițelor RCA. Majorările vor fi corelate însă cu rata daunalității, adică dacă polițele se scumpesc, atunci și despăgubirile acordate de asigurători ar trebui să fie mai mari. Fiindcă noi nu conducem camioane, autobuze sau alte vehicule grele, aceste majorări la RCA nu ne afectează. Iată care este situația în sectorul asigurărilor de răspundere civilă auto a turismelor.
Tarife RCA 2016. Comparativ cu luna decembrie a anului trecut, prețurile polițelor RCA pentru autoturisme nu s-au modificat substanțial. „În general, s-au păstrat prețurile, diferențe constatându-se doar pentru anumite segmente în cazul Euroins (creștere cu 18%) și City Insurance (reduceri de 10%, dar și majorări de 15%). În concluzie, nu avem de-a face cu o abordare unitară din partea unui asigurător pentru toate tarifele, ci de abordări pentru anumite categorii de clienți sau autoturisme”, ne spune Marius Lazia, managing partner Web Suport – Partener Insurer Broker de Asigurare-Reasigurare, companie care deține portalul teasiguri.ro. În acest moment, principalele firme de asigurare de la noi practică tarife diferite pentru acest tip de asigurare obligatorie. După cum bine știți, prețul polițelor RCA e stabilit în funcție de mai mulți indicatori: marca, puterea, masa maximă, destinația autoturismului; vârsta, experiența de șofer, localitatea de domiciliu al proprietarului mașinii; daunele înregistrate în urma evenimentelor rutiere de peste an (istoricul se calculează în funcție de seria de șasiu și CNP/CUI). Pentru o estimare fidelă, am creat un personaj în vârstă de 35 de ani, domiciliat în București, care este șofer de 15 ani, posesor al unui autoturism Opel Astra (1.598 cmc, 85 CP, 1.750 kg masă, 5 locuri, motorizare: benzină). Iată ce a ieșit!
Allianz Țiriac: 572,2 lei/6 luni (+42% față de ian. 2015); 643,4 lei/12 luni (+6%)
Carpatica Asig: 434,6 lei/6 luni (+41% față de ian. 2015); 772,7 lei/12 luni (+39%)
City Insurance: 690,9 lei/6 luni (+79% față de ian. 2015); 885,1 lei/12 luni (+51%)
Euroins: 262,3 lei/6 luni (+1% față de ian. 2015); 493,05 lei/12 luni (+0%)
Generali: 834,6 lei/6 luni (+56% față de ian. 2015); 632 lei/12 luni (-2%)!!!
Omniasig: 448 lei/6 luni (+14% față de ian. 2015); 731 lei/12 luni (+8%)
Uniqua: 255,2 lei/6 luni (-19% față de ian. 2015); 377 lei/12 luni (-27%).
Notă: Tarifele au rezultat în urma unei analize profesioniste oferite de teasiguri.ro. Am pus trei semne de exclamare în dreptul lui Generali întrucât compania a ales un mod unic de a-și stimula asigurații să opteze pentru o poliță pe 12 luni: a făcut-o mult mai ieftină decât cea pe 6 luni. Comparativ cu ianuarie 2015, toți asigurătorii analizați mai sus au apelat la majorarea reducerilor acordate în cazul semnării unui angajament pe 12 luni. În analiza de mai jos au fost incluse și alte firme, fiindcă cifrele sunt spectaculoase. Iată-le!
Groupama: 41,17%; Generali: 39,72%; Allianz Țiriac: 24,69%; City Insurance: 24,07%; Uniqa: 18,03%; Asirom: 14,58%; Omniasig: 13,87%; Carpatica Asig: 9,83%, Euroins: 5,08%.
După ce criterii să alegi o poliță RCA
Sunt mai mult decât convins că 95% din șoferii români aleg o poliță RCA strict pentru prețul ei redus, ignorând total alte aspecte. Explicația e previzibilă, dar îl las pe specialistul nostru să ne lămurească. „Cei mai mulți clienți au văzut polița RCA ca o asigurare obligatorie care se referă doar la terți și care, în cazul producerii unui eveniment, nu i-ar fi afectat în mod direct. Însă, în ultima perioadă se constată o creștere a atenției în ceea ce privește numele asigurătorului. O posibilă explicație ar fi falimentul societății Astra, care a afectat sute de mii de clienți”, spune Marius Lazia.
Când „prețul cel mai mic” este criteriul principal în alegerea unei asigurări RCA, nu ești deloc la adăpost, ci te poți aștepta oricând la situații ca cea descrisă mai jos.
„Au fost foarte multe cazuri în care asigurătorul RCA nu a plătit despăgubirea, iar persoana păgubită a demarat un proces civil pentru recuperarea pagubei, proces în care asiguratul RCA a fost parte reclamată. Chiar dacă, într-un final, despăgubirea a fost plătită tot de asigurător, implicarea asiguratului într-un proces necesită resurse (timp, bani) care, cu siguranță, sunt mult mai mari decât diferența de primă care ar fi trebuit să fie plătită pentru o poliță oferită de unul dintre asigurătorii serioși”, a conchis acesta.
Tarife RCA 2016. Iată care sunt criteriile după care e bine să alegi o asigurare!
Valabilitatea. Deoarece există o tendință generală de creștere a prețurilor, precum și reduceri consistente, este bine să alegi varianta RCA pentru 12 luni.
Acoperirea teriorială. Există diferențe între asigurători în ceea ce privește acoperirea teritorială.
Asirom acoperă toate țările de pe Cartea Verde.
Carpatica Asig nu acoperă pe Cartea Verde țările: Albania, Bosnia și Hertegovina, Israel, Iran, Macedonia, Muntenegru și Tunisia.
Euroins nu acoperă pe Cartea Verde țările: Bosnia și Herțegovina, Israel, Iran, Maroc, Moldova, Macedonia, Rusia, Tunisia și Turcia.
Omniasig nu acoperă pe Cartea Verde țările: Rusia.
Groupama nu acoperă pe Cartea Verde țările: Rusia și Belarus.
Uniqa nu acoperă pe Cartea Verde țările: Albania, Bosnia și Herțegovina, Belarus, Israel, Iran, Maroc, Macedonia, Tunisia, Turcia și Muntenegru.
Generali nu acoperă pe Cartea Verde țările: Rusia.
Allianz acoperă toate țările de pe Cartea Verde.
City Insurance acoperă toate țările de pe Cartea Verde.
Asigurătorul. În alegerea asigurătorului cu care semnezi un contract pentru RCA trebuie să ții cont de două aspecte:
- Situația financiară a acestuia: Informații oficiale se pot găsi pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (asfromania.ro). De exemplu, în acest moment, pentru Carpatica și Euroins au fost deschise procedurile de redresare financiară (DECIZIE ASF nr. 2691 din 15 octombrie 2015).
- Renumele în ceea ce privește plata despăgubirilor: Pentru cuantificarea acestui reper se poate folosi centralizarea numărului reclamațiilor înregistrate pentru fiecare asigurător (aceste informații se găsesc pe site-ul fiecărei companii de asigurare, fiind o obligație).
Leave a comment