Contractul de electricitate. Cum îl treci pe numele tău dacă te-ai mutat în casă nouă

Share This:

Când te muți în casă nouă preiei de la fostul proprietar și contractele de furnizare a serviciilor (cablu TV, electricitate, internet). Pentru a avea relație contractuală cu aceștia trebuie să urmezi o serie de pași. Azi vă spun ce trebuie să faceți pentru a schimba numele fostului proprietar din contractul de electricitate de la Enel.

UPDATE! Contract energie electrică 2021 | Ce document nu mai este necesar la contractul de energie

Contractul de electricitate. În primul rând trebuie să știi că există mai multe tipuri de contracte pentru energia electrică. Cel mai potrivit pentru un consumator casnic e cel monom cu rezervare. Acesta presupune facturarea la un preț unic a întregii cantități de energie electrică, consumată în perioada de facturare.

Tariful are două componente: prețul energiei consumate în perioada de factuare (calculat în lei/kWh) și prețul pentru rezervare (calculat în lei/zi). Tarifele sunt reglementate prin ordine ale Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Însă acest lucru se va face doar până în 2017, când România va fi obligată să liberalizeze tarifele la energia electrică și pentru consumatorii casnici.

Asta înseamnă că, peste doi ani, fiecare consumator va negocia cu ce furnizor vrea tariful energiei electrice livrate, însă la tarife care nu vor mai beneficia de arbitrajul autorității statului.

Care sunt pașii pentru schimbarea numelui din contract

În primul rând completați o cerere tip. Acest document și alte formulare necesare se găsesc aici. Cererea, împreună cu copia actului de identitate al titularului, se depune la cel mai apropiat punct de lucru al Enel. În cerere veți menționa data de la care vreți să preluați contractul de electricitate. La capitolul „Adresa de trimitere a facturilor” veți bifa „Aceeași cu a locului de consum”.

Mai jos trebuie să treceți un index la zi al contorului de curent (vezi foto). Atenție! La momentul depunerii documentelor nu trebuie să aveți facturi restante pentru locul de consum pentru care faceți aceste demersuri!

contractul de electricitate


Contractul de electricitate – cum obții avizul tehnic de racordare

Împreună cu cererea se depune un chestionar tip pentru obținerea avizului tehnic de racordare. Acesta conține un tabel în care vi se cere să treceți toți consumatorii de curent din casă. Aici intră frigiderul, mașina de spălat, cuptorul cu microunde, mașin de spălat vase, televizorul, etc. Nu vă bateți capul cu puterea instalată a acestora, lăsați loc liber (vezi foto).

Crezi că nu vezi bine? Programează o consultație gratuită ca să afli cum stai cu sănătatea ochilor!

tabel

Contractul de electricitate. Dosarul va fi completat cu manatul gratuit (vezi foto jos), pus la dispoziție de furnizorul de electricitate și cu actul de proprietate (contractul de vânzare-cumpărare sau alt act care atestă dreptul de folosire a spațiului de locuit) în original.

mandat gratuit

Dacă numele sau numărul străzii este altul decât cel înscris în actul de proprietate (ca urmare a modificărilor făcute de autoritățile locale) trebuie să obțineți de la primărie o adeverință cu noua denumire și noul număr al străzii, ori un certificat de nomeclatură stradală.
În cazul în care preluați contractul de furnizare a energiei electrice de la o persoană juridică, este necesar ca un reprezentant al firmei să depună o cerere de reziliere a contractului.

Documentele în vederea schimbării titularului de contract se pot depune și online, scanate, pe site-ul furnizorului de electricitate. În cazul Enel, trebuie să vă faceți un cont de abonat. După ce vă înregistrați (cu nume de utilizator și parolă) puteți realiza diverse operațiuni de la distanță, cum sunt plata facturilor și transmiterea indexului contorului.

190 Comments on "Contractul de electricitate. Cum îl treci pe numele tău dacă te-ai mutat în casă nouă"

  1. Trebuie sa platesc si o taxa pentru shimbare?
    Contractul era facut pe tatal, acum decedat, proprietatea fiind a mea.

    • „Pentru schimbarea titularului contractului de furnizare, nu exista niciun fel de taxe. In cazul de deces, este necesar ca succesorul sa completeze o cerere de incheiere a unui nou contract de furnizare de energie electrica si sa depuna actul de deces si actul de succesiune, alaturi de o copie dupa cartea de identitate. In cazul in care succesiunea nu a fost facuta inca, acesta poate da o declaratie pe proprie raspundere ca este mostenitorul legal si nu exista alti succesori. De asemenea, acesta trebuie sa achite facturile restante, in cazul in care exista”. Răspuns oferit de reprezentanții Enel.

      • Domnul NU are dreptate. Se vor cere mult mai mute acte, original si copie.
        Se asteapta avize de la asistenta juridica a ENEL, apoi daca se vrea,”CU VOIA DOMNULUI”, se va incheia schimbarea titularului pe acel contract, chiar daca noul titular are acelasi nume cu defunctul, fiind chiar mostenitor unic si legal al acestuia.Cu stima, V

      • Buna ! Am și eu o problema ….am fost plecați o perioada din țara,toată familia, acum soțul meu a rămas in străinătate și eu m-am întors cu copiii.in perioada cât am fost plecați , au tăiat gazul și curentul.acum le-am plătit , la zi toate, doar ca mi s-a spus la relații clienți ca nu pot sa vina sa dea drumul la servicii și sa reînnoiasca contractele doar dacă vine soțul sau face procura.intrebarea mea este, eu in calitate de soție nu pot sa fac nimic? Nu sunt trecută in actul de proprietate al casei. Dar asta înseamnă ca nu putem locui in casa eu și copiii numai dacă vine soțul? Sau dacă face o procura in străinătate care l-ar costa vreo 100 euro? Va mulțumesc anticipat

        • Conform legii și regulamentelor furnizorilor, soțul dvs. are relație contractuală cu firma de curent și cu firma de gaze. Dacă dvs. nu sunteți menționată în actul de proprietate al casei, nu puteți face dovada că dețineți acel spațiu. Cine face un contract doar pe baza declarațiilor unei persoane? Aveți nevoie de procură notarială, din păcate. Lăsați-mi, în privat (media@danbrumar.ro), numele titularului de contracte (curent și gaze), numele dvs., adresa de consum și numele furnizorilor și voi încerca să obțin de la ei o metodă mai simplă. Toate bune!

  2. si daca sunt mai multi succesori ce trebuie facut? in cazul nostru o sora sta in aceasi curte si nu plateste absolut nimic ce ar trebuii sa facem? precizez ca este anexa la ea . doar noi avem contuar. Ce am putea face?

    • Titularul de contract este cel care are de facto relație contractuală cu furnizorii de utilități. Însă, atunci când la același loc de consum sunt mai multe familii, facturile trebuie împărțite între toți cei care consumă energie, în mod egal sau în funcție de cât consumă (estimativ). Dacă la dvs. în familie nu există consens în legătură cu împărțirea cheltuielilor, atunci nimeni nu poate interveni pentru aplanarea acestui conflict (furnizorul nici atât). Pentru stingerea conflictului aveți doar două opțiuni: fie depuneți un efort suplimentar pentru convingerea sorei că trebuie să contribuie la plata facturii, fie o acționați în judecată, soluție cu care nu sunt de acord, căci nu face decât să dezbine familii și prietenii. Cred că cu vorba bună veți obține ceea ce vă doriți.

      • Salutare!! Vreau sa schimb numele de pe contract și titularii actuali sunt eu cu fratele care este plecat și mi-au zis ca trebuie o declarație pe propria răspundere de la el… Cum obțin o declarație sa o poată face sa mi-o trimită? Mulțumesc pentru eventualele răspunsuri!

        • Fratele dvs. trebuie să meargă la un notar și să declare că e de acord ca dvs. să demarați procedurile de schimbare a titularului de contract și, eventual, să fiți dvs. titularul de contract (dacă asta vă doriți). Dacă fratele este în afara țării, declarația sa notarială va trebui tradusă în limba română înainte de a fi prezentată, cu dosarul complet, furnizorului de curent. Cât privește transmiterea declarației notariale, ei bine ea se poate trimite ca orice scrisosare/document: prin poștă/colet. Nu știu care este regimul documetelor transmise online, dar sunt sigur că veți primi cel mai bun răspuns dacă vă adresați furnizorului de curent. Succes!

  3. si daca sunt mai multi succesori ce trebuie facut? in cazul nostru o sora sta in aceasi curte si nu plateste absolut nimic ce ar trebuii sa facem? precizez ca este anexa la ea . doar noi avem contuar. Ce am putea face?

  4. Buna ziua!
    Daca instrainez imobilul prin vanzare catre alta persoana fizica, este obligatoriu sa reziliez contractul de furnizarea a energiei electrice sau noul proprietar poate prelua contractul/contorul, depunand actele mentionate mai sus de dvs?Mentionez faptul ca facturile sunt achitate, imobilul fiind nelocuit.
    Multumesc!

    • Nu trebuie să reziliați nimic. Noul proprietar al imobilului se va deplasa la furnizorul de curent (sau se va adrea online) în vederea schimbării titularului în condițiile oferite de furnizor. La schimbarea numelui, actualul proprietar are posibilitatea să-și aleagă alt tip de abonament, acă nu-l vrea pe cel aflat în vigoare. Iată documentele necesare, în cazul în care sunteți client Enel: Cerere tip pentru întocmire contract de furnizare a energiei electrice – se depune în original, formularul se pune la dispoziție de către furnizor. Cerererile trebuie completate de către client sau împuternicitul legal al acestuia; Chestionar tip pentru obținerea avizului tehnic de racordare – se depune în original, formularul se pune la dispoziție de către furnizor. Mandat gratuit – formular tip care se depune în original, se pune la dispoziție de către furnizor; Actul de proprietate sau orice alt înscris care atestă dreptul de folosință asupra terenului, incintei ori clădirii în care se constituie locul de producere sau de consum pentru care se solicită racordarea. În cazul contractelor de vânzare cumparare, cu clauză de întreținere sau cu uzufruct viager este necesar acordul notarial pentru închierea contractului de furnizare a energiei electrice pe numele celui ce deține noua proprietate. În cazul contractelor de închiriere este necesar acordul notarial al proprietarului pentru încheierea contractului de furnizare a energiei electrice de către chiriaș; Actul de identitate, se depune în copie; Index contor citit la zi, necesar pentru emiterea facturii și plății acesteia. Succes!

  5. Mihalcea Aura | 31 martie 2016 at 5:06 | Răspunde

    Va multumesc frumos pentru consiliere.Toate cele bune!

  6. Buna ziua!
    Am cumparat o casa si am facut contractul pe numele meu. In aceasta situatie, contorul se inlocuieste? Si daca da, in cat timp?
    Cu stima!

  7. Dar dacă am mutația pe adresa respectiva adia buletin original se poate face contract pe numele meu

    • Nu înțeleg întrebarea. Vă rog reformulați. Contractul se face cu cel care este proprietar (și deține acte în acest sens) pe casa/apartamentul respectiv. Când vreți să semnați un contract, furnizorul vă cere titlul de proprietate pentru locul de consum respectiv. Dacă sunteți doar agreat în spațiu, prin mutație, nu puteți fi titularul contractului de electricitate, căci nu aveți calitate de proprietar la adresa unde locuiți. (Asta dacă am înțeles eu bine întrebarea).

  8. Buna ziua!
    Am cumparat un aparat de sudura de max 200 amperi din Dedeman si imi sare foarte des siguranta de la contor. Ce amperaj trebuie sa aiba siguranta pentru a nu mai avea probleme? Precizez ca a mea este de 25 A, dar ori este prea mica ori este chinezeasca.
    Cu stima!

  9. Manoliu Lavinia | 6 aprilie 2016 at 5:05 | Răspunde

    Buna ziua ,suntem 2 mostenitori ,dorim sa trecem contractul de electricitate pe numele unuia dintre noi. Contractul actual este pe numele bunicii care a decedat in 2000. Apo a fost mostenitoare mama care a decedat si ea in 2010. Avem succesiunea facuta dar nu am schimbat acest contract. Cum procedam? La fel ca intr un caz normal de schimbare titular? avem facturile la zi. Niciodata restante. Multumsc

  10. Buna ziua!
    Pentru un consumator cu puterea absorbita de 10,70 KVA (230 V) ce marime ar trebui sa aiba siguranta?
    Va multumesc!

    • Marian, nu am competențe în așa ceva 🙂 Dar o să întreb pe cineva care se pricepe. O să răspund tot la rubrica de comentarii.

    • dacă puterea instalată e suficientă , siguranța automată de 63 Amperi Puterea=Tensiunea înmulțit cu Intensitatea ,rezultă că Intensitatea este Puterea împărțită la Tensiune adică 10700 w : 230 v = 46,6 A . Cea mai apropiată valoare a siguranțelor este de 63 Amperi. Desigur ai nevoie și de un circuit electric aferent calibrat corespunzător.

  11. Multumesc. Am intrebat deoarece am inteles de la cineva care tot asa a intarziat cu schimbarea titularului de contract ca a platit ceva penalizari.

  12. In cazul meu, tatal fiind decedat ar trebui sa trec contractul pe numele meu, insa intampin urmatoarea problema: in factura denumirea strazii este trecuta str. Floare Rosie 13, desi in cartile de identitate ale locuitorilor din blocul nr. 66 in care locuiesc este trecuta denumirea str. Partiturii 13, iar in cele ale locuitorilor din blocul 65 de vizavi (strada fiind comuna ambelor blocuri)este consemnata denumirea de Floare Rosie 18. Nu stiu cum a procedat Enel dar a transformat cele doua denumiri Floare Rosie 18 si Partiturii 13 in una care nu exista de fapt, Floare Rosie 13, care nu e trecuta in cartile de identitate ale nimanui, luand numarul de la unii si denumirea strazii de la cei din celalalt bloc. Astfel, cand ma voi prezenta la Enel pentru schimbarea numelui titularului de contract, denumirea si numarul strazii din cartea mea de identitate si actul de proprietate nu va coincide cu cea de pe factura si nici nu vad cum as putea remedia eu acest lucru din moment ce eroarea nu imi apartine mie sau celorlalti locatari din cele doua blocuri de apartamente in discutie, si nici autoritatilor locale! Va rog daca imi puteti furniza un raspuns pentru a nu pierde timp pretios (orarul fiind 9-17 la centrele de relatii cu clientii) din concediul de odihna. Va multumesc!

  13. Buna ziua am să vă întreb dacă tatăl meu este decedat fără succesiune făcută de mama care are un contor principal și unul pt a vedea consumul fratele meu care nu vrea să plătească ultimul consum pe care la făcut și mama trebuie să plătească factură…ce poate mama sa facă pt al debransa…său să îi facă branșarea separată nu stiu unde pot sa apelez în acest caz…????

    • Care este întrebarea?

    • Nu am înțeles. Sunt două contoare sau unul singur? mama dvs. nu poate debranșa pe nimeni, doar furnizorul de electricitate cu care se află sub contract. Dacă este un singur contract pentru locul de consum (casa, apartamentul etc) la care locuiesc chiar și mai multe persoane, practic, responsabil de respectarea cerințelor din contract este titularul acestuia. Pe numele cui se emite factura? Încercați să vedeți. Dacă e pe numele mamei dvs, atunci mama dvs trebui să se asigure că la final de lună, înainte de scadență, are toți banii pentru achitarea facturii. În ceea ce privește branșarea separată, întrebați la firma de curent, furnizorul dvs. de electricitate, în ce măsură se poate face acest lucru, căci sunt niște condiții. Cu stimă.

  14. Buna ziua.
    Am cumparat un garaj si as vrea sa stiu ce acte am nevoie,unde se depun si cât ar costa transcrierea garajului pe numele la Electrica.
    Multumesc.

  15. Nu mi se pare corect daca tatal meu a decedat curind sa nu se rezilieze contactul Electrica. In acea locuinta s-au mutat abuziv ( la trei zile de la inmormintare, nici macar n-au participat la inmormintare) un nepot, concubina, doi copii si un frate care are deja evacuare facut de defunct pentru ca acesta era batut si i se fura pensia de catre fiu. am facut cerere de rezilierea contractului de furnizarea energiei electrice la acel domiciliu si domnii de la electrica n-au reusit sa intrerupa curentul pe motivul ca acele cinci persoane locuiesc abuziv acolo si pe deasupra mai sunt si alcoolici si violenti. Unde sa ma mai adresez?, nu de alta dar noi ceilalti mostenitori pina la succesiune nu dorim sa mai platim facturi pentru acestia. Oare chiar nu poate Electrica Focsani sa-si faca datoria!!!!??????????.

    • Dacă sunt violenți, cum spuneți, și vă împiedică să faceți ceva la care aveți dreptul, atunci chemați poliția. În plus, notificați Electrica să efectueze modificarea de proprietar din contracrtul de furnizare, deoarece titularul actual este decedat.

  16. buna ziua,
    am cumparat un imobil de curand.adresa mea din CI nu este aceeasi cu a imobilului cumparat si nici nu pot sa schimb deocamdata cartea de identitate. pot trece contractul de pe fostul proprietar pe numele meu,daca in CI am o alta adresa?
    va multumesc

    • Normal că puteți. Dacă vă cumpărați 6 case (ca Năstase sau Iohannis), o să le treceți pe toate în CI? NU, dvs. aveți o adresă în CI, cea de domiciliu, și vă cumpărați o casă. Dovada că dvs. locuiți la adresa de consum se poate face și cu actul de proprietate (contractul de vânzare cumpărare). Însă, printre documentele pe care le prezentați alături de cererea de schimbare a titularului trebuie să trimiteți și o copie a CI, chiar dacă nu aveți aceeași adresă cu locul de consum. Veți menționa că veți face schimbarea de adresă din CI imediat ce timpul vă va permite asta.

  17. Buna Ziua In 2007 am facut contract cu electrica.Adica am platit stîlpi de electricitate,si cablul am platit eu totul.Acuma un vecin vrea sa se lege si el ,dar nu na intrebat nimica, daca poate s-au nu.Stîlpi sunt ai mei ,el poate sa se lege fara autorizația mea?

  18. Bună ziua,

    Am achiziționat recent un apartament într-un bloc finalizat în luna mai 2016,iar dezvoltatorii finalizează în aceasta perioada procedura la Enel pentru a asigura furnizarea energiei electrice pentru tot imobilul.
    Întrebarea este: ce costuri vom avea la transferul contractului pe numele nostru? Contorul îl vom plăti noi?

    Mulțumesc

  19. Popescu maria | 14 iunie 2016 at 14:57 | Răspunde

    Buna ziua am cumparat un apartament si nu am schimbat contractul pe numele nostru si neam trezit ca nea tăiat curentu cu facturile la zi vi se pare normal

    • @Popescu Maria. Daca ar fi sa va raspund simplu si la obiect, as spune nu. Nu mise pare normal, e chiar absurd. Pe furnizor n-ar trebui sa-l intereseze cine ii plateste facturile, ci de ce NU si le plateste. Cum am spus si mai sus, increcati sa aflati daca acesta este motivul real al debransarii, apoi faceti schimbarea de titular. Acum trebui sa jucati dupa regulile lor. In mod normal, cand iti iei o casa, cand mostenesti una sau cand titularul de contract decedeaza, contractele cu furnizorii de utilitati trebuie preluate de cei care preiau si proprietatea. E un lucru banal, firesc si care se face foarte usor.

  20. Buna am o intrebare …am cumparat o casa si vreau sa schimb contratul in numele meu ce am nevoie si cit timp dureaza sa imi dea noul contract va multumesc.

  21. Buna asi dori sa ma lamuriti
    …am cumparat o casa si vreau sa schimb contratul in numele meu ce am nevoie si cit timp dureaza sa imi dea noul contract va multumesc.

    • @Ioana Ciuca. Draga Ioana, articolul pe care tocmai l-ai comentat este despre procedura pe care trebeuie sa o urmezi daca vrei sa treci contractul de electricitate pe numele tau. Imi dau seama ca nu ai inteles care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi din textul pe care l-am scris. Atunci poate te vor ajuta informatiile alaturate> http://www.enel.ro/ro/clienti-casa-ta-intrebari-frecvente-si-informatii-utile.html. Aceasta e procedura in cazul contractelor de furnizare de la Enel. Daca ai alt furnizor (nu ai specificat), procedura ar putea fi diferita. La Enel, schimbarea se face in cateva zile, pana la o saptamana.

  22. Buna ziua,daca factura este platita la zi,tatal decedat iarmama imobilizata la pat ,deci traieste,este legal sa o debranseze ca nu a trecut contractul pe numele sau? Va multumesc

    • @Rosu Liviu. Nu e normal sa debransezi pe nimeni atata vreme cat isi plateste facturile. Pe furnizor n-ar trebui sa-l deranjeze lipsa schimbarii de titular, ci acumularea de datorii. Verificati daca intr-adevar acesta e motivul pentru care s-a produs debransarea.

  23. Buna ziua.

    Situatia in care se afla blocul meu este urmatoarea. Avem un contor de santier, toata lumea s-a mutat si vrem sa avem contracte individuale. Dezvoltatorul nu a predat nimanui nici un act referitor la contractul cu ENEL.

    Ce putem face noi ca si proprietari pentru a grabi acest proces? Care sunt costurile pe care trebuie sa le suportam? Ce acte sunt necesare pentru acest demers?

    • Oana P, nu am un răspuns pe loc, dar mă documentez şi vă caut. Aţi încercat să obţineţi informaţia de la furnizorul de curent? Lăsaţi-mi adresa blocului pe e-mailul media@danbrumar.ro şi o să vă răspund la obiect după ce iau legătura cu furnizorul. Şi specificaţi cu ce furnizori aveţi contract. Mulţumesc

  24. Buna ziua,
    Am Certificat de mostenitor si Actul de partaj. Am incheiat contract cu CEZ pe acelasi loc de consum. Ca urmare a regularizari, facute pe numele parintilor rezulta o suma de 84 lei de restituit de catre CEZ. Acesta imi impune sa cer transferul banilor in contul meu, adica al aceluiasi loc de consum. Intrucat proprietatea nu este locuita, as dori ca acesti bani sa ii recuperez acum, la ghiseu ori prin transfer bancar. Pot fi obligat sa ii las in contul CEZ la infinit ? Ce credeti ca ar trebui sa fac ?

    • Sunt mai multe situaţii. Proprietatea nu e locuită, dar nu aveţi nici un consumator de curent în ea? Atâta vreme cât aveţi un contract în derulare cu un furnizor de utilităţi, chiar şi în urma unei regularizări pe plus, nu veţi putea intra în posesia acelor bani de la ghişeu. Banii pe care vi-i datorează CEZ vi se vor scădea dintr-o factură viitoare. Nu am întâlnit situaţii în care un consumator să primească bani înapoi de la furnizor. Poate doar în situaţia în care contractul e expirat şi neînnoit sau suspendat ca urmare a faptului că v-aţi pierdut calitatea de client.

  25. macovei rodica | 23 iulie 2016 at 16:28 | Răspunde

    Situatia in care se afla blocul meu este urmatoarea. Avem un contor de santier, toata lumea s-a mutat si vrem sa avem contracte individuale. Dezvoltatorul nu a predat nimanui nici un act referitor la contractul cu ENEL.

    Ce putem face noi ca si proprietari pentru a grabi acest proces? Care sunt costurile pe care trebuie sa le suportam? Ce acte sunt necesare pentru acest demers?

  26. Buna ziua!am achizitionat un imobil,cum se procedeaza sa numai depind de fostii proprietari!! este adevarat ca daca nu plateste ultima factura care va fi pe numele lui,sunt obligata sa o platesc eu??,altfel imi va fi intrerupta energia electrica??

    • @carmen. Dragă Carmen, dacă ai achiziționat un imobil înseamnă că ai fost la notar cu cel de la care ai preluat locuința. La notar, fostul proprietar ar fi trebuit să prezinte chitanțe pentru ultimele facturi la utilități. Dacă e vorba de un apartament la bloc, el trebuia să prezinte și o situație referitoare la plata la zi a întreținerii. În lipsa acestor documente, notarii nu pot face transcrieirea dreptului de proprietate, căci fostul locatar nu și-a încheiat conturile cu furnizorii de utilități. La cumpărarea unui imobil, noul proprietar trebuie să facă schimbarea de titular pe contractul de electricitate, altfel fostul locatar rămâne în relație contractuală cu furnizorul. Procedura de schimbare a titularului o găsești în articolul pe care tocmai l-ai citit. Îmi este neclar cum ai cumpărat acel imobil dacă nu ați trecut prin aceste proceduri. Așa că, ultima factură, care e pe numele fostului proprietar, trebuie plătită de acesta, căci el se afla în urmă cu o lună în relație contractuală cu furnizorul. Sfat: anunțați furnizorul de electricitate să se îndrepte împotriva lui și să demarați procesul de schimbare a titularului. Nu există bază legală care să vă oblige să achitați o factură aferentă unui serviciu de care nu ați beneficiat. Deci, sunați imediat la Enel sau la furnizorul de electricitate pe care îl aveți. Vă recomand două numere de telefon ale celor de la Enel, urmați instrucțiunile: 021.9291 și Telverde: 0800.07.08.09. Dacă nu găsiți înțelegere, căutați-mă din nou. Succes.

  27. Buna ziua,
    As vrea sa schimb contractul la enel de pe numele vanzatorului pe numele meu (ca si cumparator). Am toate actele, am luat indexul, seria si nr contorului, le-am fotografiat etc. 2 intrebari am si eu. 1. Unde trebuie sa ma prezint pentru a preschimba contractul? Mentionez ca imobilul este in Popesti Leordeni iar eu locuiesc in Bucuresti. 2. Ce trec pe cerere atata timp cat in momentul actual nu exista niciun aparat care sa consume curent in imobil?(casa e goala si nu stiu cate voi achizitiona ,ce anume si cand).

    • Bună ziua. Aveți la dispoziție mai multe modalități de a face schimbarea de titular. Dacă nu aveți cont MyEnel pe site-ul Enel (vă sfătuiesc să vă faceți, căci vă ușurează munca) trebuie să vă deplasați la orice centru Enel din București cu documentele pe care le aveți deja. Dacă aveți acces la Internet și cont MyEnel, acestea pot fi scanate și trimise prin această aplicație. Însă, vă sfătuiesc să sunați la serviciul call center gratuit 0800.07.08.09 și vă vor da o adresă de e-mail, unde puteți trimite, de asemenea, documentele scanate. Dacă nu aveți încă aparate în casă, nu-i bai, lăsați rubrica goală. Schimbarea de titular se face în câteva zile. Trebuie să vă alegeți, însă, tipul de abonament de electricitate. Cel mai utilizat e abonamentul monom cu rezervare, însă îi puteți întreba și pe ei care vi s-ar potrivi mai bine, în funcție de consumul dvs. estimat. Aveți aici o comparație a două tipuri de abonamnente: https://danbrumar.ro/cat-de-ieftin-e-abonamentul-e-light-de-la-enel-fata-de-cel-monom-cu-rezervare/… SUCCES!

      • Ionescu ionela | 14 iulie 2017 at 9:54 | Răspunde

        Buna ziua am închiriat o locuință ANL iar trebuie sa trec lumina pe numele meu dar nu mai e contoar deloc ce trebuie sa fac si cat mar costa o zi buna

  28. buna ziua
    eu am o situatie mai aparte , in casa mea de la tara sau mutat abuziv niste veri cum procedez sa opresc curentul electric, pentru ca aceste persoane nu vor sa il plateasca?
    eu locuiesc in bucuresti si casa e in caras-severin.
    eu cand am cumparat acea casa nu am schimbat actele de pe fostul proprietar pentru ca eram rude si am platit in continuare.

    multumesc anticipat.

    • Dacă nu locuiți efectiv acolo, nu aveți de suferit. Casa e în continuare pe numele rudei de la care ați cumpărat, nu? Anunțați furnizorul de electricitate. Cereți să rezolve această situație. Ei pot oricând să întrerupă alimentarea energiei electrice, mai ales dacă facturile nu sunt plătite. Ca să vă luați casa înapoi, anunțați poliția. Spuneați că locuința e ocupată abuziv. Atunci, doar așa îi puteți da afară.

  29. Buna ziua, suntem doi frati, ambii parinti sunt decedati. Nu am facut succesiunea, fratele nu locuieste in aceasta casa si nici in aceeasi localitate cu mine.Eu am ramas in casa si am avut platit pana acum tot. specific ca nu sunt in relatii bune cu fratele meu de 9 ani. Cum procedez in continuare ? Imi doresc sa fie contractul pe numele meu ptr a nu fi probleme. Am incercat cu vb buna, dar nu se poate. Si nu imi doresc procese cu fratele. Daca sunt mostenitor legal dar fara act de proprietate nu pot face contract?
    Va multumesc !

  30. Buna ziua !
    De ce trebuie sa schimb contractul daca mama a decedat ?
    Nu pot plati in continuare pe numele ei ca si pana acum?
    nu am bani si nici timp pentru succesiune nu vreau sa am o proprietate personala. De ce ma obligati sa schimb contractul ?

    • Dragă Laurențiu. Eu nu te oblig să-ți schimbi contractul. Poate firma de electricitate să facă una ca asta, dintr-un motiv cât se poate de simplu. Pentru ca un contract să fie valabil, el se încheie între două părți, două persoane, care sunt în viață. Juridic, contractul aflat în derulare nu are nici o valoare și poate fi oricând anulat ori închis, fiindcă titularul este decedat. Faptul că nu doriți să dețineți o proprietate, nu este o scuză. Cum plătiți impozitul pe acea prioprietate dacă proprietarul este decedat? Bănuiesc că autoritățile nu s-au sesizat încă și nu știu că titularul nu mai e în viață. Puteți merge în continuare așa, pe burtă cum se zice, până se prinde cineva. Atâta vreme cât nu anunțați decesul proprietarului (prin efectuarea succesiunii și, deci, schimbarea de titular) n-o să vă deranjeze nimeni. Însă, în mod normal, aceste modificări trebuie operate. Vă întreb: pensia mamei mai vine acasă? Sau cei de la Minister au luat act de decesul ei? Pentru că, altfel, încasați bani ilegal. Cu stimă.

  31. Buna ziua,
    Tatal meu era titularul contractului. Intre timp a decedat (la fel si mama). Eu, fiul lui, sunt proprietar al imobilului, de mai multi ani, cu act de vanzare-cumparare. Vreau sa ma trec pe mine titular de contract, de aceea va rog spuneti-mi daca am nevoie si de de actul de succesiune si care este modalitatea de obtinere a acestuia. Mai am doi frati care locuiesc la alte adrese, dar si-au dat acordul ca respectivul imobil sa fie trecut pe numele meu.
    Va multumesc.

    • Dacă sunteți deja unic proprietar pe imobil și puteți dovedi asta (cu act de vânzare-cumpărare sau alt document oficial) atunci puteți face schimbarea de nume pe contractul de electricitate fără probleme. Urmați procedura descrisă în articol, iar dacă vă împotmoliți contactați furnizorul să vă ajute. Au tot interesul. Baftă!

  32. Multumesc pentru raspuns.Ma scuzati… sincer mi se par putin la misto…nu mai incasez pensie si autoritatile stiu asta (decesul) Speram sa ma ajutati sa inteleg ceva dar acum am mai multe intrebari.In concluzie: NU AM PROPRITATE PERSONALA nu mai am dreptul la carte de identitate, telefon,intetnet gaze si ENERGIE ELECTRICA.
    Um contract de furnizare a energiei electrice cred ca se poate incheia intr.e Enel si mine (am un buletin un CNP si o adresa )primul furnizeaza energia electrica si al doilea adica eu o platesc simplu nu?

    • Îmi cer scuze dacă v-am ofensat, dar nu intenţionam să fac mişto în legătură cu pensia memei. Voi încerca să vă lămuresc de ce nu puteţi avea relaţie contractuală cu nici un furnizor dacă nu sunteţi proprietar cu ACTE. Nu v-a luat nimeni dreptul la carte de identitate. Aveţi şi acum una, însă pe ea figurează altă adresă. Dacă faceţi succesiunea, veţi putea schimba adresa din buletin. Având domiciliul trecut în buletin, puteţi încheia contracte de servicii pentru locul de consum pe care îl deţineţi. De ce nu se pot încheia contracte fără dovada deţinerii spaţiului de locuit? Păi, spre exemplu, eu locuiesc într-un apartament în sectorul 1, dar în buletin am domiciliul în Drumul Taberei. Mă duc la Enel şi le cer să mă creadă pe cuvânt că eu chiar stau la adresa din sectorul 1 şi că vreau un contract de electricitate. În realitate, poate că eu vreau să dau o ţeapă unuia cu care sunt la cuţite şi îi bag pe gât un abonament de curent (sau i-l schimb după bunul plac). Factura vine la adresa de consum şi omul plăteşte de-i sar capacele. Nu se poate face contract de electricitate pentru locul de consum fără dovada proprietăţii. Mă întrebaţi de ce? Astea sunt procedurile legale şi normale. După cum v-am spus anterior, puteţi lăsa lucrurile aşa cum sunt. Adică să menţineţi actualul titular de contract, chiar dacă e decedat. Însă şi dvs. ca persoană aveţi nevoie de act de identitate nou când expiră actualul. Cât priveşte faptul că nu aveţi resurse financiare pentru succesiune, regret că nu pot să vă ajut.

  33. Buna ziua,

    Am cumparat un apartament de la o persoana fizica si in baza lor de date, vanzatorul figureaza alta strada decat strada din contractul de vanzare-cumparare si mi s-a spus ca nu se poate face schimbarea contractului.

    Mentionez ca vanzatorul a fost o data si a schimbat adresa, dar in baza lor de date tot vechea adresa apare.

    Ce as putea face eu in cazul asta?

    Toate cele bune.

  34. Topliceanu Elena | 14 septembrie 2016 at 12:04 | Răspunde

    Am castigat un imobil la o licitatie si l-am si intabulat , Proprietarul nu doreste inca sa elibereze imobilul dar totusi as dori sa schimb toate contrctele per numele meu si sa le intrerup utilitatile deoarece nu as vrea ca pe perioada procesului sa se faca mulkte datorii care sa-mi ramana mie de plata . Care sunt pasii de urmat si ce sfaturi pot primi in acest caz. Va multumesc!

    • „Proprietarul” locuiește la dvs. în casă în mod ilegal, dacă imobilul este deja întabulat. Îl puteți evacua, cred, și cu Poliția, dacă aveți dovada proprietății. Până la clarificarea situației în instanță (dacă am înțeles bine sunteți în proces) anunțați toți furnizorii de utilități (electricitate, cablu, internet, eventual gaze) că încă nu locuiți efectiv acolo și că vreți să le suspendați până la data la care vă veți stabili. Procedura în cazul Enel este următoarea: http://www.enel.ro/ro/clienti-casa-ta-intrebari-frecvente-si-informatii-utile.html. În cazul celorlalți furnizori vă pot spune doar dacă îi și numiți. Contractele de cablu/internet/telefonie fixă au aceleași condiții ca și cele de telefonie mobilă. Adică se încheie pe o perioadă fixă (cel mai adesea de 24 de luni). S-ar putea să nu le puteți denunța unilateral înainte de termen, mai ales dacă fostul proprietar a beneficiat de oferte, reduceri sau echipamente din partea furnizorului, decât în urma plății abonamentului pentru lunile care au mai rămas din contract. Trebuie să-i anunțați că acum dvs. locuiți la această adresă și că doriți să suspendați serviciul până când vă mutați efectiv. Le puteți spune și care e problema. Dacă locuința se află într-un bloc, cereți de asemenea scoaterea de la întreținere. Atenție, însă! Faptul că nu locuiți acolo nu vă scutește de unele cheltuieli comune blocului, cum ar fi costurile cu încălzirea spațiilor comune (țevile din subsolul blocului).

  35. Locuim in aceiasi curte ,la tara (pe timp de vara,sezonier)doua familii;frate si sora ,contractul de energie este pe numele ei; noi avem contor ,dar platim pe factura ei;cum ar trebui sa procedam ca sa facem o departajare,adica sa platim consumul nostru, direct la furnizor. Care sunt pasii de urmat si ce sfaturi pot primi in acest caz. Va multumesc!

  36. Buna ziua,
    Contractul cu Enel se poate transfera de pe persoana juridica pe persoana fizica? Ce acte sunt necesare in acest caz?

    • Sigur că se poate. În acest caz trebui schimbat, probabil, și tipul abonamentului. E chiar recomandat. De ce? Fiindcă pentru firme sunt alte tarife. Spre exemplu la firme taxa radio TV costă 25 de lei. Vă recomand abonamentul monom cu rezervare sau abonamentul E-Light. Cât privește documentația necesară, aceste informații se regăsesc în articolul pe care tocmai l-ați parcurs. Dacă nu e clar, iată aici (al patrulea paragraf): https://www.enel.ro/ro/clienti-casa-ta-intrebari-frecvente-si-informatii-utile.html. Încercați și la nr de telefon 021.9291 dacă nu sunteți lămurită

  37. Constantin klaus | 4 octombrie 2016 at 10:00 | Răspunde

    Am cumparat un imobil dar ñu am perfectat actele platesc inpozit pe numele meu buletin am pe aceasta adresa vreau sa trec contrctul pe numele meu ce acte imi trbue ne avind actul de propietate

    • Nu inteleg cum platiti impozit pe imobil pe numele dvs. atata vreme cat nu sunteti proprietar in acte. Cat priveste contractul de electricitate acsta se incheie doar cu act de propietate, pe numele dvs. daca vreti sa fiti tituarul. Sunati la 021.9291, poate va fac ei o concesie. Acest numar e valabil daca sunteti din Bucuresti. Dar nu ati specificat unde locuiti.

  38. Buna ziua, am cumparat un imobil de la o persoana fizica, eu reprezentand o persoana juridica. Cum trebuie sa procedez daca doresc doar rezilierea contractului, debransarea de la enel, nu si transferul acestuia.
    Va multumesc.

    • @Cristiana. Lăsați imobilul fără curent? De ce l-ați cumpărat? Poate vreți să schimbați furnizorul. Nu cunosc motivul, nu trebuie să-mi spuneți. Ca să vă răspund la obiect, iată ce aveți de făcut, dacă sunteți la Enel. Nu ați specificat, dar deduc eu asta. Conform legii 123/2012, art. 58 Clientul final are dreptul de a denunţa unilateral contractul de furnizare, cu notificare transmisă furnizorului de energie electrică cu cel puţin 21 de zile înainte. Pentru aprobarea cererii de reziliere, trebuie să achitați o taxă de deconectare, care variază în funcție de tipul de contor pe care îl aveți. Monofazat (circa 100 de lei taxă) sau Trifazat (circa 200 de lei taxă). Primul pas pe care trebuie să-l faceți este să sunați la Enel (dacă sunteți abonat Enel) la 0800.07.08.09 (apel gratuit, dar așteptați cam 5 minute să intrați în legătură) sau la 021.9291 (dacă sunteți din București-Ilfov). Sper că v-am răspuns la întrebare cât mai complet. Cu stimă.

  39. Buna ziua. In urma unui contract de vanzare-cumparare suntem 2 coproprietari ai unui imobil. In momentul de fata contractul este pe numele bunicului decedat. Am dori sa va intrebam daca se pot monta doua contoare separate sau face doua contracte separate. Care ar fi pretul acestei modificari? Va multumesc.

  40. Buna ziua. In urma unui contract de vanzare-cumparare suntem 2 coproprietari ai unui imobil aflat in judetul Suceava (casa cu etaj-6 camere, 3 bai, 2 bucatarii, garaje+ anexe). In momentul de fata contractul este pe numele bunicului decedat. Am dori sa va intrebam daca se pot monta doua contoare separate sau face doua contracte separate.

  41. Bună ziua
    Am donație de la tatăl meu un teren alături de proiect.
    Doresc să preiau ctr de curent pe numele meu dar am înțeles de la cei de la Enel ca trebuie sa o iau de la început cu toate actele deoarece ctr pe care îl aam acum este ‘pompe apa’
    Taxele de racordare sunt plătite există contor ,nu înțeleg ….

  42. Numele strazii a fost schimbat și, pentru cererea de schimbare a titularului pe contractul de furnizare, Enel solicita adeverinta care sa dovedească ca e aceeași strada. Cine emite aceasta adeverinta? Primaria de sector sau Primaria generala? Dacă Primaria generala, ce serviciu/departament? O adeverinta de la Asociația de Proprietari nu e suficienta? Mulțumesc!

    • Vă adresaţi Primăriei generale cu o solicitare adresată Direcţiei Patrimoniu, în care le explicaţi situaţia şi cereţi adeverinţă. Solicitarea se depne la Registratura primăriei, iar sediul e în Splaiul Independenţei 291-293. Nu am găsit o adresă de mail la care puteţi trimite solicitări, ci un formular pentru petiţii online, pe care îl găsiţi aici: http://www.pmb.ro/contact/petitie/petitie.php

  43. Buna seara,
    vreau sa va cer parerea in legatura cu urmatorul aspect, sper sa ma fac inteles: matusa si soacra au construit un duplex, una dintre ele e plecata din tara si nu a putut fi prezenta la depunerea cererii (nu a facut nici imputernicire) pentru racordarea la reteaua electrica asa ca cealalta a fost nevoita sa ceara bransare pt doua contoare (deci doua locuinte cu doi proprietari diferiti dar cu amandoua contoare pe acelasi nume) pe un singur nume-proprietar. Intrebarea mea este: odata ce totul s-a terminat, se poate trece contorul in cauza pe numele noului proprietar astfel incat fiecare sa fie cun contorul pe numele lui?

  44. Buna ziua,

    Am cumparat un apartament si doresc sa schimb contractul de electricitate pe numele meu. Vreau sa aplic online dar nu gasesc pe site de unde sa descarc acele documente necesare. Multumesc!

  45. Am si eu o intrebare: eu locuiesc cu bunica mea in varsta de 80 de ani,ea este proprietara pe imobilul in care locuim , eu fiindu-i nepot, ea vrea sa treaca contractul de energie electrica pe numele meu, se poate face asta?

  46. Am contorul ridicat nu stam de cativa ani acolo vr sa pun contor si sa fac contract cum se procedeaza ?

  47. Dumitru Robert | 4 noiembrie 2016 at 9:57 | Răspunde

    Mi sa ridicat contorul plata este la zi nu stam in ap de cativa ani vrem sa punem contor si sa facem contract Cum procedam ?

  48. Am un teren la Dragusani Bacau, pe care am construit o casa.Proprietarul vechi a reziliat contractul cu Eon deoarece casa veche s-a daramat in 2006 iar eon a continuat cu facturile estimate pana in 2015 suma ajungandu-se la 1700 roni de plata.Personal am prezentat si predat contorul cu consum 0 ,s-a incheiat un proces verbal in care s-a constatat prezenta sigiliilor apoi suma a fost reziliata de pe numele vechiului proprietar.Casa veche nu a fost trecuta in proprietatea mea odata cu pamantul deoarece fusese reziliata si de la primarie.Acum va intreb, odata ce instalatia pe stalp exista, trebuie doar intins firul de la stalp la casa noua construita de mine,mai trebuie sa platesc taxe de rebransare?

  49. Buna ziua. Am si eu o intrebare. Am cumparat un apartament in 2011 dar nu am trecut contractul pe numele meu si al sotiei. Mentionez ca facturile sunt achitate la zi, nu sunt probleme. Cum ar trebui sa procedez? Ma paste vreo amenda pentru asta? Multumesc mult

    • Nu vă paște nimic. Dovada e că din 2011 până acum nu ați avut nici un fel de probleme. Sfatul meu este să faceți, totuți, schimbarea de titular, pentru că va fi mai greu dacă vindeți apartamentul. Mai greu pentru cel căruia îi vindeți. Un alt incovenient ar putea fi pentru cel de la care ați cumpărat, în cazul în care veți avea facturi restante. Deci, preluați contractul pe numele dvs. pentru a sta fără griji. Procedura o aveți în cuprinsul acestui articol, dacă sunteți la Enel.

  50. buna ziua..eu preiau contuarele direct de la dezvoltator ( el avand contuar pasant, si le va lua dupa ce schimbam contractele ).. eu cum trebuie sa procedez?? pe siteul enel.ro nu am gasit nimic care s ma ajute sa pot depune actele online..

  51. Buna ziua. Am și eu o întrebare. Am primit de curând o factura de la electrica unde sa greșit indexul și este menționat ca citit. Nu a fost citit de ei și nu numai asta dar au trecut și un index precedent mai mic decât a fost în factura de luna trecuta și m-am trezit cu o factura de 1800 de lei. Problema este ca contractul este pe numele tatălui meu și acesta este decedat. Succesiunea nu a fost făcută și când am fost sa anunț greșeală mi-au spus ca nu pot sa facă nimic. Doar sa aduc ce acte am pentru a trece contractul pe numele meu si sa vorbească cu „seful”. Ce as putea sa fac?

    • Dați-mi pe adresa de mail media@danbrumar.ro numele titularului de contract și adresa locului de consum și încercăm să o rezolvăm cât mai repede. De asemenea să specificați și localitatea. Mulțumesc. Aștept detaliile.

  52. Cum pot trece contractul de lumina de pe numele tatalui decedat pe numele meu daca nu am succesiune si nici donatie sau contract de vanzare cumparare?

    • Teoretic nu puteţi. Practic aveţi posibilitatea să vă adresaţi furnizorului, care să accepte schimbarea de titular în baza unei declaraţii pe proprie răspundere (că nu aveţi posibilitatea să faceţi succesiunea).

  53. Defunctul meu tata a inchiriat un spatiu din imobil acum 10 ani
    unei firme comerciale, contractul de electricitate este pe numele firmei
    la adresa tatalui meu, foarte curand contractul de inchiriere va expira
    as putea prelua eu acest contract de electricitate in conditiile
    in care n-am dezbatut mostenirea?
    Mentionez ca spatiul are bransament separat de restul imobilului,
    imobil care la randul sau mai are inca un brasament si care este
    pe numele tatalui.
    Ce acte mi-ar trebui daca ar fi posibil aceasta preluare?
    Multumesc!

  54. Andreea Roxana | 4 ianuarie 2017 at 9:29 | Răspunde

    Buna ziua,
    luna trecuta am cumparat o casa de la cineva care o cumparase la randul sau cu cateva luni inainte. cel de la care am cumparat noi casa nu a trecut contractul enel pe numele sau stiind ca aluat-o doar pentru imparti terenul si a vinde mai departe. Problema este in felul urmator ca ne-am prezentat la enel sa schimbam contractul pe numele nostru, nu am reusit ca ne trebuie si adeverinta de la primarie pentru ca s-a schimbat si numarul casei dupa dezmembrare, in fine, insa am incercat sa aflam cand se elibereaza urmatoarea factura pentru luna in curs ca sa o platim pana ce reusim saschimbam contractul, surpriza a fost sa aflam ca exista 3 facturi restatnte de la vechii proprietari, cei pe numele carora este contractul si plus factura in curs toate avnd suma de 1220 lei.Se poate face ceva in acest sens, adica enel sa rezilieze contractul cu vechii prorpietari care sunt datornici si sa putem face noi altul fara sa platim acea suma care nu este a noastra. Noi am cumparat casa in decembrie si facturile restante sunt din ianuarie, martie si iulie 2016. Va multumesc

  55. FELICITARI ENEL!in 20 min ,daca ai actele necesare rezolvi cu schimbarea proprietar contract.ma speriasem de comentarii si nu mi a venit a crede cand,dupa aproximativ 30 min am plecat cu contractul..

  56. In cat timp ar trebui sa primesc contractul de la ENEL prin posta? Am facut solicitarea online in data de 27.12.2016 si nu l-am primit inca. Multumesc!

    • Ar fi trebuit să-l primiți deja. Dacă ați transmis toate documentele și nu s-au înregistrat probleme. Cred că un apel la telefonul lor scurt 021.9291 ar lămuri situația.

  57. Marina Dragomirescu | 23 ianuarie 2017 at 10:07 | Răspunde

    Buna ziua. Am divortat si stau doar eu cu copilul la adresa care ne este proprietate comuna mie si sotului. Contractul Enel este pe numele sotului. Cum fac sa il trec pe numele meu? Multumesc

  58. Buna ziua! As dori sa stiu cum procedez sa schimb numele de la electricitate pe numele meu în cazul în care am casa inca a parintilor mei ( decedati) dar factura la lumina e pe fratele meu.. precizez ca locuiesc in acea casa fara nici un frate… Actele nus facute le numele meu ci a parintilor meu decedati

  59. in cazul in care titularul contractului a decedat si nu mai detin certificatul lui de deces (l-am pierdut) cum pot face schimbarea titularului de contract adica se poate lua vreo adeverinta de la primaria din comuna care sa inlocuiasca acel certificat de deces ? va multumesc

  60. Buna ziua.Am cumparat o casa de la bunica,am contract de vinzare-cumparare,dar nu am trecut curentul pe numele meu si acum mi-a sosit o notificare pentru reinoirea contractului.Eu sunt plecata in Spania si in casa locuiesc parintii mei.Acum 5 luni a murit bunica,dar facturile le-am platit intodeauna.Poate tatal meu sa mearga sa imi faca contract? Eu vin peste o luna in tara.Multumesc

  61. Buna ziua. Am trimis online la enel toate documentele necesare trecerii contractului de electricitate pe numele meu ( sunt noul proprietar al apartamentului). Ca răspuns am primit prin posta un certificar de racordare …. Imi puteți spune care este legătura ? Ce trebuie sa fac in continuare? Sun la enel dar se pare ca nu le place sa răspundă la telefon… Mulțumesc. Cu stima Arina

    • Bună. Trimiteți-mi pe mail (media@danbrumar.ro) adresa de consum (adresa dvs.) și voi primi de la Enel un răspuns exact. Mulțumesc.

  62. Buna ziua!
    Va rog un raspuns pentru urmatoarea situatie:Pentru incheierea unui contract energie,un frate ne cere copii B.I(parinti decedati,fara succesiune dezbatuta,mai multi frati).Acesta are domiciliul la adresa respectiva a locului de consum,ceilalti sunt in alte localitati.Poate incheia contractul printr-o declaratie pe propria raspundere,el fiind singurul beneficiar al serviciului respectiv?.Noi ceilalti nu avem nici o pretentie.Copiile noastre de B.I,ar reprezenta o garantie daca face restante plati(nu stim daca nu are deja,neavind nici un venit) fiind obligati sa achitam suma in caz de prejudiciu?
    Multumesc anticipat!

    • Fratele dvs. poate prelua contractul la energia electrică în baza unei declarații pe proprie răspundere, însă, cel puțin la Enel, sunt chemați toți succesorii, moștenitorii legali, pentru a se pronunța că sunt de acord cu acest lucru. Declarațiile se pot încheia la notar și prezentate furnizorului sau pot fi semnate la sediul furnizorului. Poate că fratele dvs. s-a descurcat altfel și i-a convins pe reprezentanții companiei de curent să nu vă mai pună pe drumuri pentru acte, însă legal trebuie semnate declarații notariale. Furnizorul nu are cum să vă tragă la răspundere, dacă în declarație menționați că recunoașteți calitatea de unic posesor al locului de consum și că sunteți de acord ca fratele dvs. să preia contractul de furnizare pe numele său. Mai multe detalii găsiți în articolul următor, care tratează exact această problemă: https://danbrumar.ro/cum-preiei-contractul-de-electricitate-daca-nu-ai-facut-succesiunea/. Cu stimă.

  63. Va multumesc mult pentru raspuns!Mai am o nelamurire,daca ma puteti ajuta.Sa inteleg ca ne minte când sustine ca are nevoie de copiile noastre deB.I.?Am inteles bine ca nu-i folosesc la acest contract,cum sustine,el?.Multumesc frumos!Sănătate si numai bine va doresc!

  64. Cumparam apartamentul socrilor mei prin credit Prima Casa.Contuarul a fost schimbat anul trecut ca era mai vechi.Se schimba iarasi ?

    • Dacă e contor digital (electronic), și nu cu rotiță, nu e obligatoriu. Nu sunteți obligat să acceptați contoarele inteligente, orice v-ar spune cei de la firma de electricitate sau vecinii. Însă, noile contoare sunt mai deștepte, mai bune, și permit distribuitorului de energie electrică să sesizeze și să intervină de la distanță mult mai repede în caz de avarii. Contoarele noi pot indica celor de la Enel (sau furnizorului pe care îl aveți) ce aparat electrocasnic consumă mai multă energie decât ar fi normal și astfel să primiți recomandări de înlocuire a aparatului au de reparare. În plus, cu noile contoare nu mai trebuie să faceți citiri periodice și să trimiteți indexul. Consumul exact e raportat automat de contorul inteligent. Astfel vor dispărea facturile de regularizare. Decizia vă aparține. Mult succes!

  65. cum procedez sa imi schimb numele din factura cu noul nume de casatorie ? trebuie sa fac alt contract sau se poate doar modifica ?

    • Nu e nevoie să faceți un nou contract. Puteți anunța furnizorul de modificarea produsă și acesta va decide dacă e cazul sau nu. Probabil vă vor recomanda să mai așteptați până la expirarea perioadei contractuale (contractele de furnizare sunt pe o perioadă determinată, ca și la telefonie) și să efectuați modificarea atunci. Puteți face modificarea și acum, făcând dovada deținerii locului de consum (act de proprietate – chiar dacă e pe numele de dinainte de căsătorie) și cu certificatul de căsătorie. Această operațiune nu implică nici un cost suplimentar. Cu stimă.

  66. Pojar Gheorghe | 15 mai 2017 at 6:13 | Răspunde

    Buna ziua!
    Va rog frumos un raspuns pentru urmatoarea situatie: Doresc sa schimb titularul contractului care este mama mea (in varsta), cu mine, domiciliul meu este acelasi cu al mamei mele dar in titlul de proprietate este trecuta doar ea.

    • Vă răspund în curând pe e-mail. Mulțumesc

    • În situația în care nu există act de spațiu/ de folosință pe numele dvs, ci titular este mama dvs, este necesară întocmirea de către mama dvs a unei procuri notariale prin care vă dă dreptul să încheiați contractul de furnizare energie electrică și alte contracte cu furnizorul pe numele dvs. Detalii pot fi obtinute pe sectiunea dedicata de pe site-ul Enel https://www.enel.ro/enel-energie/ro/informatii-utile.html, la Info Enel: 0800070809

  67. Buna ziua. Ieri am fost debransat pentru neplata, neglijenta mea, am tot amanat plata si am uitat. Problema este urmatoarea titularul contractului este tatal meu care este plecat din tara de 20 de ani si nu am mai tinut legatura cu el. Eu detin 1/2 din apartament ca mostenire dupa decesul mamei. Daca achit restantele si taxele de deconectare/conectare pot cere eu rebransarea ? Imi este imposibil sa dau de tatal meu si sa cer o imputernicire in acest scop. Multumesc.

    • Da, pentru un contract de furnizare activ, este posibil, intrucat pentru reconectare este suficient ca furnizorul sa primeasca/inregistreze dovada platii facturilor restante si a taxelor aferente. Nu este necesara efectuarea unei cereri de reconectare de catre client si/sau un imputernicit al acestuia, ci potrivit reglementarilor in vigoare, reconectarea se face fara nici o cerere, doar in baza dovezii platii in termen de maxim 2 zile lucratoare de la data furnizarii informatiilor privind plata.
      Pentru a confirma plata efectuata, puteti suna la Info Enel: 0800070809 sau inmana o copie a dovezii platii in oricare din punctele Enel

  68. Doresc sa-mi fac contract de furnizare servicii pe numele meu.Intrucit imobilul in care locuiesc este cumparat de mine, cu contract advocatial, dar neintabulat functionara de la ghiseu mi-a spus ca nu poate sa-mi faca contract decit cu durata partiala(un an) si plata unei garantii, aproximativ 200 lei. Mentionez ca pina in prezent plateam facturile pe numele fostului proprietar decedat de vreo zece ani si nici acesta nu avea intabularea facuta. Precizez de asemenea ca nu am avut niciodata probleme cu plata facturilor, restante, debransari etc.Este legal cum procedeaza functionarul?

    • Este cât se poate de legal și normal. Odată încheiat un contract, el nu mai e verificat de furnizor, atâta vreme cât facturuile sunt achitate la timp. De aceea furnizorul nu a avut habar de modificările survenite (fostul proprietar decedat), dacă nu le anunță nimeni. Până nu întabulați propriatatea, nu veți putea prelua contractul pe numele dvs. decțt în baza unei declarații pe proprie răspundere, pe o perioadă de un an și cu plata unei garanții. Iată și altă situație când contractul se încheie pe perioadă determinată: https://danbrumar.ro/cum-preiei-contractul-de-electricitate-daca-nu-ai-facut-succesiunea/

  69. Ma confrunt cu o priblema,am luat cheia de la fostul proprietar ieri,am intrat in casa si am avut surpriza sa constat k nu e curent si nici contuar…iar acum nu mai raspunde la tlf…in cazul asta eu ce pot face…?va rog sa ma ajutati cu un raspuns!

    • Cel mai probabil i-a fost tăiat curentul pentru neplată. Furnizorul a venit și a luat contorul. Dumneavoastră trebuie să faceți ceea ce trebuie să facă orice nou proprietar, să vă adresați furnizorului și să încheiați un nou contract de electricitate, pe numele dvs. Asta înseamnă inclusiv plata unui tarif de racordare. Nu mi-ați spus ce furnizor aveți: Enel, E.ON, Cez, Electrica, etc. Și unde locuiți.

  70. Buna seara,
    Am cumparat o garsoniera. Fostul proprietar a avuto mostenire de la o matusa. Nu a schimbat contorul. A platit facturile pe numele matusii, pana cand mi-a vanduto mie (aproape 4 ani).Daca eu continui in acelasi mod poate fi vreo problema?
    As dori sa inchei contractul pe numele meu, dar daca tot or sa schimbe contoarele in curand, voi face atunci actele necesare.

    • Nu e nici o problemă, însă atunci când vă decideți să faceți schimbarea de nume trebuie să faceți dovada deținerii spațiului de locuit. Spor.

  71. Buna ziua,
    Detin un contract de furnizare pe pompa de apa,din perioada cand nu era construita casa. Acum am un an am terminat casa .
    Intrebarea 1: e vreo diferenta , legat de tarife, intre un contract pe pompa de apa si unul pentru locuinta (normal)?
    Intrebarea 2: daca nu e nici o diferenta, e vreo problema daca ramane contractul pe pompa de apa?
    Intrebarea 3: Pot modifica perioada de facturare(acum plata o fac la 6 luni) prin telefon sau trebuie sa ma prezint la sediul cez , pt a modifica contractul?
    multumesc

    • Îmi cer scuze, dar nu înțeleg. Întrebarea dvs. are legătură cu energia electrică sau cu alimentarea cu apă și canalizare?

  72. Buna ziua,am cumparat in 2013 un apartament in COSMOPOLIS de la OPUS LAND DEVELOPMENT SA si doresc sa transfer contractul de energie electrica si gaz metan pe numele meu.Nu locuiesc in Bucuresti.Ce trebuie sa fac?Locuiesc in Galati.Multumesc.

  73. Buna ziua! Daca am cumparat o casa si fostul proprietar si-a primit banii,a mai locuit la adresa inca o luna jumate,dupa care ne-am despartit in conditii,mai putin amiabile,in urma carora,refuza sa isi mai plateasca facturile la zi. Pentru schimbarea contractului pe numele meu…cum se procedeaza,…trebuie sa ii achit eu facturile? Sau exista vreo posibilitate sa fie fortat sa plateasca,fara sa ma afecteze ,pe mine cu noul contract? Va multumesc!

    • Orice conflict de această natură se judecă pe calea clasică: furnizorul îl înștiințează pe actualul titular de contract (fostul proprietar) că are facturi neachitate (înștiințările vor veni, însă, la dumneavoastră acasă, fiindcă acum sunteți noul proprietar). Înștiințările de plată trebuie să ajungă la el. Dacă refuză să plătească, cum înțeleg din comentariul dvs, trebuie să anunțați furnizorul de acest lucru, pentru a nu vă deconecta, și că nu veți trece la schimbarea numelui de pe contract până când cele două părți – fostul proprietar și furnizorul de curent – nu își reglează conturile. În mod normal ar trebui să înțeleagă. Furnizorul este cel care ar trebui să se îndrepte împotriva rău-platnicului, dvs. nu aveți nici o obligație de plată. Vă rog să-mi scrieți pe adresa de e-mail media@danbrumar.ro numele dvs, adresa de consum completă (a casei pe care ați cumpărat-o), localiatea/sectorul, numele furnizorului de curent (Enel în București) și numele fostului proprietar/titular de contract de electricitate. Voi apela eu la furnizor.

  74. am incheiat un contract cu enel pe 24 august 2017,la centrul vasile milea .acest contract este pe numele proprietarului apartamentului din dudu ,ilfof ,nr.40 A,AP.35.LA DATA DE 1 AUGUST AM FACUT SESIZARE SA VAD DACA FIGUREZ IN SISTEM CU CONTRACTUL SI la adresa respectiva figureaza inca, euro casa sc.,agentia de la care am cumparat imobilul.locul este racordat preluarea am facut-o cu cererea de reziliere a fostului proprietar,eurocasa,la un loc de consum deja bransat.nu stiu de ce daca am semnat un contract cu enel perfect valabil,de ce dureaza sa se faca inregistrare in sistem, ce cauze sunt

  75. Buna ziua.
    In urmatoarele zile urmeaza sa cumpar un apartament vandut de o banca la capitolul „executari”.Intrebarea mea este cum asi putea sa fac un contract de furnizare a energiei electrice (bineinteles si celelalte contracte de utilitati) pe numele meu ,eu necunoscand vechiul proprietar?Cum trebuie sa procedez?

    • În primul rând, cumpărați apartamentul. În al doilea rând, mergeți la furnizorul dvs. de electricitate și spuneți-i ce intenție aveți. Acolo veți afla și cine e fostul proprietar (informație care nu are de ce să vă intereseze). În al treilea rând, dacă apartamentul e vândut de bancă, este posibilitatea ca banca să fie proprietar. Nu mi-ați spus de unde sunteți, deci ce furnizor de curent aveți. Dacă locuiți în zona de acțiune a Enel, atunci asta e procedura de a avea un contract nou de curent, dacă cel vechi e întrerupt (nici asta nu ați specificat): https://www.enel.ro/enel-muntenia/ro/informatii-utile/a201612-ncheierea-contractului-de-furnizare.html

  76. Cum pot schimba titularul de contract la enel?mentionez ca, casa este pe numele bunicii sotului care a decedat inclusiv urmatorul mostenitor(mama sotului)tot decedata si ea insa nu am avut posibilitatea deschiderii succesiuni.tin sa precizez ca sunt 6 mostenitori(nepoti)dintre care de 3 dintre ei nu stim nimic.am primit contractul de reinoire prin posta.ce putem face in cazul meu?

    • Mă interesez la Enel și vă răspund. Până atunci trimiteți-mi pe mail (media@danbrumar.ro) numele actualului titular de contract, adresa locului de consum și numele pe care vreți să faceți trecerea contractului.

  77. Buna ziua. Am cumparat un apartament care avea contractul reziliat la energia electrica. Pe 21 august 2017 am incheiat un contract cu Enel pentru furnizarea energiei electrice. Am prezentat si ultima factura a locatarului precedent. M-i s-a spus ca in aproximativ o saptamana voi fi rebransata. Au trecut doua saptamani. La serviciul informatii clienti m-i s-a spus ca figurez drept consumator activ. Cu toate astea eu nu am curent in apartament. Am revenit cu un telefon si m-i s-a spus ca voi fi trecuta la urgente pentru interventia unei echipe. E posibil sa fi fost inregistrata in mod gresit asa cum m-i s-a spus? Si in acest caz, aceasta echipa de interventie chiar a fost trimisa la adresa mea? In cat timp ar trebui sa m-i se se rezolve problema si dupa cat timp as putea depune reclamatie?

  78. Buna ziua!Am si eu o problema asemanatoare cu a domnului de mai sus si anume : a venit un plic prin care ni se cere rezilierea contractului si intocmirea unuia nou , dar proprietarul este decedat din 2009, iar mostenitorii 5 la numar nu vor sa faca succesiunea.Eu ( fiul unuia din mostenitori) am preluat aici de la moartea bunicului meu.Cum pot sa schimb contractul pe numele meu? ce se poate face ? Ajutati-ma va rog , nu vreau sa ma debranseze!!!

  79. Mi-am schimbat numele din contract ,sunt același proprietar doar că prin căsătorie mi-am schimbat numele ,cum procedez cu schimbarea numelui și în contractul Enel ???

  80. Am cumparat o casa noua. La soloicitarea transferului contractului de energie electrica am constatat ca: fostul proprietar(vanzatorul) avea contract pentru organizare de santier(lucru nestiut de mine si nu am fost informat de vanzator).Aceste contracte am inteles de la enel , ca nu pot fi transferate intre vanzator si cumparator.In prezent am facut cerere la enel pentru contract de furnizare definitiv dar pana la instalare dureaza 3 luni, timp in care raman fara energie intrucat vanzatorul a cerut rezilierea contractului. Acesta renunta la reziliere pana la racordarea mea definitiva contra unei sume consistente de bani (3000 lei). ARE ACEST DREPT? Eu la cumparare , impreuna cu notarul am stiut ca cumpar casa cu toate utilitatile…Ce fac , platesc sau raman in bezna….nu am si eu o protectie in acest caz? E santaj, e hotie…?Enelul accepta debransarea fara o dovada asupra proprietatii imobilului? mai ales ca o bransare noua dureaza f mult (3 luni)

    • Numele și prenumele dvs și adresa locului de consum (inclusiv localitatea), în privat (media@danbrumar.ro), și mă voi adresa Enel pentru a rezolva această situație. Mulțumesc.

  81. Buna ziua ! Tatăl meu este titularul contractului de energie electrică. În curte cu el fratele meu a construit o casă pentru care are acte dar nu are contract de energie si a tras un fir de la contuarul casei lui tata pentru a avea curent electric .El acum vrea sa mute contuarul pe casa lui pt a nu mai deschide partida si sa se treaca si titular de contract cat e tata in viata .Poate tata sa faca acest lucru adica sa l treca titular de contract? Si daca da ce se intampla dupa decesul tatalui ?Mentionez ca mama e decedata iar noi suntem 4 frati

    • Fratele dvs. a făcut ceva ilegal – racordare ilegală la rețeaua de curent – și mare lucru dacă nu va avea probleme. De mutat contorul nu-l poate muta – e altă ilegalitate, iar de schimbat titularul de contract iar nu se poate, fiindcă furnizorul de curent ar descoperi aceste ilegalități. Eu zic ca fratele dv. să-și scoată cablul frumos din contorul tatălui și să se adreseze furnizorului de curent pentru a încheia un contract separat, pentru casa lui. Dacă nu vrea să ajungă la închisoare, bineînțeles.

  82. Va multumesc frumos pt raspuns!Cablul a fost pus tot de un angajat electrica din zona noastră pt ca n a avut bani să deschidă partida si plătesc la comun consumul.Problema e ca acum vrea sa mute contorul cu totul pt a plăti o sumă în valoare de 700 lei pt.cablaje în loc de a deschide partida care l costă 24oo lei .Aceste lucruri i au fost spuse tot de un angajat din zona dar i a mai zis ca i este teama de reclamații din parte vreunui frate si atunci ne am dat seama ca e ceva ilegal.Eu ma gândeam ca poate tata prin semnătura poate sa l treaca titular dar din spusele dv nu se poate .Va multumesc !

  83. Ai obligatia contractuala , ca in 15 zile de la instrainarea imobilului sa faci o cerere de reziliere contract , contra unei taxe, altfel , ca in cazul meu , te trezesti ca noul proprietar nu face altul nou si nici nu plateste si astfel esti bun de plata.

  84. Am cumparat o casa cu nuda proprietate cu conditia ca vanzatorul sa aiba drept de uzufruct viager pe toata durata vietii, dar nu am trecut si contractul de la lumina pe numele meu, contractul a ramas pe fostul proprietar, care bineinteles locuieste inca in casa. Daca el refuza sa plateasca facturile la renel sau electrica, la un moment dat, ma poate obliga la plata lor faptul ca sunt proprietarul imobilului? Precizez, este o proprietate nuda. Sau este ilegal daca ramane contractul pe fostul proprietar?

    • V-am transmis un răspuns pe mail (adresa de gmail care însoțește acest mesaj și pe care doar eu o pot vedea). Sper să vă fie de folos.

  85. Buna seara!
    Puteti sa imi spuneti daca exista posibilitatea de mutare a contractelor/contuarelor de la o adresa la alta pt gdf si enel?
    Multumesc

    • Nu înțeleg cum să mutați contoarele. Contorul de curent/gaze e aferent unui loc de consum. Dacă în celălalt loc de consum nu există contor, se va instala unul. Nu se mută nimic de colo colo. V-ați mutat sau urmează să vă mutați în altă casă? Nu plecați cu contoarele din vechea proprietate, dar preluați contractul de la fostul proprietar. Apoi puteți face schimbarea de titular.

  86. Bună ziua, Am o întrebare legata de schimbarea contractului ENEL.Am încheiat un contract de întreținere cu mătușa mea cu drept de uzufruct.Ținând cont de faptul ca în contractul de intretinere scrie că eu voi plăti utilitățile, pot schimba contractul Enel pe numele meu ?Vă mulțumesc

  87. Bună ziua, revin cu intrebarea (nu știu dacă cea trimisă anterior a ajuns la dumnevoastră ).Pot schimba titularul contractului ENEL pe numele meu daca am un contract de întreținere cu drept de uzufruct cu mătușa mea și eu plătesc oricum facturile?Vă mulțumesc

    • Știu că v-am răspuns deja la această problemă pe e-mail. Caut răspunsul și vi-l trimit din nou.

    • Răspunsul reprezentanților Enel: „Există posibilitatea de a schimba titularul contractului de energie, folosindu-se ca act de spaţiu un contract de vânzare – cumpărare cu clauză de întreţinere sau cu uzufruct viager. Este necesar ca acest document să fie prezentat în formă autentică (încheiat la notar). Menţionăm că pentru schimbarea titularului de contract, acest tip de act de spaţiu trebuie însoţit şi de un acord notarial al uzufructuarului (mătuşa), prin care acesta din urmă consimte la încheierea contractului de furnizare de către întreţinător. Acest lucru este necesar, deoarece contractul de vânzare – cumpărare cu clauză de întreţinere sau cu uzufruct viager, stabileşte un drept de folosinţă în favoarea uzufructuarului (beneficiarului acestui drept), adică în cazul semnalat, în favoarea mătuşii. Aceasta are drept de folosinţă a spaţiului până la finalul vieţii. Astfel, conform regulamentului de furnizare, contractul de furnizare se poate încheia cu cel care poate dovedi folosinţa spaţiului, respectiv matuşa. De aceea, pentru schimbarea titularului contractului de furnizare energie electrică pe numele întreţinătorului/ cititorului, acesta din urmă are nevoie şi de acordul scris notarial al mătuşii”.

  88. Buna ziua.Am si eu o intrebare locuiesc la ANL,contractul este pe numele sotului.As dori sa il schimb pe numele meu se poate acest lucru?Multumesc

    • Sigur ca se poate. Cu dovada detinerii proprietatii (act de poroprietate din care sa reiasa ca sunteti proprietar sau coproprietar al locului de consum). Trebuie sa mergeti al furnizorul dvs. de curent sa completati o cerere tip. Aveti detalii in articol.

  89. Buna ziua,
    Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu cateva informatii.
    De curand am cumparat o casa noua de la un dezvoltator persoana fizica din Dambovita. In acest moment imobilul este racordat la reteaua de energie electrica iar fostul proprietar are un contract cu Electrica Furnizare pe o perioada determinata (pana in septembrie 2018) pentru organizare de santier. Exista un contor montat pe un stalp de vis-a-vis de casa (intre timp a fost intalat un stalp si in fata casei mele).
    Intrebarea este: ce trebuie sa fac pentru trecerea contractului pe numele meu.
    Am sunat la Electrica Furnizare si ei zic ca pot sa depun online cererea de incheiere a contractului de furnizare impreuna cu actul de proprietate si buletinul scanat. Problema este ca din discutile pe care le-am avut cu fostul proprietar, el zice ca trebuie sa depun nu stiu ce acte pentru avizul tehnic de racordare, ca exista o taxa de aprox 500 lei, ca am nevoie de un certificat de la primarie, etc.
    De curand unui vecin care s-a mutat cu aprox 3 luni inaintea mea (care are a cumparat acelasi tip de casa de la acelasi proprietar) au venit sa-i ridice contorul pe motiv ca a expirat contractul. Din cate am inteles de la el a depus cererea pentru schimbare dar cei de la Electrica sunt in urma cu procesarea contractelor.
    Ai cumva niste sfaturi pentru mine?
    Multumesc mult!

  90. Buna seara,
    Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea situatie: avem un apartament de vanzare in care contractul vechi a fost reziliat cu vreo 8 ani in urma. Practic, titularul de contract a decedat, rudele au achitat tot ce era de plata si au inchis contractul.
    Acum, dorim sa vindem apartamentul. In el este contorul electric, dar nu este curent. Se poate face contractul direct de persoana care va cumpara, sau este necesar sa facem inainte mostenitorii (si ce costuri implica). La punctul Enel, la adresa respectiva, nu mai figureaza contractul vechi deoarece apartinea Electrica si Enel nu a preluat baza e date Electrica. Am facut o cerere la arhiva si mi s-a dat o hartie prin care se spune ca a fost contract pe numele celui decedat si ca nu sunt datorii. Daca cine va cumpara apartamentul va merge direct sa faca contract si sa redeschida curentul electric, puteti sa imi spuneti cat dureaza si daca implica ceva costuri.
    Va multumesc.

    • Semnarea unui nou contract se va face cu noul proprietar in baza actului de proprietate. Daca nu sunt necesare lucrari de reparatii sau de modificare a instalatiei electrice, nu implica nici un cost. Documentele necesare le gasiti aici> https://bit.ly/2I070qR
      Art. 21 din regulamentul de furnizare> La cererea scrisă a unui client final, furnizorul este obligat să comunice, în scris, într-un interval de cel mult 15 zile lucrătoare de la data primirii cererii, o ofertă privind condiţiile de furnizare a energiei electrice, care conţine, obligatoriu, preţul de furnizare, condiţiile şi termenele de plată şi data-limită de încheiere a contractului de furnizare.
      In cel mult 30 de zile de la deupunerea documentatiei ar trebui sa aveti noul contract. (noul proprietar)

  91. de mai bine de 10 ani am cumparat apartamentul in care locuiesc. luna trecuta am observat ca pe factura – si, evident pe toate din ultimii 10 ani – mi-a fost socotita si o taxa suplimentara de 3,5 lei. cand am cerut detalii la ghiseu, mi s-a spus ca e taxat un anume domn Z., care a locuit in apartament inaintea proprietarului de la care am cumparat eu apartamentul, si taxa e incasata pentru ca respectivul domn Z. nu a declarat nu stiu exact ce. e posibil asa ceva? daca imi adun o parte din facturi si dovedesc ca in 10 ani aceasta taxa a fost incasata abuziv, mai pot recupera ceva din bani? sau s-a prescris deja?

  92. Buna ziua! Vreau sa cumpar o garsoniera intr-un bloc vechi, insa nu este bransata la cofret (care este la usa de intrare). Se pare ca a fost debransata de foarte multi ani si nu se gaseste in evidentele ENEL (nici seria de contor care se pare ca era pasant). Vanzatorul a depus ieri o cerere de bransamant. Ma intereseaza ce costuri sunt si cat timp dureaza. Evident, si o persoana autorizata care sa depuna actele si sa execute bransamentul si montarea contorului. Instalatia electrica este noua si functionala insa nu exista o schema. Momentan se alimenteaza prin acel contor pasant de la un vecin. Multumesc!

    • Conform Ordinului ANRE 11/2014, tarifele branșamentelor sunt stabilite de ANRE, și diferă în funcție de tipul acestora – monofazate sau trifazate. La monofazate, tarifele variază între 1.400 și 2.000 de lei (fără TVA), fără priză de pământ, și pot ajunge între 2.100 și 2.500 de lei (fără TVA), cu priză de pământ. La branșamentele trifazate, tarifele variază între 2.000 de lei (aerian) și 2.900 de lei (subteran) – fără TVA și fără priză de pământ și între 2.800 de lei (aerian) și 3.400 de lei (subteran) – fără TVA, însă cu priză de pământ. La aceste tarife se mai adaugă cele aferente avizelor de racordare și de amplasament, pe care le găsiți aici: https://www.e-distributie.com/ro-RO/Documents/Ord%2063%202017.pdf

  93. Buna ziua .Am o casa stil duplex pe care am apartamentato . Mentionez ca rețeaua de curent nu a fost separată pe partea apartamentului vandut este situat tabloul electric si pe partea apartamentului in care locuiesc se afla ceasul de curent. Am fost la enel sa vad ce trebuie sa fac si de acolo mi sa spus ca daca pe partea mea este tabloul electric eu nu am nevoie de alt bransament ci proprietarul care nu are tablou electric . Acum m am trezit ca eu am rămas cu tabloul electric gol si ceasul pe care eu am contract este la celalalt apartament eu fiind reziliata complet

  94. Revin pt a specifica in comentariul anterior am spus gresit ca pe partea apartamentului meu se afla taboul electric. La mine este sau mai bine zis era ceasul si la vecini sigurantele. Deci cei de la electrica mi au comunicat că daca la mine este ceasul electric eu nu trebuie să mi fac alt bransament doar in casa sa se par curentul .Este legal asa cum au procedat cei de la enel Timisoara sa ma debaraseze fara nici un contract de rezilierea si ceasul pe care eu am contractul sa l mute la vecinul?

  95. Buna ziua!Se poate schimba titularul contractului de energie doar in baza antecontractului de vanzare cumparare sau doar dupa emiterea contractului final?Multumesc!

    • Da, se poate. Însă s-ar putea ca furnizorul să vrea semnarea unui contract pe perioadă determinată (1 an), cu posibilitate de prelungire, după ce aveți contractul final. Dar, după știința mea, antecontractul – având ca obiect dreptul de proprietate asupra imobilului – se poate nota în cartea funciară, dacă promitentul este înscris în cartea funciară ca titularul dreptului care face obiectul promisiunii, iar antecontractul prevede termenul în care urmează a fi încheiat contractul. Notarea se poate efectua oricând în termenul stipulat în antecontract pentru executarea sa, dar nu mai târziu de şase luni de la expirarea lui.

  96. Barabas Cornelia / Marius | 25 octombrie 2018 at 20:40 | Răspunde

    Buna seara. Am cumparat un apartament in Bucuresti pentru fiul meu , proprietara a zis ca a reziliat contractul cu enel chiar daca avea facturi neachitate , Pot sa trec contractul pe numele copilului meu tanand cont de data la care s-a mutat in aprtament efectiv?
    Va multumesc

    • Ce legătură are data la care s-a mutat efectiv? Dacă e proprietar în acte poate face orice contract, cu orice furnizor. Dacă nu e proprietar, face un contract pe perioadă determinată (un an), cu declarație depusă de proprietarul de drept din care reiese că acesta e de acord ca fiul dvs. să fie titular de contract.

  97. Buna ziua,

    Am o problema la care sper sa ma puteti ajuta. In acest moment, stam cu contract de inchiriere intr-o casa. Desi avem facturile care sunt pe numele proprietarului pers juridica, acesta a decis sa ceara rezilierea contractului de furnizare de la Enel. Astfel ne-am trezit ca nu mai avem energie electrica in casa.
    Firma proprietar nu mai raspunde la telefon.
    Pot incheia contractul de energie pe numele meu in baza contractului de inchiriere, in conditiile in care sunt sigura ca nu ne vor da acordul notarial?

    Multumesc

    • Cred că este cea mai nesimțită metodă de a vă spune că nu vă mai vor în chirie. Din nefericire, nu aveți cum să deveniți titulari de contract Enel, dacă nu sunteți proprietar sau dacă nu primiți acordul acestuia. Sfatul meu – mutați-vă! E tare ciudat ca cineva să ceară rezilierea contractului de electricitate cu chiriași în casă.

  98. Buna seara!Impreuna cu sotul meu,am cumparat o garsoniera,dar pe numele parintilor mei,pentru ca momentan,suntem intr-un proces de dare in plata a unui imobil ale carei rate nu ne-am permis sa le platim.Din pacate si spre rusinea noastra,desi am cumparat garsoniera de aproape un an de zile,nici prin gand nu ne-a trecut(efectiv am omis,nu cu rea vointa) sa schimbam titularul contractului cu Enel si am si folosit cca 100kw energie,pe care vrem sa o platim,dar nu avem nicio factura de la fostul proprietar.Intrebarile sunt urmatoarele:
    1.Cum pot sa platesc curentul folosit,daca nu detin nicio factura cu locul de consum si datele necesare transmiterii indexului si efectuarii platii?
    2.Dat fiind faptul ca anul viitor vom trece imobilul pe numele nostru,mai are rost sa facem contract cu Enel pe numele parintilor mei si la cateva luni distanta,pe numele nostru sau putem astepta ,apoi sa incheiem contractual cu furnizorul de energie direct (pe noi)?Va multumesc!

    • 1. Mergeți în orice magazin/punct de lucru al furnizorului de curent și solicitați să vi se trimită factura pe adresa locului de consum. Nu se poate să nu primiți factură, fie tipărită, fie pe e-mail. Le spuneți că pentru adresa X, unde titular de contract e Y, vreți factură prin poștă sau prin e-mail. Factura se poate plăti la ghișeele companiei de curent și în baza numelui titularului de contract și a adresei locului de consum. Dacă vă refuză, solicitați-le să vă trimită pe mail datele ultimei facturi, iar în baza ei puteți face plăți ulterioare.
      2. În locul dvs. nu aș schimba titularul de contract decât după ce treceți garsoniera pe numele dvs. E pierdere de timp. Totuși, aveți posibilitatea să treceți contractul pe numele dvs și acum, în anumite condiții. Puteți încheia un contract de furnizare în baza unui act de identitate și a unei declarații pe proprie răspundere a proprietarului de drept că dvs. folosiți acel spațiu cu bună credință. Adică, părinții dvs. recunoc că locuiți acolo cu știința lor. În acest caz, contractul se va semna pe o perioadă determinată de maximum un an, cu posibilitate de prelungire și cu o eventuală (nu obligatorie) reţinere a unei garanții. Garanțiile solicitate de firmele de curent au rolul de a proteja operatorii de distribuţie faţă de neplata serviciilor de electricitate, având în vedere că aceştia încheie contracte de furnizare cu persoane care nu deţin oficial locul de consum pentru care se solicită servicii de electricitate.

  99. Buna ziua,

    Un imobil care este racordat la enel si are toate facturile platite la timp s-a dezmembrat si o parte a fost vanduta unuia dintre copii.

    Este necesar incheierea a doua contracte de racordare noi sau se poate mentine in continuare cel vechi? Dorinta noastra pentru simplitate ar fi sa mentinem vechiul contract avand in vedere situatia amplasamentului si a contorului.

    Mentionez ca contorul enel se afla situat in spatiul detinut de propietarul care are incheiat contractul cu enel, nu in partea dezmembrata si vanduta. Cantitatea de energie electrica consumata nu s-a schimbat si conform contractului existent este pe intregul imobil. In spatiul nou exista doar un contor passant care exista si inainte. De asemenea in contract se precizeaza doar adresa care este aceeasi pentru cele doua propietati si nu este identificata cu numarul cadastral.

    Va multumesc.

  100. Romeo Alexandru | 15 aprilie 2021 at 13:25 | Răspunde

    Buna ziua! Am și eu o problema am fost plecat multi ani din tara am revenit acum 4 ani definitiv în casa mamei mele de la tara ea având certificat de moștenitor pe casă și urmând să-mi treacă totul pe numele meu.La scurt timp sa răzgândit și nu a vrut să facă acte a plecat sa locuiască la București unde are un apartament a refuzat să mă ia în spațiu și nu am buletin de curând mi-am făcut viza de flotant iar acum un an a reziliat contractul de energie electrică cu Enel.Nu avem curent de un an locuiesc cu soția mea ce putem face pentru a putea avea din nou curent.mentionez că mama are 76 de ani și nu mă înțeleg cu ea am incercat dar nu se poate.va mulțumesc.

    • Nu puteți avea contract de electricitate decît dacă sunteți proprietar pe casă sau dacă aveți acordul proprietarului. Din păcate, doar mama dvs. poate face contract cu furnizorul de curent. Dacă nu vă înțelegeți cu ea, nu aveți altă soluție. Poate o convingeți să încheie ea un contract de furnizare , însă din câte am înțeles, a reziliat contractul cu Enel. De ce ar face asta?

      • Romeo Alexandru | 16 aprilie 2021 at 11:52 | Răspunde

        Va mulțumesc pentru răspuns.Din cauza unor discuții ne-am certat și cred că a făcut a reziliat contractul că sa plecam. Mă gândeam că locuind aici exista o soluție fara acordul ei.Va mulțumesc oricum.

  101. IMRE ENIKO VICTORIA | 23 ianuarie 2023 at 18:17 | Răspunde

    JO NAPOT KIVANOK MIT KEL TENEM HOGY MEGVALTOZTASAM A NEVEM HAZASAG ESETEN A NEVEMEN VAN AZ INGATLAN AZ ARAM IS DE A NEVEM HAZASAG MIAT MEG VALTOZOT MIT KEL TENEM

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.